decembrie 2022
Phoenix. Har/Jar
Filmul documentar Phoenix. Har/Jar, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR și regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie 2022, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

Phoenix. Har/Jar reunește membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 și punctează în cele 104 minute ale filmului momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de "Sfinții", până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România și cum au reușit s-o facă, dar și viața pe care au dus-o peste hotare înainte și după Revoluția din '89.

"Este un film despre oameni, nu despre muzică. Oameni frumoși cu orgolii mari, bătrâni cu suflet de copil. Stăpânii României, la un moment dat. Cu o viață plină de întâmplări urâte și frumoase, vesele și triste. În 60 de ani au trecut prin multe. Eu îmi închipui formația ca pe un vagon regal într-o gară regală. Mulți urcă și mulți coboară. Sunt locuri de primă clasă și locuri la economic, clasa a doua. Conductor e doar unul. Iar prima întrebare pe care i-am pus-o a fost asta: Ce nu ați vrea să vedeți în filmul ăsta, domnule Nicu Covaci?. Răspunsul a fost: Realitatea! Nu l-am ascultat. Am încercat să ajung dincolo de legendă. Sper că am reușit, cât de cât." mărturisește regizorul Cornel Mihalache.

Premiera filmului este dublată de lansarea cărții (cu același titlu) ce conține interviuri din perioada 1962-1989 plus inserturi grafice din Arhivele Securității, deținute de CNSAS. Textele prezentate în carte conțin transcrierea integrală a interviurilor realizate de Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca (producătorul filmului) în studiourile TVR și în alte locuri din țară și străinătate. La sfârșitul fiecărui interviu din carte sunt inserate coduri QR care, prin scanare, deschid documente video, conținând fragmente inedite neincluse în filmul realizat de Televiziunea Română.

Cartea Phoenix. Har/Jar va fi lansată pe 8 decembrie 2022, ora 17.30, la Standul TVR din cadrul Târgului de carte Gaudeamus, în prezența membrilor trupei, a regizorului Cornel Mihalache, a producătorului Claudia Nedelcu Duca și a lui Costel Postolache, directorului Editurii Integral.

"Căutarea identității a constituit o permanență a formației Phoenix. Faza maturității a reprezentat-o autoasumarea calității spirituale de român. [...] Creația lor nu mai ține de cultura rock, ci pur și simplu de cultură. Și în mod esențial de cultura românească. Phoenix a creat muzică în spiritul folclorului, mergând până la rădăcinile cele mai adânci ale spiritualității noastre. [...] Muzica Phoenix a devenit modernă valorificând, asemeni tuturor marilor creatori ai artei contemporane, moștenirea arhaică, populară, ritmurile subterane, vitale, ale supraviețuirii unui popor. [...] Muzica Phoenix definește un spirit și un spațiu. Întâlnirea norocoasă cu mari scriitori, mari poeți, a prilejuit conjuncția cu capodopera." - Costel Postolache în Cuvânt înainte la volumul Phoenix - Însă eu [o pasere]...

Phoenix. Har/Jar este un film documentar al Casei de Producție TVR după un scenariu semnat de Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca, montajul filmului îi aparține Roxanei Elekes, regia lui Cornel Mihalache, iar Claudia Nedelcu Duca este producător. Din ianuarie 2023 producția va putea fi văzută și pe marele ecrane din București și din țară.

***

Pe paginile filmului vor fi postate materiale ce nu au intrat în editul final dar și informații despre următoarele evenimente legate de film:
Facebook: www.facebook.com/Phoenix.Har.Jar
Instagram: www.instagram.com/phoenix.har.jar
TikTok: www.tiktok.com/@phoenix.har.jar

Un proiect realizat cu sprijinul: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității
Parteneri: Editura Integral, Chateau Vartely, Produse Moldovenești, Cinema Union, Arhiva Națională de Filme, Cineplexx
Parteneri media: Rock FM, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Observator Cultural, Vice, IQ Ads, Smark, Ziarul Metropolis, A List Magazine, LiterNet, CineFan, MovieNews, Munteanu Recomandă, Radio România Cultural, AARC - All About Romanian Cinema, Comentator.ro.




Regia: Cornel Mihalache Cu: membrii trupei Phoenix din toate timpurile

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus