septembrie 2020
Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti, 2020
Maratonul de teatru pentru adolescenţi - PREZENT este un proiect de artă educaţională şi creaţie teatrală, care se va desfăşura în cadrul Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti (PITB) ediţia a 7-a, în data de 1 octombrie 2020.

Proiectul va cuprinde live streaming-uri pe Youtube şi Facebook a cinci spectacole realizate cu trupe de adolescenţi invitate: Acting Up Bucureşti, Brainstorming Bucureşti, Compania de teatru OKaua, PlayHood Ferentari, Victory of Art. Proiectul este realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului şi va prelua, pentru această primă ediţie, tema PITB #7 "Ne arde casa/Our house is on fire".


PREZENT îşi propune o conştientizare a tinerilor faţă de problematica protecţiei mediului şi asumarea unor decizii la nivel individual. Ei vor fi, în foarte scurt timp, forţa economică a planetei, iar deciziile lor privind consumul şi dobândirea capitalului vor putea să fie în concordanţă cu politicile globale şi europene de mediu. Implicarea lor în susţinerea proiectelor de tip ecologic constituie deci o premisă pentru conservarea sănătăţii generaţiilor viitoare, o condiţie necesară pentru creşterea calităţii vieţii.

Proiectul "Maratonul de teatru pentru adolescenţi - PREZENT" a început în 2020 cu două întâlniri (online) cu asociaţiile Let's Do It, Romania! şi Mai Mult Verde, partenerii proiectului specializaţi pe problemele de mediu. Aceştia au discutat cu cele cinci trupe participante despre metodele de prevenire a poluării şi despre deciziile responsabile pe care le pot lua pentru a preveni deteriorarea mediului înconjurător. Pornind de la aceste două întâlniri, membrii trupelor şi coordonatorii lor au realizat câte un spectacol de teatru pe care îl vor juca pe 1 octombrie 2020.

Trupele de teatru pe care le-am invitat în această ediţie pilot sunt deja recunoscute pentru abordarea unor teme extrem de actuale: Acting Up Bucureşti, Brainstorming Bucureşti, Compania de teatru OKaua, PlayHood, Victory of Art. Fiecare dintre trupe va beneficia de întâlniri cu doi traineri, Ionuţ Oprea şi Alexandru Ivănoiu, care vor aduce noi perspective pentru abordarea spectacolului, bazate pe experienţa lor în domeniu.

Necesitatea acestui proiect în peisajul cultural românesc este dată de degradarea constantă a calităţii mediului natural înconjurător şi lipsa informării cetăţenilor despre această situaţie. Din acest considerent, proiectul îşi propune să se desfăşoare în cadrul Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti, un festival de patru zile care abordează anual teme de actualitate de pe agenda publică şi media din România.

Program (30 min spectacol, 30 min pauză):

ora 17:00 RECYCLE DREAM - Compania de teatru OKaua
"Lupta pentru o lume curată a devenit un adevărat război, cu arme dintre cele mai diverse.
În povestea noastră lupta unor eco-voluntari devine un coşmar, într-un viitor posibil, pe care nu ni-l dorim. Norocul e că din coşmarul nostru încă te poţi trezi."

ora 18:00 Celui care reciclează... - Victory of Art
"5 deşeuri aruncate la gunoi stau şi îşi filozofează soarta. Ce se întâmplă după ce sunt arse? Sunt limitate la un singur uz? Există oare reciclare? Aceste discuţii provoacă dispute între deşeurile care ajung chiar la un vot în urma căruia cineva o să fie exclus din coşul de gunoi. Vor creşte astfel şansele de salvare ale celorlalţi?"

ora 19:00 Habitat - Acting Up Bucureşti
"Spectacolul propune o lume în care natura ripostează atunci când omul nu are grijă de ea. O lume în care un colţ al naturii, aflat într-o pădure, prinde viaţă. Copacii, insectele şi păsările ne arată lucrurile pe care acestea le simt, atunci când nu le este respectat habitatul."

ora 20:00 Moara cu noroi - Playhood Ferentari
"Şedinţa publică din incinta primăriei localităţii Susenii de Jos ia o turnură neaşteptată. Primarul comunei împreună cu soţia, propun cetăţenilor implementarea unui proiect european ambiţios, care promite să schimbe spectaculos calitatea vieţii din Susenii de Jos. Politică, ecologie şi viaţa satului românesc, într-o pastilă teatrală de 30 de minute în care personajele întreabă multe dar află puţine, un dialog surd între autorităţi şi cetăţeni şi multă viziune izvorâtă din filonul nesfârşit de înţelepciune mioritică."

ora 21:00 Gunoaie de adormit copii - Brainstorming Bucureşti
"Spectacolul vorbeşte despre o problemă ecologică prezentă în ţara noastră de prea mult timp, ce pare că nu are o rezolvare. Gropile de gunoi de la marginile oraşelor au fost constant prezente şi ignorate, reprezentând un adevărat focar de infecţii şi nedreptăţi. Între timp, oamenii strâmbă din nas şi închid ochii când aud "ecologie". Ignorând clişeele precum muzica tristă de fundal şi efectele ieftine dramatice, spectacolul urmăreşte o comunitate de rromi din Craica, o comună de la marginea oraşului Baia Mare, în care oamenii trăiesc în şi din gunoaie ca urmare a rasismului ecologic.
La fel ca ţestoasele pe care le vedem mereu pe Facebook şi peste care dăm mereu skip, aceşti oameni trăiesc din resturi, murind ulterior din cauza lor, în timp ce noi ne purtăm de parcă dezastrul nu este deja aici."

Accesul la cele 5 streaming-uri online este liber pe bază de rezervare prin platforma Eventbook.
Canal Youtube - Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului
Pagina de Facebook Maratonul de teatru pentru adolescenţi - PREZENT


Maratonul de teatru pentru adolescenţi - PREZENT este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Parteneri: Mai Mult Verde, Let's Do It, Romania!, Seneca EcoLogos
Parteneri media: Teatrul Naţional Radiofonic

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus