martie 2021
Articole diverse

Cea de-a treia lună a anului 2021 aduce şi cel de-al treilea documentar - producţie valoroasă dar mai puţin cunoscută din Arhiva TVR - ce încheie în mod inedit şi necesar această lună dedicată femeii.

Astfel, duminică, 28 martie 2021 de la ora 10.30 până luni, 29 martie 2021 ora 10.30, puteţi viziona pe canalul YouTube al Arhivei TVR documentarul Lume, ia-mă în braţe, eu vin - un film din 2015, regizat de Violeta Gorgos de la TVR Iaşi, in coproductie cu OWH Studio din Republica Moldova. Documentarul spune povestea unei femei care, după 10 ani de închisoare, încearcă să se reintegreze social.


Lume, ia-mă în braţe, eu vin este povestea întregii noastre societăţi. Lipsită de compasiune. De acceptare. A unei societăţi în care oamenii sunt împărţiţi. În cei care trebuie să trăiască şi în cei care trebuie distruşi. Deşi regizoarea a insistat că aceasta nu este un film social, eu l-am văzut anume aşa. O palmă peste obrazul celor care ştiu să vadă. (teotitude.com)

Frumuseţea acestui documentar constă în faptul că fiecare poate găsi în el povestea care vorbeşte cel mai bine inimii sale. Povestea societăţii care nu ştie cum să-şi accepte copiii rătăciţi, povestea statului care se dovedeşte impotent în faţa problemelor foştilor deţinuţi, povestea sistemului inuman, care funcţionează după principiul "cei mai slabi dintre noi trebuie să moară" şi, în sfârşit, povestea poveştilor - cea a dramei personale, de dragoste, care întotdeauna va fi deasupra dramei sociale. (cronograf.md)


Producţia realizată în coproductie cu OWH Studio Chişinău urmăreşte povestea Nataliei care, după ani lungi de închisoare, încearcă să se reintegreze în societate, o societate în care foştii deţinuţi reprezintă o minoritate ignorată şi uneori, şansa lor de supravieţuire este doar întoarcerea în închisoare. (iasifun.ziaruldeiasi.ro)

Filmul a primit 2 nominalizări la Premiile UCIN România, 2017, la categoria "Film documentar" şi Menţiune la Prix CIRCOM, 2016, la categoria Minorităţi în societate.

"Atunci când am pornit filmările care au durat 4 ani, n-am avut o finalitate, să ştim unde mergem şi ce obţinem. A fost... nu ştiu... a fost soarta să obţinem ceva, deşi nu ştiu dacă am obţinut ceva pentru că eu cred până acum, că, ba din contră, sunt momente în care am speculat povestea ei şi n-am ajutat-o cu nimic, poate ar fi trebuit s-o fi ajutat cumva sau filmul ăsta să fie un element pozitiv din viaţa ei, dar mă tem că este doar un film.", a spus Violeta Gorgos pentru docuart.ro.


Lume, ia-mă în braţe, eu vin (2015)
regia: Violeta Gorgos; montaj: Letiţia Ştefănescu; director de imagine: Marin Iliuţ, Sergiu Ciorescu, producător: OWH TV Studio, Republica Moldova; co-producător: Casa de Producţie TVR; cu: Natalia Starikova.

Sinopsis: După ani lungi de închisoare, Natalia încearcă să se integreze în societate. O societate în care foştii deţinuţi sunt o minoritate ignorată şi, uneori, şansa lor de supravieţuire este revenirea la închisoare. Cum descoperi lumea după 10 ani de absenţă, cum nu mai poţi merge pe tocuri, deşi îţi doreşti atât de mult acest lucru, cum nu mai ai cuvinte în faţa propriilor copii, deşi ai repetat de mii de ori textul pentru această întâlnire, cum nu ştii să faci diferenţa între săpun lichid şi balsam de rufe, cum colinzi pe jos oraşul dintr-un capăt în altul pentru că nu ştii în ce transport să urci, cum ţi-e frică şi dor în acelaşi timp de oameni, cum mergi mereu ca pe sârmă şi şansa ta e pe muchie de cuţit, cum lupţi cu tine şi te reinventezi mereu, cum dai culoare zilelor, iar nopţile le trăieşti în coşmaruri visându-te din nou "acolo"...

Partenerii prezentului proiect sunt: Radio Romania şi LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus