ianuarie 2022
Cu un palmares remarcabil, Granița morții, documentarul finanțat de TVR, reprezintă povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare.

Filmul a obținut Premiul Publicului la Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Mențiune specială la Gala UCIN și a fost proiectat la evenimente de anvergură din domeniul cinematografiei, dintre care menționăm Festivalurile TIFF, Astra Sibiu, Barcelona 2022.

Regia și scenariul aparțin lui Cătălin Apostol, imagine Mihai Pătrașcu, montaj Ela Ștefănescu, scenografie Mihnea Tăutu și Carmen Pușcariu, muzica Petru Mărgineanu, mixaj Mihai Orășanu, machiaj Mariana Ianas, Raluca Moldoveanu și Carina Gagiu, producători Marius Th. Barna și Avram Iclozan.

Filmul are o durată de 93 de minute și va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore, începând din 30 ianuarie 2022 ora 10:00 până pe 31 ianuarie 2022 ora 10:00, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Documentarul reprezintă o mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o pușcărie mare, îngrădită cu sârmă ghimpată și păzită de grăniceri îndoctrinați să fie gata oricând să mitralieze visul de libertate al oricărui nechibzuit care ar îndrăzni să evadeze din absurdul dictaturii comuniste.

Unii au reușit să fugă. Alții au sfârșit împușcați pe fâșie ori înecați în Dunăre. Unii au supraviețuit tentativelor de trecere a frontierei, după interogatorii și bătaie soră cu moartea, dar au rămas cu sechele, cu traume, mutilați pe viață. Este povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare.

Mărturiile lor sunt impresionante.

"Nu vom ști niciodată câți oameni au murit încercând să fugă din România înainte de 1989. Câți au fost împușcați pe fâșie, câți s-au înecat în Dunăre, câți au murit în pușcării. Sunt și astăzi familii, oameni care nu știu ce s-a întâmplat cu fiul, fiica, fratele lor." (Brândușa Armanca, jurnalistă)

"N-am apucat să fac câțiva pași că au început să tragă. 32 de cartușe în plin, de la doi metri. A fost un miracol că am scăpat cu viață." (Ioan Bouroș, Jimbolia)

"Băiatul meu a plecat la Jimbolia și nu s-a mai întors. După zece zile ne-au zis să-l luăm de la morgă. Era împușcat în gură de grăniceri." (Aurora Brișcan, Timișoara)

"Mi se scurgeau mațele pe-afară, dar grănicerii parcă mai tare mă loveau cu bocancii." (Ioan Bouroș, Jimbolia)

"Cadavrele celor împușcați pe Dunăre erau împinse de curent spre malul sârbesc. Erau colțuri de cimitir în satele de pe graniță, unde sârbii îi îngropau pe ai noștri cu cruci fără nume. Autoritățile române refuzau să-i preia." (Brândușa Armanca, jurnalistă)


Filmul documentar Granița morții face parte din cadrul proiectului duminicilor dedicate producțiilor de film independente sprijinite de TVR și difuzate gratuit, 24 de ore, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Parteneri media: Radio România și LiterNet.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus