iunie 2023
Amphitryon
În ciuda anunțului făcut în urmă cu câteva luni prin care anunța că se retrage de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER pentru anul 2022 (în urma scandalului bine-cunoscut), Silviu Purcărete a primit, în cadrul Galei desfășurate la Naționalul din Timișoara la începutul acestei săptămâni (12 iunie 2023), premiul pentru cea mai bună regie. Deloc întâmplător, nici un reprezentant al TN Vasile Alecsandri din Iași, producătorul spectacolului Antonin Artaud. Familia Cenci pentru care Silviu Purcărete a primit al treilea premiu UNITER de regie din carieră, nu a urcat pe scenă pentru a primi masiva & râvnita "carte" UNITER.

La doar o zi și câteva sute de kilometri distanță, pe scena Naționalului clujean, a avut loc una dintre primele reprezentații cu Amphitryon, montare de Silviu Purcărete pe textul lui Molière, în traducerea lui Victor Eftimiu și Petru Manoliu (premieră: mai 2023). Nu, acest spectacol nu va stârni nici o polemică și nu va fi luat în considerare de vreun juriu de nominalizări. Amphitryon e doar o joacă, un spectacol lejer, de vară.

Ceea ce începe cu o scenă marca Purcărete, în care parte dintre actorii din rolurile principale și din cor / personaj colectiv își spun / cântă replicile luminându-și fețele cu lanterne ingenios plasate în podul palmei și decupând astfel fâșii de lumină în întunericul absolut în care e scufundată sala, continuă în cheie neașteptată de blândă, pe alocuri comun - convențională.

Există momente când actorii (Cristian Grosu are, și în rolul lui Mercur, aceeași poftă nebună de joc altfel dintotdeauna, Ionuț Caras (Jupiter / Zeus) se bucură de fiecare silabă rostită și țigară aprinsă, Cătălin Herlo e un Sosi simpatic și atașant) și imaginația de magician a lui Purcărete, susținută de echipa tehnică a TN Cluj (regizor tehnic: Vlad Negrea; lumini: Jenel Moldovan, Mădălina Mânzat), produc momente când spectacolul trage în sus textul. Dar există și pasaje când spectacolul trenează ori când sunt preferate soluții mai puțin inspirate. De pildă, elementele de musical nu conving (nici la nivel de compoziție - muzica: Vasile Șirli, nici de interpretare). Corul / personajul colectiv (pe vremuri, punctul ultra-forte al marilor montări ale lui Purcărete) eșuează în a-și defini un rost și un sens. E la fel de neclar de ce se rostesc replici în felurite limbi, după cum e păcat că aura rural-patriarhală a începutului (liniște, cântat de cocoși) nu e continuată / dezvoltată / citată (fie și prin antiteză) în restul spectacolului.

Amphitryon va binedispune (cu moderație) publicul și îl va face, uneori, să zâmbească. Teoretic, nu e puțin lucru. Practic, îmbăiatul în ape puțin adânci e o activitate neașteptată pentru o trupă solidă, în ascensiune, și un regizor pentru a cărui activitate noțiunea / acuzația de prea multe premii nu va avea niciodată acoperire în realitate.



De: Molière Regia: Silviu Purcărete Cu: Cristian Grosu, Romina Merei, Ionuț Caras, Matei Rotaru, Sânziana Tarța, Irina Wintze, Cătălin Herlo, Petre Băcioiu, Ruslan Bârlea, Patricia Brad, Cătălin Codreanu, Radu Dogaru, Ramona Dumitrean, Elena Ivanca, Diana Ioana Licu, Cecilia Lucanu-Donat, Angelica Nicoară, Cosmin Stănilă

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus