ianuarie 2023
Premiile Gopo, 2023
Peste 35 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2022 îndeplinesc criteriile de eligibilitate și vor putea fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2023, cel mai important eveniment care celebrează și recompensează anual realizările cinematografiei românești. Filmele românești produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 și care au beneficiat de cel puțin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie 2023, iar Gala Premiilor Gopo va avea loc în luna aprilie 2023, la București.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc la această ediție filme prezentate și premiate în marile festivaluri, precum Metronom (r. Alexandru Belc), distins cu Premiul de Regie în secțiunea Un Certain Regard la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022, Miracol (r. Bogdan George-Apetri), câștigător al premiului pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia 2021 și cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj la TIFF 2022 sau Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), multi-premiat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2021. Eligibile pentru categorie sunt și filme care au marcat recorduri de spectatori în cinematografele din România în ultimul an precum Teambuilding (r. Matei Dima, Alex Coteț, Cosmin Nedelcu), Mirciulică (r. Cristian Ilișuan) sau Capra cu trei iezi (r. Victor Canache), dar și documentare ca Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) și Spioni de ocazie (r. Oana Bujgoi Giurgiu).

Lista completă a filmelor de lungmetraj eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2023 este disponibilă la finalul acestui mesaj.

Apel de înscrieri pentru secțiunile documentar și scurtmetraj

Gala Premiilor Gopo anunță și apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 17, programată în luna aprilie. Data limită pentru înscrieri este 6 februarie 2023.

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2022 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (național sau internațional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producțiile românești care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puțin un festival competitiv (național sau internațional) în cursul anului 2022. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Producătorii și realizatorii de film din România sunt invitați să completeze fișa tehnică disponibilă online: https://premiilegopo.ro/fisa-tehnica.
Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament.

Cine alege câștigătorii

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie 2023 de un juriu de preselecție format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunțul nominalizărilor, peste 650 de profesioniști activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitați să voteze pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță PwC România, partener al Premiilor Gopo încă din 2011.

Filme de lungmetraj eligibile:
#DOGPOOPGIRL
Regia: Andrei Huțuleac

ANUL PIERDUT 1986
Regia: Ligia Ciornei

BALAUR
Regia: Octav Chelaru

CAPRA CU TREI IEZI
Regia: Victor Canache

CĂUTĂTORUL DE VÂNT
Regia: Mihai Sofronea

COPACUL DORINȚELOR: AMINTIRI DIN COPILĂRIE
Regia: Andrei Huțuleac

CRAI NOU
Regia: Alina Grigore

DELTA BUCUREȘTIULUI
Regia: Eva Pervolovici

DIRIJORUL TĂCERILOR
Regia: Ovidiu Georgescu

DOUĂ INIMI
Regia: Cătălin Dascălu, Oleg Oz

DOSARUL 631
Regia: Marius Th. Barna

FĂRĂ PRELUNGIRI
Regia: Ștefan Pătrașcu

GATA ORICÂND! - EROII DE LA PODUL JIULUI
Regia: Sergiu Prodan, Barbu Silviu Tripăduș

HAI HUI ÎN TIMP
Regia: Irina Murgeanu Grigore

IMACULAT
Regia: Monica Stan, George Chiper-Lillemark

INSULA
Regia: Anca Damian

ISTORIA POVESTITĂ A UNEI COMUNITĂȚI DIN TRANSILVANIA (ȘIEU ODORHEI)
Regia: Paul Ionele

LEBENSDORF
Regia: Valentin Hotea

LEGAȚII
Regia: Iura Luncașu

LOVE SORRY
Regia: Iura Luncașu

MARIA TĂNASE
Regia: Mihai Constantinescu

MAROCCO
Regia: Emanuel Pârvu

MERGE ȘI-AȘA
Regia: Valentin Urziceanu

METRONOM
Regia: Alexandru Belc

MIHAI VITEAZUL: PRINȚUL INTRAT ÎN LEGENDA EUROPEI
Regia: Mihaela Mihai

MIRACOL
Regia: Bogdan George-Apetri

MIRCIULICĂ
Regia: Cristian Ilișuan

NUNTI, BOTEZURI, ÎNMORMÂNTĂRI
Regia: Alexandru Lusting

OAMENI DE TREABĂ
Regia: Paul Negoescu

ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA
Regia: Iura Luncașu

OM CÂINE
Regia: Ștefan Constantinescu

PARADISUL NAIVILOR
Regia: Copel Moscu

PENTRU MINE TU EȘTI CEAUȘESCU
Regia: Sebastian Mihăilescu

RONDUL DE NOAPTE
Regia: Iosif Demian

SECRETUL LUI ZORILLO
Regia: Alin Panc

SPIONI DE OCAZIE
Regia: Oana Bujgoi Giurgiu

STRĂJERII DELTEI
Regia: Liviu Mărghidan

TEAMBUILDING
Regia: Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț

UNEORI NINGE CU ZĂPADĂ, ALTEORI CU ÎNTUNERIC
Regia: Gabriel Achim


Gala Premiilor Gopo 2023 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Ne puteți urmări pe: premiilegopo.ro/ facebook.com/PremiileGopo/ instagram.com/premiilegopo/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus