octombrie 2020
Luna noiembrie 2020 a devenit de 8 ori mai bună! Programele Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays reîncep, de data aceasta online. Atmosfera proiecţiilor de film de la Centrul Ceh este încă vie şi o puteţi retrăi şi de acasă, unde veţi putea urmări 4 documentare şi 4 filme de ficţiune în fiecare luni şi marţi în luna noiembrie 2020.

 

Centrul Ceh Bucureşti şi-a obişnuit publicul cu filme unul şi unul, mai întâi la Documentary Mondays, din 2007, iar din 2018 şi la Fiction Tuesdays. În toamna lui 2020 programele continuă în format online, pe platforma DAFilms.com, unde filmele vor putea fi urmărite gratuit, timp de 24 de ore, pe tot teritoriul României. Aşa că acum nu doar bucureştenii se pot bucura de aceste două programe şi, în plus, vă puteţi uita la filme de acasă, în siguranţă.

Documentary Mondays revine în forţă cu 4 documentare excepţionale. Pe 2 noiembrie 2020 intraţi în lumea lui Miloš Forman, poate cel mai renumit regizor ceh, cunoscut mai ales pentru filmele realizate după plecarea sa din Cehoslovacia. Miloš Forman: What doesn't kill you... oferă o abordare personală şi aduce la lumină evenimente marcante din viaţa privată a regizorului, precum despărţirea de părinţi şi fii, poveşti despre cruzime şi lupte interioare, dar şi despre ambiţia succesului şi dorinţa de libertate.


Programul continuă în spiritul căutării libertăţii, însă prin alte mijloace. Pe 9 noiembrie 2020 veţi putea urmări documentarul românesc Omul care a vrut să fie liber, ce spune povestea lui Cezar Mititelu - un "parazit social" în ochii autorităţilor comuniste, dar şi un dascăl, un purtător de lumină într-o lume îngropată în minciuni şi ignoranţă în ochii unor oameni care au crezut în posibilitatea de a trăi o viaţă liberă în România socialistă.


Pe 16 noiembrie 2020 se poartă retro. Viva Video, Video Viva aduce în discuţie arta video din Cehoslovacia anilor '80. Regizoarea Adéla Komrzý explorează acest subiect prin portretul pe care-l face bunicului ei, Radek Pilař, unul dintre pionierii artei video cehe, prin recrearea expoziţiei Video Day din 1989 şi prin interviuri cu artişti video ai acelei perioade.


Seria se încheie cu o călătorie prin lumea sunetelor şi a muzicii. Ce se întâmplă când un sunet devine muzică şi cum? The Sound is Innocent vă invită într-o călătorie audiovizuală într-un spaţiu de vis care explorează sensul, funcţia şi semnificaţia lumii sunetului electronic şi experimental. Pe parcursul a cinci capitole, documentarul ghidează spectatorul printr-un labirint format din momente şi personalităţi care prezintă naşterea şi evoluţia sunetului electronic către muzică.

Dacă zilele de luni sunt ale documentarelor, marţea vine cu filme de ficţiune - şi nu orice filme. Fiction Tuesdays aduce, în toamna 2020, un tribut lui Jiří Menzel, care s-a stins în luna septembrie a acestui an. Filmele sale continuă să aducă emoţie în rândul celor care le vor urmări de acum înainte, iar în cadrul programului, publicul va putea viziona 4 dintre filmele lui Menzel, descoperind sau redescoperind un regizor extraordinar, pionier al Noului Val Cehoslovac. Începând cu 3 noiembrie 2020, porniţi într-o călătorie săptămânală în universul cinematic al lui Menzel: Capricious Summer (1967), A Cottage Near the Woods (1976), Those Wonderful Men with Crank (1978) şi Cutting It Short (1980).



Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays sunt organizate de Centrul Ceh Bucureşti, în parteneriat cu DAFilms DocAlliance şi cu sprijinul Budweiser Budvar. Vizionarea este gratuită, fiecare film fiind disponibil pe tot teritoriul României timp de 24 de ore, începând cu ora 8:00 dimineaţa, conform programului.



Pentru a urmări filmele, este nevoie să vă creaţi un cont de utilizator pe platforma DAFilms.com. Şi cum aceste două programe vin la pachet şi cu bere cehă, de data aceasta trebuie să staţi cu ochii pe Centrul Ceh Bucureşti, care are câteva surprize pregătite pentru cei ce ştiu că un film se vede cel mai bine alături de o bere Budweiser Budvar.

Evenimentele Facebook ale primelor două filme sunt aici: DM & FT.

Program Documentary Mondays 

Luni, 2 noiembrie 2020
Miloš Forman: What Doesn't Kill You... (Miloslav Šmídmajer, 2009, CZ)

Luni, 9 noiembrie 2020
Omul care a vrut să fie liber (George Chiper-Lillemark, Mihai Mincan, 2019, RO)

Luni, 16 noiembrie 2020
Viva Video, Video Viva (Adéla Komrzý, 2018, CZ)

Luni, 23 noiembrie 2020
The Sound is Innocent (Johana Ožvold, 2019, CZ)

Program Fiction Tuesdays
 
Marţi, 3 noiembrie 2020
Capricious Summer (Jiři Menzel, 1967)

Marţi, 10 noiembrie 2020
A Cottage Near the Woods (Jiři Menzel, 1976)

Marţi, 17 noiembrie 2020
Those Wonderful Men with Crank (Jiři Menzel, 1978)

Marţi, 24 noiembrie 2020
Cutting It Short (Jiři Menzel, 1980)

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus