iulie 2021
Zilele Teatrului unteatru, 2021
Unteatru Open-Air, stagiunea de vară a Teatrului unteatru, reintroduce în circuitul cultural al capitalei Grădina Casei Universitarilor, o oază urbană aflată chiar în centru Bucureştiului (Strada Arthur Verona). Recent ecologizat şi amenajat de Asociaţia Unteatru, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, astfel încât spaţiul să-şi păstreze farmecul natural, acesta va fi inaugurat în perioada 19-25 iulie 2021, de festivalul anual de teatru, muzică şi prietenie Zilele unteatru.

Evenimentul marchează aniversarea a 11 ani de unteatru printr-un amplu program dedicat spectatorilor de toate vârstele, invitaţi să descopere, timp de 7 zile, cele mai noi producţii unteatru, spectacole în premieră absolută, concerte acustice şi unplugged, proiecţii de film şi activităţi pentru copii.

Programul primelor evenimente programate în Grădina Casei Universitarilor este disponibil online, pe www.unteatru.ro.

Devenit deja o tradiţie în peisajul cultural bucureştean, festivalul organizat an de an în miezul verii reprezintă locul de întâlnire al unora dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei româneşti cu publicul din ce în ce mai numeros. După ediţia din 2020, prima organizată integral în aer liber, evenimentul a devenit un prilej de reactivare al sectorului cultural independent, în format outdoor. Anul acesta, Zilele unteatru.11 va reprezenta un preview al stagiunii găzduite până la toamnă de Grădina Casei Universitarilor, oferind bucureştenilor ocazia de a explora mica pădure din centrul oraşului, prin intermediul evenimentelor culturale incluse în programul festivalului.

Domnişoara Iulia, cel mai nou spectacol al regizorilor Andrei şi Andreea Grosu, o co-producţie Caleido cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki şi Mihaela Trofimov, va deschide stagiunea din Grădină cu o reprezentaţie specială, programată luni, 19 iulie 2021, de la ora 21:00. În deschiderea evenimentului, Dobrică (Mihai Dobre), cel care semnează muzica din spectacol, va anima atmosfera din spaţiu printr-un opening party cu intrare liberă.

Domnişoara Iulia (foto: Adi Bulboacă)
  Marţi, 20 iulie 2021, începând cu aceeaşi oră, bucureştenii sunt invitaţi la film. Druk / Another Round (r. Thomas Vinterberg), distins cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi desemnat Cea mai bună peliculă internaţională la Premiile BAFTA, va rula în aer liber, în atmosfera intimă a grădinii, distribuit de Bad Unicorn. În aceeaşi seară, Dan Byron, prieten vechi unteatru şi unul dintre cei mai apreciaţi artişti de pe scena alternativă din România, va deschide seria concertelor, în formulă solo, acustică, de la ora 19:00.

Dan Byron

Miercuri, pe 21 iulie 2021, de la ora 19:00, pe scena 360o, amenajată special pentru concertele în aer liber, spectatorii îl vor asculta pe Oigăn, cunoscut pentru colaborările sale cu trupe precum RATB, Kumm sau Moon Museum. De data aceasta, artistul va concerta în formulă solo.

Oigăn

 De la ora 21:00, Florina Gleznea, Cristina Casian şi Mădălina Anea revin pe scenă în spectacolul 3 surori (r. Peter Kerek), în care muzica, efectele vizuale, coregrafia şi jocul actoricesc construiesc o nouă perspectivă asupra universului cehovian.
3 surori

În spaţiul dedicat proiecţiilor outdoor va rula joi, pe 22 iulie 2021, în premieră absolută, Aici Moscova, cea mai nouă producţie #unteatruCinematic. Protagoniştii unei experienţe teatral - cinematice intense, ȋn care aparatul de filmat devine personaj principal, actorii Nicoleta Lefter, Alex Călin, Liviu Romanescu şi Răzvan Rotaru vor putea fi urmăriţi pe marele ecran într-un proiect inedit, conceput şi coordonat de Catinca Drăgănescu şi Simona Deaconescu, în scenografia lui Gabi Albu şi imaginea lui Carmen Tofeni. Proiectul este finanţat de AFCN, iar accesul la eveniment va fi gratuit, în baza rezervărilor online. În aceeaşi zi, de la ora 19:00, iubitorii de muzică sunt invitaţi să-i descopere în concert pe cei de la Dimitri's Bats.

Vineri seară, pe 23 iulie 2021, Alina Berzunţeanu şi Istvan Teglas împărtăşesc din propriile temeri, speranţe şi regrete în spectacolul O familie fericită - un colaj de întâmplări personale, transpuse într-un spectacol prezentat în premieră absolută, de la ora 19:00. Într-o formulă acustică, EMIL, una dintre cele mai longevive şi mai cunoscute trupe din România, concertează în aceeaşi seară, de la ora 20:30.

Cât din ceea ce facem e determinat de liberul nostru arbitru și cât e doar un efect al unor dezechilibre chimice? La această întrebare încearcă să răspundă spectacolul Efecte secundare, în regia lui Vlad Bălan, cu Bogdan Nechifor, Camelia Pintilie, Vlad Ionuţ Popescu şi Oana Jipa. Noua producţie va putea fi urmărită în premieră, pe 24 iulie 2021, de la ora 20:00.

Efecte secundare - Regia Vlad Bălan

 În aceeaşi zi, la umbra copacilor din Grădina Casei Universitarilor, Maria Răducanu şi Maxim Belciug, prieteni vechi ai festivalului, vor concerta live începând cu ora 18:00.
Maria Răducanu (foto: Claudiu Taşbac)

 Copiii se vor bucura de o întâlnire specială duminică, în ultima zi de festival. De la ora 11:00, cei mici o vor întâlni pe protagonista spectacolului Carina pe drumul spre casă - o producţie Unteatru de copii, în regia Oanei Răsuceanu.

Programul complet şi biletele de acces la evenimentele incluse în programul Zilele unteatru.11 sunt disponibile online, pe www.unteatru.ro. Accesul în spaţiu va fi posibil din Strada Arthur Verona, în conformitate cu normele în vigoare.

Toate evenimentele incluse în cadrul proiectului Unteatru Open-Air vor fi organizate cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie şi distanţare impuse de normele în vigoare. Accesul la evenimente va fi posibil doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, şi numai dacă au trecut cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care pot prezenta un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, dar şi persoanelor care pot prezenta rezultat negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore. De asemenea, accesul va fi posibil prin prezentarea unor documente medicale care să ateste faptul că posesorul documentelor se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS CoV-2.

Despre unteatru
Un proiect independent lansat în urmă cu 11 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producţii de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureştean, ci şi de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artişti s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spaţiu construit din dorinţa de a oferi un mediu al libertăţii totale de exprimare prin teatru. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelenţă UNITER - cea mai importantă recunoaştere oferită unei instituţii artistice de către profesioniştii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul acestui an, unteatru a fost distins cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler de către Preşedintele României.
***
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
În parteneriat cu: Universitatea din Bucureşti
Parteneri: Overground Music, Festivalul Caleido, binôme, OMNI
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, IQads, LiterNet.ro, Dissolved Magazine, Urban.ro, BookHub, Noi3Life, Munteanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus