mai 2022
Festivalul Filmului Francez, 2022
Festivalul Filmului Francez în România sărbătorește anul acesta cea de-a 26-a ediție. Între 1 și 12 iunie 2022, la București și în alte 10 orașe din țară - Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș - cinefilii sunt invitați la întâlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze. Proiecțiile vor avea loc în cinematografe și în aer liber.

Nos yeux grand ouverts / Ochii noștri larg deschiși, tema aleasă pentru ediția din 2022, ne invită să ne întoarcem la esența artei cinematografice: privitul.

 Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor și a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, și să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite. Iar cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

Astfel, Competiția Tinerelor Talente - Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului câștigător, precum și suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone.

Printre premierele naționale confirmate în această secțiune se numără două filme selecționate la Semaine de la Critique / Săptămâna criticii de la Cannes: Bruno Reidal de Vincent Le Port, un film îndrăzneț atât din punct de vedere al formei, cât și al subiectului, și Les Amours d'Anaïs / Iubirile lui Anaïs de Charline Bourgeois-Tacquet, o comedie ușoară și melancolică care urmărește aventurile amoroase ale unei femei de 30 de ani care traversează o perioadă de incertitudine.

Pentru al doilea an consecutiv, Competiția Tinerelor Talente - Scurtmetraj propune cinci producții cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film - Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper vor desemna câștigătorul acestei secțiuni. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche / Rezidența de buzunar a Institutului Francez din România la București: un cadru ideal oferit regizorului câștigător pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

Panorama filmelor anului, secțiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t'emmène / Eroul nimănui de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat în 2022 în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin. În Panorama filmelor anului va fi prezentat în premieră națională și L'événement / Evenimentul de Audrey Diwan, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, distribuit de Independența Film.

În contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediția din 2022 aduce o componentă cinematografică europeană importantă. Secțiunea Regard vers l'Europe / Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa și rolul determinant al Franței în acest context, propunând câte o coproducție franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960. Printre filmele selecționate se numără La Grande Bouffe / Marea crăpelniță de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducției franco-italiene, și Possession / Posesia de Andrzej Żuławski, film purtat de interpretarea extraordinară a lui Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill. În cadrul acestei secțiuni, invitat special este marele producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, care va veni la București pentru a prezenta filmul Elle al lui Paul Verhoeven, câștigator al premiului César pentru cel mai bun film în 2017.

Rămânând în sfera cooperării la nivel european, festivalul se adresează profesioniștilor români și propune un curs de formare organizat în parteneriat cu centrul de consultanță pentru accesare de fonduri europene Libera Accademia Belle Arti din Brescia, Italia. Formarea este o ocazie pentru tinerii producători de a-și îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește sistemele de finanțare europene, în vederea conceperii cu succes a candidaturii la granturile alocate producției de film prin subprogramul MEDIA al Uniunii Europene.

Cinematografe pe orașe
Proiecții în interior / Proiecții în aer liber

București, 1 - 12 iunie 2022
Cinema Elvire Popesco
Unteatru Open-Air

Cluj-Napoca, 2 - 5 iunie 2022
Cinema Victoria
Curtea Institutului Francez

Timișoara, 2 - 5 iunie 2022
Cinema Victoria
Curtea Institutului Francez

Iași, 2 - 6 iunie 2022
Institutul Francez - Sala Fondane
Cinema Ateneu
Curtea Institutului Francez

Brașov, 10 - 12 iunie 2022
Cinema Astra

Brăila, 3 - 5 iunie 2022
Cinema Cinefeel

Constanța, 2 - 5 iunie 2022
Cinema Jean Constantin

Sfântu Gheorghe, 9 - 12 iunie 2022
Cinema Arta by Cityplex

Sibiu, 3 - 5 iunie 2022
Fabrica de Cultură (Sala Lulu)

Suceava, 9 - 12 iunie 2022
Universitatea "Ștefan cel Mare"

Târgu Mureș, 9 - 12 iunie 2022
Teatrul de vară

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România - București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și co-organizat de: Alianța Franceză Brașov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" Constanța, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Asociația K'Arte Târgu Mureș
Prezentat de Orange
Partener: Groupama
Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, This is fruit, Europa FM
Parteneri locali București: Unteatru, Creart



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus