noiembrie 2021
Duminică, 28 noiembrie 2021, filmul Nadia Comăneci: gimnasta și dictatorul va fi disponibil exclusiv online 24 de ore, începând cu ora 11:00, pe canalul Arhivei TVR.


Regizat de Pola Rapaport, filmul documentar Nadia Comăneci: gimnasta și dictatorul prezintă contextul politic al carierei excepționale a româncei, prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă.

Filmul dezvăluie complexitatea relațiilor dintre regimul Ceaușescu și Nadia Comăneci, o realitate foarte diferită de ceea ce se putea vedea din exterior.

Jocurile Olimpice de la Montreal, 18 iulie 1976: o tânără gimnastă cu chip de înger intră în furtună pe scena sportivă internațională, devenind rapid o legendă. Nadia Comăneci a urcat la rangul de idol universal, singura bucurie a unui popor sărac și oprimat de dictatura ceaușistă.

Născută în Onești, Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal. O foarte tânără gimnastă cu o față de înger se înscrie fulgerător în rândurile legendelor sportului mondial. În fața a cinci milioane de telespectatori uluiți, Nadia Comăneci, în vârstă de 14 ani, devine prima gimnastă care a obținut nota perfectă. Mapamondul este cucerit de grația, de stăpânirea de sine și de măiestria ei. De ambele părți ale Cortinei de Fier, oamenii sunt copleșiți.

Din câteva mișcări uimitoare, Nadia Comăneci a ajuns un idol universal. Ea a devenit un model pentru milioane de fetițe și a atins culmile popularității occidentale în cel mai pur stil hollywoodian.

De-a lungul carierei, a câștigat cinci medalii de aur, trei de argint și una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur și două de argint la Campionatele Mondiale și nouă de aur, două de argint și una de bronz la Campionatele Europene.

Documentarul de excepție are regia semnată de Pola Rapaport, muzica Selma Mutal, imagine Wolfgang Held, montaj Yen Le Van, Thorsten Thielow, sunet Christophe Moreno, colorizare Erich Heinrich, producător executiv Vathy Palumbo, arhivă TVR Irina Bordeianu, producător TVR Claudia Nedelcu Duca, producător Roche Production Dominique Tibi.

De asemenea, în film se remarcă aparițiile personajelor Nadia Comăneci, Nicolae și Elena Ceaușescu (imagini de arhivă), Anda Onesa Lieberman (actriță, prietena Nadiei Comăneci), Anghel Drăgan (fost angajat al Securității), Emil Hurezeanu (jurnalist), Béla Károlyi (antrenor de gimnastică), Gabriela Geiculescu (colega Nadiei), Luminița Paul (jurnalist sportiv).

Documentarul, având o durată de 57 minute, va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore începând din 28 noiembrie 2021 ora 11:00 până pe 29 noiembrie 2021 ora 11:00 și se adresează tuturor iubitorilor de film.

Proiectul filmelor difuzate exclusiv online este o inițiativă a Televiziunii Române, difuzată pe canalul YouTube al Arhivei TVR care aduce, pe parcursul anului 2021, publicului de pe internet, coproducții dedicate marilor personalități culturale și ale sportului românesc, documentare despre momente importante din punct de vedere istoric și social. Televiziunea Publică, în calitatea sa de coproducător este singura instituție media din România care sprijină sectorul independent din industria autohtonă de film și teatru.

Nadia Comăneci: gimnasta și dictatorul este o producție Roche Production, Arte și TVR.

Parteneri media: Radio România Actualități, LiterNet, Ministerul Tineretului și Sportului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus