august 2020
Articole diverse
Asociaţia Culturală Control N alături de Le Groupe Ouest (Franţa) demarează un nou proiect marca LIM|Less is More - workshop-ul de creative pre-writing, dedicat exclusiv tinerilor cineaşti, scriitorilor, jurnaliştilor şi artiştilor din România.
Bazat pe un format creat şi implementat cu succes de către experţii LGO în multe alte ţări, workshop-ul este conceput ca o rezidenţă de creaţie asistată, în care cei 12 participanţi sunt consiliaţi de doi traineri cu experienţă în domeniul scenaristicii şi dezvoltării de proiecte cinematografice.

Prima ediţie a rezidenţei LIM|Less is More - creative pre-writing din România se va desfăşura în perioada 18 - 23 octombrie 2020 şi le va avea ca traineri pe Nolwenn Guiziou (consultant de scenarii, Franţa) şi Ana Agopian (scenarist, România). Locul în care se va desfăşura workshop-ul (într-o locaţie izolată, mergând pe tipicul workshop-urilor LIM, care sunt organizate în zone şi spaţii cât mai rupte de agitaţia urbană) urmează să fie stabilit, în funcţie de evoluţia situaţiei actuale din România legate de pandemia COVID-19, care poate duce şi la implementarea workshop-ului în varianta online.

LIM|Less is More: Creative Pre-writing se adresează tuturor cineaştilor români aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj sau a căror filmografie cuprinde unul sau mai multe scurtmetraje, cât şi artiştilor din alte domenii, scriitorilor sau jurnaliştilor pasionaţi de dezvoltarea şi scrierea unui scenariu. Faza de alegere a subiectului este una vitală. Astfel, rezidenţa de creaţie LIM|Less is More: Creative Pre-writing îşi propune să ofere un cadru necesar pentru testarea ideilor, la finalul celor 5 zile de lucru intensiv, participanţii având 3 idei structurate, clare şi solide pentru un viitor film, realizabil în limitările unui buget foarte mic. Workshop-ul va fi susţinut în limba engleză.

Cei 12 participanţi selecţionaţi în urma înscrierilor pot fi scenarişti, regizori, producători, monteuri, sunetişti, actori, scriitori, jurnalişti interesaţi să testeze metoda implementată de Le Groupe Ouest în lunga serie de workshop-uri desfăşurate până în prezent în ţări precum Franţa, Lituania, Polonia, Norvegia, Belgia bazându-se pe o metodologie atent studiată de scenariştii şi consultanţii care au stat la baza iniţierii şi creării unei rezidenţe de acest tip. Ideile iniţiale ale participanţilor vor fi atent reintrepretate, analizate şi transpuse în premise solide pentru viitoare filme de lungmetraj, ce pot fi dezvoltate, mai apoi, în cadrul unor diferite programe şi training-uri de specialitate - una dintre posibilităţi fiind, desigur, şi următoarea ediţie a LIM|Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, din 2021.

Tehnicile de "pre-writing" folosite de trainerii rezidenţei îşi propun să îi sprijine pe participanţi în procesul iniţial de cercetare, explorare şi generare de noi şi noi idei, oferind posibilitatea unei explorări infinite de posibile baze de pornire pentru un proiect de film de lung metraj. LIM|Less is More: Creative Pre-writing oferă o experienţă aparte în peisajul atelierelor şi training-urilor de scriere de scenarii din România, şi chiar din întreaga Europă, prin modul unic de abordare al începutului unui proces de dezvoltare de scenarii de lungmetraj. Prin teorie şi exerciţii practice, rezidenţa îi ajută pe cineaştii participanţi să îşi întărească ideile şi direcţiile de interes legate de posibilul subiect ales pentru viitorul film.

Cei interesaţi să aplice la prima ediţie a rezidenţei LIM|Less is More: Creative Pre-writing trebuie să trimită următorul set de materiale:
Scrisoare de intenţie (1 pagină, în limba engleză)
Descrierea unui potenţial subiect / premisă pentru un film de lungmetraj cu buget limitat (1 pagină, în limba engleză)
CV sau Biografie a cineastului
Link către minim 1 film reprezentativ pentru cineast (scurt sau lung metraj) sau un scenariu de scurt sau lung metraj

Materialele vor fi trimise pe adresa de email [email protected], până la data de 20 septembrie 2020.

Mai multe detalii despre o experienţă similară rezidenţei din România poate fi urmărită aici, în cadrul unui video care descrie experienţa LIM Pre-writing workshop din Oslo:


LIM|Less is More: Creative Pre-writing este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Susţinut de Creative Europe - Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM|Less is More: Creative Pre-writing este iniţiat de Le Groupe Ouest (Franţa) şi dezvoltat alături de Asociaţia Culturală Control N (România) şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF (România) prin platforma unlimited.tiff.ro.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării.


Mai multe detalii despre acest proiect şi alte proiecte ale Asociaţiei Culturale Control N pot fi aflate la numărul de telefon 0722 678 496 sau pe site-urile şi paginile de Facebook ale organizatorilor.

www.controln.ro
http://www.groupeouestdeveloppement.com/
https://lim-lessismore.eu/
www.facebook.com/pg/controlN

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus