aprilie 2023
Premiile Gopo, 2023
Cele cinci producții nominalizate la categoria Cel mai bun film european, a celei de-a XVII-a ediții a Premiilor Gopo pot fi vizionate în perioada 7-9 aprilie 2023 pe TIFF UNLIMITED. Filmele vor fi disponibile pe platforma online, gratuit, timp de 24 de ore. Gala Premiilor Gopo va avea loc marți, 25 aprilie 2023, și va fi transmisă în direct pe VOYO.RO și pe premiilegopo.ro.

Lungmetrajele europene nominalizate în 2023 la Premiile Gopo sunt: Alcarràs (r. Carla Simón), L'événement / Evenimentul (r. Audrey Diwan), Il buco / Grota (r. Michelangelo Frammartino), Les passagers de la nuit / Pasagerii nopții (r. Mikhaël Hers) și Vortex (r. Gaspar Noé).

Vineri 7 aprilie, sâmbătă 8 aprilie și duminică 9 aprilie 2023, cele cinci titluri vor fi disponibile online, gratuit, pe TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), timp de 24 de ore de la ora difuzării conform programului:

Vineri, 7 aprilie, 2023
ora 20:00 - Alcarràs (r. Carla Simón | Spania, Italia | (distribuitor: Bad Unicorn)
Inspirat din viața familiei regizoarei și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani, filmul spune povestea familiei Solé, o familie numeroasă de fermieri dintr-un mic sat din regiunea Catalonia, Alcarràs. Anul surprins în film poate fi ultimul în care cele 3 generații își petrec timpul împreună, culegând piersici din livada familiei. Noile planuri pentru teren, care includ tăierea piersicilor și instalarea de panouri solare, provoacă o ruptură în această familie mare, unită, tulburată de un viitor incert.

ora 22:00 - L'événement / Evenimentul (r. Audrey Diwan) | Franța | (distribuitor: Independența Film)
O sarcină nedorită într-un mediu fără prea multe posibilități. Aceasta este povestea lui Anne, o tânără care decide să avorteze pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are doar puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar abdomenul i se mărește rapid.

Sâmbătă, 8 aprilie, 2023
ora 20:00 - Il buco / Grota (r. Michelangelo Frammartino | Italia, Franța, Germania | (distribuitor: Independența Film)
În timpul boomului economic din anii '60, în nordul prosper al Italiei este construită cea mai înaltă clădire din Europa. În capătul celălalt al țării, în regiunea Calabria, mai mulți tineri speologi se avântă într-una din cele mai adânci peșteri din lume, la al cărei capăt, la 700 de metri sub nivelul solului, nu s-a ajuns vreodată. Nimeni din satul din apropiere nu are habar de acțiunile acestor temerari, dar bătrânul păstor îi observă îndeaproape. Și curând el va fi trup și suflet alături de ei.

ora 22:00 - Les passagers de la nuit / Pasagerii nopții (r. Mikhaël Hers) | Franța | (distribuitor: Bad Unicorn)
Paris, 1981. Vântul schimbării bate puternic în noaptea alegerilor, iar francezii ies entuziasmați pe străzi. Élisabeth (Charlotte Gainsbourg) nu reușește însă să împartă optimismul celorlalți. Proaspăt divorțată, cu 2 copii adolescenți și prea puține perspective, va trebui totuși să găsească o cale prin care să poată să meargă mai departe. Ce-ar fi dacă ar scrie o scrisoare gazdei emisiunii sale favorite de radio? Sau dacă ar invita o fată fără adăpost la ea în casă? Ce s-ar întâmpla dacă ar face genul de gesturi care pot schimba vieți?

Duminică, 9 aprilie, 2023
ora 20:00 - Vortex (r. Gaspar Noé | Franța, Belgia, Monaco | (distribuitor: Independența Film)
Considerat de publicația Screen International "cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé", Vortex vorbește despre provocările unui cuplu de bătrâni, care se apropie de finalul vieții lor. În rolurile principale se regăsesc cunoscutul cineast Dario Argento și Françoise Lebrun, actrița consacrată în La maman et la putain.

Detalii pe Facebook: https://fb.me/e/XJyXPiMZ
Câștigătorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun film european va fi anunțat în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 25 aprilie, și va fi transmisă în direct pe VOYO.RO și pe premiilegopo.ro.

Premiile Gopo 2023 sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
Finanțat de
: Ministerul Culturii
Cu sprijinul: CNC, Dacin Sara, Babel Communication
În parteneriat cu: Primăria Municipiului București prin ArCub, Teatrul Național "I.L. CARAGIALE" București.

Sponsori principali: Apa Nova - o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall București
Sponsori: IQOS, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Lidl
Parteneri: BlackCab, Domeniile Averești, Domeniile Sâmburești, Grand Hotel Bucharest
Servicii profesionale: PWC
Parteneri media: PRO TV, Voyo, PRO Cinema, ROCK FM, A List Magazine, Radio România Cultural, IQAds, Smark, Psychologies, Zile și Nopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, Films in Frame, LiterNet.ro, All about Romanian Cinema (AaRC).
Partener monitorizare: mediaTRUST

Ne puteți urmări pe: Website: premiilegopo.ro/ Facebook: facebook.com Instagram: instagram.com/premiilegopo/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus