mai 2022
Festivalul Filmului Francez, 2022
Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, își dezvăluie noua identitate digitală: www.festivalff.ro.

Pe site-ul web proaspăt lansat cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secțiunile și programul complet al festivalului. Peste 100 de proiecții de film se vor desfășura anul acesta în cinematografe, în spații culturale alternative, dar și în aer liber, între 1 și 12 iunie 2022, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În București, proiecțiile vor avea loc pe parcursul celor 12 zile la cinematograful Elvire Popesco (Bd. Dacia 77) și în aer liber, la unteatru Open-Air (str. Pictor Arthur Verona). Biletele pot fi deja achiziționate prin Eventbook și la casa de bilete a cinematografului.

Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării și al empatiei, prin deviza "ochii noștri larg deschiși". Pe lângă proiecțiile de film, festivalul propune spectatorilor din București și câteva surprize:
o petrecere inedită de deschidere pe 1 iunie 2022, la Creart - Teatrelli, pentru a celebra bucuria regăsirii. Pe scenă vor urca un DJ de la Nicecream.fm și trupa franceză Labotanique, care va surprinde audiența cu un gen muzical pe care cei doi membri, laureați al proiectului FAIR 2020, îl descriu ca "pop vegetal".
un cine-concert de neratat sâmbătă, 11 iunie 2022, la UnTeatru Open-Air din București. Filmul Coeur fidèle, regizat acum 100 de ani de Jean Epstein, acompaniat de acordeonistul Virgile Goller, va încânta atât cinefilii, cât și melomanii.

Selecția filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje și scurtmetraje, organizate în patru secțiuni.

Titlul de deschidere al acestei ediții la București este Les Passagers de la nuit / Pasagerii nopții de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. O odă melancolică a anilor '80, filmul a fost prezentat la ediția 2022 a Festivalului de Film de la Berlin. Distribuit în România de Bad Unicorn, Les Passagers de la nuit face parte din secțiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului. Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului: Un autre monde / O altă lume de Stéphane Brizé, în care Vincent Lindon interpretează rolul unui director de companie care trebuie să se decidă asupra sensului vieții sale, în timp ce ierarhia îl obligă să pună în aplicare un plan social; Enquête sur un scandale d'Etat / Ancheta unui scandal de stat de Thierry de Peretti, distribuit de Independenta Film, urmărește întorsăturile unei anchete palpitante a unui jurnalist de investigație; Oranges Sanguines / Portocale sângerii de Jean-Christophe Meurisse, o comedie corozivă și nemiloasă față de cei aflați la putere.

Ca în fiecare an, FFF prezintă creația tinerei generații de cineaști francezi. Filmele din secțiunea Competiția Tinere Talente - Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală. I Comete / Cometele de Pascal Tagnati ne arată viața cotidiană a unui sat corsican, pe parcursul unei veri. Din selecție face parte și Entre les Vagues / În bătaia valurilor de Anaïs Volpé, un film deosebit de emoționant despre prietenie. Cu această ocazie, publicul va putea descoperi Ibrahim, o dramă socială emoționantă, debutul regizoral al actorului Samir Guesmi. Filmele din această secțiune vor concura pentru premiul publicului, în vreme ce câștigătorul secțiunii Competiția Tinere talente - scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din 3 tineri critici de film români - Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper.

În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea Regard vers l'Europe / Privire către Europa reprezintă elementul central al acestei ediții și celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția a 8 coproducții franco-europene marcante. Periplul cinematografic începe în anii 1960, cu filmul Rocco și frații săi al marelui regizor Luchino Visconti, trece prin Breaking The Waves / Abisul sufletului (1996), în regia lui Lars Von Trier, și ajunge până în 2020, cu Olga de Elie Grappe, un film despre o gimnastă în vârstă de 15 ani, ruptă între Ucraina natală zguduită de revoltele din Maidan și Elveția, unde se pregătește pentru Campionatele Europene. Selecția include și cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, R.M.N., prezentat în competiție la Cannes 2022. Proiecțiile sale de la București și Cluj-Napoca vor fi urmate de discuții cu regizorul și actorii.

Pentru profesioniștii industriei cinematografice din România interesați de dezvoltarea coproducțiilor europene, Festivalul propune un masterclass cu multi-premiatul producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, dar și o sesiune de formare de 2 zile pentru obținerea granturilor de finanțare MEDIA.

Descărcați aici programul complet al proiecțiilor Festivalului în țară (PDF).

***
Festivalul Filmului Francez este: organizat de Institutul Francez din România - București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, co-organizat de: Alianța Franceză Brașov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" Constanța, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Asociația K'Arte Târgu Mureș
Prezentat de Orange
Partener: Groupama
Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, Code Noir Style, Munteanu, This is fruit, Europa FM
Parteneri locali București: Unteatru, Creart.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus