noiembrie 2020
Urmează o nouă săptămână ce începe cu Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays la Centrul Ceh - online, ce-i drept. Cele două programe continuă pe platforma DAFilms.com, unde veţi putea urmări gratuit două filme: documentarul Viva Video, Video Viva - luni, 16 noiembrie 2020, şi un film de Jiří Menzel marţi, 17 noiembrie 2020, anume Those Wonderful Men with Crank.

 

Adéla Komrzý, regizoarea documentarului ce dă tonul săptămânii, Viva Video, Video Viva, avea mai puţin de un an când s-a stins din viaţă bunicul ei, Radek Pilař, considerat a fi unul dintre pionierii artei video cehe. 25 de ani mai târziu, pătrunde pentru prima dată în camera lui de lucru, acolo unde toate casetele VHS i-au fost păstrate, şi îi vizionează lucrările. Rând pe rând, acestea o fascinează şi o motivează să împingă căutările mai departe, astfel că în 2018 documentează organizarea expoziţiei Video Day 1989/2018, o reconstituire a primei expoziţii de artă video din Cehoslovacia, din vara anului 1989, la care a participat inclusiv Radek Pilař.


Folosindu-se de acest prilej, filmul devine un portret pe care regizoarea îl face bunicului său, dar şi o explorare a moştenirii culturale pe care a dobândit-o. Este, totodată, o prezentare a primilor artişti video cehi, care povestesc despre contextul politic, dar şi despre cel social în care s-a putut manifesta un nou gen de artă, regizoarea făcând o comparaţie între circumstanţele în care au lucrat artiştii rămaşi în spatele Cortinei de Fier, şi cele în care se aflau artiştii ce au reuşit să emigreze.


 

Documentarul este o oscilare continuă între trecut şi prezent, idee accentuată inclusiv de modul de realizare, care îmbină secvenţe înregistrate pe casete VHS cu cele filmate chiar şi cu ajutorul unui iPhone.


Ziua de marţi, 17 noiembrie 2020, vine cu o călătorie în timp pe urmele primilor oameni pasionaţi de cinematografie din Cehia. Filmul regizat de Jiří Menzel în 1978, Those Wonderful Men with Crank, este o comedie ce ironizează frivolitatea unui public încă needucat în privinţa cinematografiei, însă, ca în majoritatea filmelor lui Menzel, în spatele unei aparente detaşări se ascunde un subiect mult mai serios. El este, la bază, un omagiu adus pionierilor filmului în cultura cehă. Chiar dacă numele personajelor au fost schimbate, ele sunt uşor de recunosut, iar povestea, deşi adaptată şi transfromată într-o comedie, conţine, cu siguranţă şi urme puternice de adevăr.


La începutul secolului al XX-lea, Vilém Pasparte (Rudolf Hrusínský), un magician ambulant, cutreieră satele Boemiei împreună cu asistenta sa pentru a aduce cu caravana lor proiecţii de filme - cel mai năstruşnic truc de magie de la vremea respectivă. Cu toate acestea, visul lui este să deschidă un cinematograf în adevăratul sens al cuvântului. Ajuns la Praga, se găseşte în situaţia de a o "adopta" pe Aloisie, fiica unui prieten pe moarte. Astfel, cei trei rămân în oraş, la casa văduvei Evzenie, care le închiriază un spaţiu pentru proiecţiile de filme, dar şi camere pentru locuit. Frumuseţea tinerei Aloisie atrage însă toate privirile, iar din invidie, Evzenie o alungă. Aşa ajunge în casa lui Jakub Kolenatý, un tânăr fotograf, pasionat de arhitectură şi film, personaj inspirat de Jan Kříženecký şi interpretat chiar de Jiří Menzel. El este un tânăr idealist, care îşi doreşte, la fel ca Pasparte, popularizarea cinematografiei ca artă şi nu ca simplă distracţie.


Aşadar, pe 16 şi 17 noiembrie 2020 sunteţi aşteptaţi virtual la film. Acestea vor fi disponibile gratuit începând cu ora 8:00 dimineaţa a fiecărei zile, timp de 24h. Pentru a le putea viziona, este nevoie să vă creaţi un cont de utilizator pe platforma DAFilms.

Evenimentele Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus