iunie 2020
Centrul de Interes se redeschide în data de 26 iunie 2020, între orele 15:00 şi 19:00, cu "ll faut cultiver notre jardin", o expoziţie menită să confirme natura Centrului de Interes de spaţiu de producţie şi rezidenţe artistice, de nucleu cultural deschis comunităţii şi în strânsă relaţie cu teritoriul său.

Expoziţia "ll faut cultiver notre jardin", curatoriată de artistul Ovidiu Leuce, reuneşte în spaţiul expoziţional de la etajul 4 al Centrului de Interes, lucrările a 24 de artişti din Cluj-Napoca, Bucureşti, Oradea şi Trodena (Italia), printre care, membrii Asociaţiei Artiştilor din Centrul de Interes - Irina Dumitraşcu, Florin Ştefan, Mihai Plătică, Ovidiu Leuce, Alex Mirutziu, Andrei Budescu, Andrei Ciurdărescu, Zsolt Berszan, Adrian Ghiman, Valentin Ionescu, Istvan Betuker, Gabriel Marian, Istvan Cîmpan; artişti în programul de rezidenţă al Centrului de Interes - Robert Andacs, Cristian Avram, Delia Avram, Marius Fodor, Theodora Ispas, Andrei Ispas, Vlad Paraschiv; şi artişti invitaţi - Robert Bosisio, Ioan Aurel Mureşan, Cristian Opriş, Mihai Zgondoiu.

Expoziţia e structurată în jurul enigmaticei fraze concluzive din "Candide sau Optimismul" de Voltaire (1759). După ce eroul romanului călătoreşte "în cea mai bună din toate lumile posibile", dar întâmpină o serie nesfârşită de dezastre, războaie şi alte nebunii umane, sfârşeşte prin a recomanda îngrijirea "grădinii noastre" ca antidot împotriva doctrinelor ideologice şi ca reţetă pentru o viaţă împlinită: "este bine spus, a răspuns Candide, dar trebuie să ne cultivăm grădina". Titlul expoziţiei e răspunsul oferit timpului actual de către comunitatea artistică care activează în Centrul de Interes.

"Pentru a ne păstra umanitatea şi a nu ceda atunci când istoria declanşează forţele sale distructive, trebuie să căutam energii vindecătoare şi salvatoare care să crească încet în noi. Iar căutarea trebuie sa fie cotidiană, concretă, perseverentă, indispensabilă, asemenea cultivării unei grădini sau muncii unui artist. Asta înseamnă să avem grijă de grădina noastră. 'Notre jardin' / 'Grădina noastră' se referă la lumea pe care o locuim, o lume a pluralităţii ce prinde formă datorită puterii acţiunii umane. Nu este niciodată o grădină a intereselor exclusiv individuale în care să ne ascundem pentru a scăpa de realitate. E acea bucată de pământ în interiorul fiecăruia sau în cadrul comunităţii, unde sunt cultivate virtuţile culturale, etice şi civile care salvează realitatea de cele mai nocive instincte ale sale. Aceste virtuţi sunt întotdeauna ale noastre", spune Ovidiu Leuce, curatorul expoziţiei.

Program de vizitare

Vineri, 26 iunie 2020, expoziţia de la etajul 4 va fi deschisă între orele 15:00 şi 19:00. Accesul vizitatorilor se va efectua controlat şi gradual, iar în momentul în care se atinge numărul maxim de persoane permis se va intra pe măsură ce alţi vizitatori părăsesc spaţiul expoziţional. Începând din data de 27 iunie şi până în 29 august 2020, Centrul de Interes va putea fi vizitat după programul său obişnuit: de marţi până sâmbătă, între orele 16:00 şi 19:30. Intrarea e liberă. Mai multe informaţii pe facebook.com/centruldeinteres.

Norme de acces şi măsuri de siguranţă

Conform ordinului nr. 2.855/830/2020 emis de Ministerul Culturii, vizitarea Centrului de Interes este permisă doar în condiţii speciale. Vizitatorii trebuie să poarte obligatoriu mască de protecţie care să acopere atât nasul cât şi gura, trebuie să respecte distanţarea de minim 2 metri între ei, trebuie să se dezinfecteze pe mâini cu soluţie pe bază de alcool pusă la intrarea în spaţiul expoziţional. Vizitarea spaţiului expoziţional se va face conform marcajelor şi instrucţiunilor pentru facilitarea distanţei fizice.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus