august 2022
Festivalul de Teatru Tânăr Ora de Teatru, Zaga Zaga, 2022
Abia aștept să mă întorc acasă! În brațele trupei mele de teatru Protha, trupa Liceului Teoretic "Ioan Slavici" din Panciu. E acasă pentru că m-au adoptat, m-au încurajat, m-au făcut să descopăr în mine lucruri pe care nici nu știam că le am. Vedeți voi, majoritatea dintre noi ajungem la liceu (rog aici pe cei mari să facă o retrospectivă și să retrăiască liceul, cu nesiguranțele, etichetele, bârfele, adolescența și toata transformarea) și nu ne găsim locul, nici în bancă, nici în colectiv. Apoi se deschide o ușa și arunci un ochi. E plin de culoare, haine de la second hand, recuzită, jucării, o pianină și cel mai important, oameni ca tine, cărora le e teamă să vorbească sau, care vorbesc prea mult și au nevoie să-și redefinească ritmul. Și... accepți provocarea!

Ești pus să citești cărți de care n-ai auzit la școală, dar care iți plac, ți se desemnează un rol, pentru că faci parte din echipă și muncești cot la cot cu ei. Domnu' din capătul sălii strigă "nu mai sta ca un făcăleț pe scenă" sau "nu te du din punctul A în punctul B" sau "vreau nerv!" Câteva weekend-uri mai târziu spectacolul de teatru e gata, avem costume, text, decor, regie, ne îmbarcăm și străbatem țara la festivalurile de teatru pentru adolescenți. Ajungi pe scenă și publicul e fascinat de poveste. Deschizi ochii la aplauzele de final. Felicitări! Ești un mic actor! Primești premii și aprecieri, vezi toată țara, cunoști mii de oameni și păstrezi câte puțin de la fiecare.

Liceul s-a terminat... am fost pe scenă pentru ultima oară, am primit ultimul rând de aplauze cu lacrimi în ochi, dar cu inima cât un munte deoarece am înfrânt temeri lângă acești oameni, pentru că am rămas cu prietenii pe viață, pentru că am râs, am plâns și am mâncat pufuleți cu ei.

Aceasta este povestea tuturor micilor actori pe care Domnu' i-a modelat. El continuă să o facă, în fiecare an primește câte o generație nouă de copii, de oameni mici cu talente și frici. Unii fac fotografii, alții scriu, unii știu să deseneze și alții te pot face să plângi dintr-un simplu monolog. Puși împreună ei astăzi creează mult mai mult decât spectacole de teatru.

Și ajungem la visul măreț... Mergând la zeci de festivaluri și participând la sute de ateliere, mereu ne întorceam acasă visând la un festival al nostru, adunând idei, imaginându-neîntr-o zi vom avea și noi posibilitatea de a oferi tinerilor tot ce ni s-a oferit nouă până atunci, și poate chiar mai mult. Așa a luat naștere Festivalul de Teatru Tânăr Ora de Teatru, ajuns în 2022 la cea de-a IV-a ediție. Câtă bucurie!

Munca din spate este cu adevărat titanică, și noi știm poate prea puține, căci de partea administrativă se ocupa Domnu'. Domnu', Cătălin Eduard Sfîrloagă, este motorul acestui proiect de educație alternativă prin teatru. El a luat toate ideile, sugestiile, experiențele din alte festivaluri și le-a înmulțit cu 10. Spun asta deoarece Ora de Teatru este un festival unic în țară. Încă din prima ediție am fost prezenți, nu în una, nici în două, ci în șapte localități din județul Vrancea, unde am organizat ateliere cu elevii de liceu. Mie și colegei mele de scenă, Bianca, ne-a fost repartizat orașul Odobești. Chiar dacă eram studente și mai organizasem acest gen de activități, emoțiile au fost prezente și am plecat cu ele la puterea a șaptea după ce i-am cunoscut pe elevi și am văzut în ei dorința de ceva nou. Noi două și întregul festival am fost "ceva-ul nou" iar schimburile de energie au fost masive.

Un alt element care definește unicitatea acestui festival este organizarea de ateliere specializate pentru copiii cu autism si hipoacuzici de la Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă "Elena Doamna" din Focșani. Aceștia ne-au primit cu căldură fiind încântați de joculețele inedite.

Zeci de elevi, membrii ai trupelor de teatru selectate în concurs, au avut ocazia de a participa la diverse ateliere de coregrafie, improvizație, muzică și ritm, dar totodată le-am putut observa bucuria de socializare. Într-adevăr, visul a devenit realitate.

Ediția 2022 va fi și mai specială deoarece se va desfășura într-un nou loc. Casa noastră pentru cinci zile (7-11 septembrie 2022) va fi Zaga-Zaga Sat, un loc mirific construit pe Delta Siretului. Participanții se vor bucura atât de spectacole de teatru și improvizație, cât și de muzică, o expoziție de fotografie și o lansare de carte. Vom fi de asemenea prezenți, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în 9 localități din județ.

Scopul festivalului este acela de a oferi educație alternativă prin artă. Vrem să stimulăm cât mai mult interesul pentru cultură, să participam în mod direct la dezvoltarea abilităților tinerilor implicați, și de ce nu, să deschidem noi oportunități pentru pregătirea unei viitoare cariere.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus