iulie 2021
Festivalul de Film Anonimul 2021
Land, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actriţe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internaţională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediţie a ANONIMUL IIFF. Quo Vadis, Aida?, o producţie cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia - Herţegovina) şi nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiţiei. Festivalul are loc între 9-15 august 2021, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Proiectat în premieră naţională la ANONIMUL IIFF prin amabilitatea RO Image, Land spune povestea impresionantă a unei femei care se izolează în aspra sălbăticie americană pentru a-şi reveni în urma unei groaznice tragedii. Rolul principal este interpretat chiar de către autoarea filmului, Robin Wright, cunoscută publicului din serialul House of Cards, unde o interpretează pe Claire Underwood, rol pentru care a câştigat un Golden Globe în 2014 şi a fost nominalizată de alte două ori, în 2015 şi 2016. Robin Wright a regizat de-a lungul timpului 10 episoade din acest serial. În distribuţia Land se mai regăsesc Demián Bichir şi Kim Dickens.


Autoarea filmului spune că, într-o perioadă în care împuşcăturile în masă se întâmplau şi de două ori pe săptămână, s-a întrebat deseori cum fac faţă oamenii unor evenimente nefericite care le dau vieţile peste cap: "Am vrut să explorez asta. Filmul este despre rezilienţa umană, despre dezvoltarea spirituală şi umană, despre cum putem să găsim o nouă speranţă şi să dăm un nou sens credinţei. Iar asta, în general, se întâmplă cu ajutorul altor oameni."

Quo Vadis, Aida?, film nominalizat la Oscar 2021 la categoria Cel mai bun film străin, are ca subiect viaţa unei familii prinse în tragedia genocidului din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia. Masacrul a fost cea mai mare crimă în masă din Europa de după al Doilea Război Mondial, în care au fost ucişi peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbaţi şi băieţi, de către unităţi ale armatei Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić.

Regizat de Jasmila Zbanic şi co-produs de Cristian Nicolescu pentru Digital Cube, Quo Vadis, Aida? este cea mai scumpă producţie de până acum realizată în Bosnia şi Herţegovina, demers posibil numai cu sprijinul unui consorţiu format din nouă ţări care au susţinut proiectul vreme de cinci ani.

Jasmila Zbanic a mai fost prezentă în programul ANONIMUL IIFF în 2010, în competiţia de lungmetraj, cu filmul On the path / Pe calea cea bună, care a avut premiera în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin 2010.

Quo Vadis, Aida? va fi proiectat în premieră naţională la ANONIMUL IIFF.

Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiţii de scurtmetraje, româneşti şi internaţionale, o competiţie de lungmetraj, precum şi proiecţii de film de lungmetraj şi scurtmetraj în afara competiţiilor, urmate de întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public.
Mai multe detalii, precum şi programul festivalului, vor fi comunicate pe parcursul săptămânilor viitoare pe www.festival-anonimul.ro/
Ne puteţi urmări pe:
Website | Facebook | Instagram

***

OTP Bank şi Kaufland prezintă ediţia a 18-a a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart.
Proiect cultural co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Judeţean Tulcea şi Dacin Sara.
Partener principal: Birra Moretti
Partener: IT Bright Solutions, Synek
Cu sprijinul: Groupama, Green Village, Green Dolphin Camping, Navrom Delta, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, 360 Revolution, Coca-Cola, Costa Coffee, Eventbook.ro
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Libertatea, News.ro, Spotmedia, IQAds, Smark, Urban.ro, A List Magazine, Vice, Films in Frame, Ziarul Metropolis, Munteanu



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus