septembrie 2020
M de la Murphy
Spectacolul M de la Murphy, un concept de Andrea Gavriliu, îi aduce pe scena Amfiteatrului TNB pe Alexandru Chindriş, Eva Danciu, Roxana Fânaţă, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea şi Tavi Voina. Un spectacol (la înălţime) care îşi propune să vorbească despre ghinioanele, paradoxurile şi imperfecţiunile vieţii. Un puzzle imprevizibil, rod al hazardului, asemenea jocului "piatră, foarfecă, hârtie" ce vertebrează spectacolul.

Este vădită bucuria artiştilor de a performa, cu atât mai mult în contextul pandemic actual. Limbajul corporal păstrează o unitate stilistică pe întreg parcursul reprezentaţiei: induce mişcărilor atât gravitate cât şi nuanţe comice şi auto-ironice. Prin dans, artiştii transferă elemente din realitatea cotidiană şi să le dau sens într-o manieră ludică, dinamică şi complice, întrucât spectatorul reuşeşte să decodifice paradoxurile vieţii de zi cu zi. Adesea, semnificaţiile nu se dezvăluie prin cuvinte, ci prin visuals şi expresie corporală. Fanteziile vizual-coregrafice ipostaziază fragmente de viaţă şi fac trimitere subtil la cunoscutele legi ale lui Murphy. Recurgând la un număr limitat de elemente de recuzită (un prosop, o chiuvetă, un skateboard, câteva pungi de plastic), se reuşeşte construcţia unui ansamblu coerent de mijloace expresive.

Alternarea momentelor grupale cu intervenţiile performative individuale conferă spectacolului un plus de dinamism: jocul "ninja", sunetele muzicale prelungite care se înlănţuie în (frânturi de) fraze, combinaţiile ludice de "ziceri de duh". Elemente surpriză sunt presărate cu tact, de la un dance battle între o balerină şi un street dancer, până la aparente erori, care sunt, de fapt, premeditate: o minge scăpată din ritm sau mici desincronizări bine gândite.

Spectacolul permite imaginaţiei să zboare şi minţii să facă numeroase asocieri spontane induse de imagine şi ritm, pentru ca, ulterior, să te facă să revii la el şi să îl tot întorci pe toate părţile, să îi cauţi muzica şi îi resimţi atmosfera. Fondul sonor este variat şi adecvat fiecărui artist, astfel luând naştere momente profunde sau, dimpotrivă, de un comic insolit. Ilustraţia muzicală este alcătuită din crâmpeie din diferite piese, un amplu evantai ce cuprinde de la cântece din trecut în variantă re-mixată până la ritmuri actuale. Fluiditatea mişcărilor actorilor, dar şi eleganţa, eficienţa şi naturaleţea cu care aceştia se mişcă sunt potenţate de reflectoarele lui Cristian Şimon.

M de la Murphy ne descoperă o dată în plus complexitatea existenţei umane şi intensitatea trăirilor individului în raport cu societatea şi cu propria persoană. "Tot ce e bun e ori imoral, ori ilegal, ori îngraşă". M de la Murphy reuşeşte să contrazică această maximă. Este un spectacol fresh de vară târzie care face haz de necaz de fatalitatea noastră, revigorant şi uşor ameţitor ca un gin tonic. Fără îndoială, merită văzut şi chiar revăzut!
De: Andrea Gavriliu Regia: Andrea Gavriliu Cu: Alexandru Chindriş, Eva Danciu, Roxana Fânaţă, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea, Tavi Voina

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus