septembrie 2022
Festivalul de Teatru Tânăr Ora de Teatru, Zaga Zaga, 2022
Cum e la festival? E agitație, e nebunie! Dar e o nebunie de mult așteptată, atât de noi, organizatorii, cât și de invitații noștri, de la mic la mare. Aici este ACASĂ al meu! Oamenii cântă și dansează și zâmbesc, dar cel mai important, oamenii îmbrățișează o pasiune comună, TEATRUL. Am povestit deja cât de important a fost teatrul pentru dezvoltarea mea. Acum o să vă povestesc despre atmosfera de aici.

Unde? Cât? Cine?

Locul este un vis pe care nu-l vedeam îndeplinindu-se prea curând. Suntem în Delta Siretului, la Zaga Zaga Sat, un resort împrejmuit de ape, de copaci și mult aer curat. Gălăgia orașelor e de mult uitată. Se mai aude trenul din când în când, ca o amintire a aglomerației urbane. Azi ne-am plimbat cu hidrobicicleta, și a fost liniște, și apoi am râs. Eram din nou niște copii înconjurați de frumos. Stăm la iurte, pe malul lacului, dar confortul e asigurat. Dormim câte 5, așa-i frumos, la-ngrămădeală. Majoritatea activităților au loc la Hambar, avem scenă afară, sunet, lumini, avem trupe de liceeni pasionați, juriu, invitați speciali. Rotițele acestui festival sunt unse, mecanismul ceasului funcționează. Nu perfect! Cu certuri, răzvrătiri și răsturnări de situație, plecări, sosiri, întârzieri, e un ceas care nu bate la fix, e o oră care durează 5 zile, Ora de Teatru.

Zaga Zaga ne găzduiește dar nouă, nouă ne place să ne plimbăm. Am fost la școli și la licee în tot județul. Am cunoscut copii și tineri profunzi și cu interese mari, mult peste așteptările noastre. Și ne-am jucat cu ei, și ne-am îmbrățișat la final, cu promisiunea că ne vom revedea și anul viitor. I-am plimbat și pe elevii participanți în concurs, i-am trimis în câte un spațiu să joace teatru. Am trimis cultură și artă și am atins sute de oameni.

Cât? Așa cum scriam mai sus, la noi o oră durează 5 zile. Au trecut deja 3, dar simțim că suntem în formula asta de vreo săptămână. Nu avem timp să ne plictisim, programul e încărcat și variat. Să trecem în revistă: ateliere în localități susținute de seniorii trupei Protha, cazarea trupelor, spectacol de teatru pus în scenă de trupa Protha, spectacolul mult prea iubitei Maia Morgenstern (Nu sunt eu) și un show de caricatură comentată cu Costel Pătrășcan. Și asta a fost doar prima zi. Aici, eu sunt mămica tuturor și am învățat că dacă îți pasă cu adevărat, poți fi în două locuri în același timp. Aleargă, printează, sună, fă ateliere, fă poze pentru instagram, adună-i, cară, fii prezentă!

Cine? Poate sunt mii de oameni, n-a stat nimeni să-i numere. Primii pe listă sunt elevii și tragem două liniuțe: elevii participanți în concurs, membrii ai trupelor de teatru din țară și din Republica Moldova și elevii din școli și licee. Apoi sunt coordonatorii, mentorii trupelor, mândrii de evoluția și abilitățile protejaților lor și bucuroși că au reușit să-i aducă la noi. Invitații speciali: Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, Florin Piersic jr., Marius Bodochi, Lucian Maxim, Anastasiu Alexandru Răzvan, Gheorghe Balint, Ștefan Lupu, Costel Pătrășcan, Adrian Nour, Trio Zamfirescu, Zaga Zaga Orchestra, Părintele Constantin Necula, Radu Apostol, prorector al UNATC, Roxana Filip, Lucia Chicoș, Elena Zamfirescu, Andreea Jicman (profesori ai UNATC) împreună cu 50 de studenți. Aceștia au descoperit locul nostru de vis și vin cu dorința de a împărtăși și de a inspira. Ce bucurie mai mare decât să-ți întâlnești modelele și idolii, tu copil talentat al cărui suflet îmbrățișează arta?

Furnicile festivalului, voluntarii! Elevi, membrii actuali ai trupei Protha și studenți, veterani ai trupei. Ei își unesc forțele și depun eforturi ca totul să se desfășoare cât mai aproape de socoteala de acasă. Ultimul, dar nu cel din urmă, Cătălin Eduard Sfîrloagă, sau Domnu', că așa îl știe toată lumea. Liantul acestui festival, maestrul păpușar care a regizat, a administrat, a țipat, a visat. A visat să construiască un festival unic în țară și am ajuns deja la a IV-a ediție. Iată că visele devin realitate!

Deci până la urmă cum e la festival?

E agitație, e nebunie! Unul pleacă, altul vine, unii mănâncă, alții întârzie, pe unii i-a pișcat o viespe și alții se joacă cu pisicile din resort. Se joacă teatru și se trăiește teatru!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus