noiembrie 2023
Articole diverse
Centrul Ceh își invită publicul la film de două ori pe an, așa că a venit acel moment de la finalul anului când ecranul se luminează din nou. Fiction Tuesdays se va desfășura în fiecare seară de marți, de la ora 20:00, între 14 noiembrie - 5 decembrie 2023, la Centrul Ceh.

Sezonul acesta aduce 4 filme cehe de ficțiune, cum este tradiția, iar firul roșu care le unește este literatura. Trei dintre ele sunt adaptări cinematografice după opere ale renumitului scriitor ceh Milan Kundera, în timp ce ultimul va continua, la cererea publicului, povestea îndrăgitului personaj al lui Jaroslav Hašek, soldatul Svejk. Proiecțiile încep la ora 20:00, intrarea este liberă, iar berea cehă Budweiser Budvar din partea casei.

Milan Kundera, celebrul scriitor de origine cehă, s-a stins pe 11 iulie 2023, lăsând în urmă un număr de romane emblematice care i-au captivat nu numai pe cititori, ci și pe cinefili, odată ce au fost ecranizate. Adaptări precum Insuportabila ușurătate a ființei sau Gluma au reușit să capteze cu succes, dar și să extindă bătaia unor teme-cheie din opera autorului, ca ennui-ul existențial, iubirea, identitatea sau impactul istoriei asupra individului. Aceste adaptări, cu amestecul lor unic de filosofie și ficțiune, merită, cu siguranță, revizitate și în contextul actual.

Fiction Tuesdays se deschide pe 14 noiembrie 2023 cu filmul The Joke / Gluma (Jaromil Jireš, 1969, 81'), adaptare după romanul omonim de Kundera și unul dintre cele mai sumbre și existențialiste filme ale Noului val cehoslovac. Acesta îl are în centru pe Ludvík Jahn, care se întoarce în orașul natal pentru a se răzbuna pe un fost amic, vinovat de excluderea sa din Partidul Comunist și de condamnarea sa la închisoare după o glumă cu subton politic. Cu timpul, însă, Ludvík descoperă că răzbunarea sa își pierde sensul, de unde și tema centrală a deziluziei în context politic și personal, care a și adus filmului recunoaștere la festivaluri precum Locarno International Film Festival, The New York Film Festival și San Sebastian International Film Festival.

Pe 21 noiembrie 2023 programul continuă cu Nobody Will Laugh (Hynek Bočan, 1965, 94'), care pornește de la o anecdotă povestită de Milan Kundera. Filmul poate fi înțeles ca o meditație amară asupra destinului unui om care nu găsește forța de a respinge decisiv intruziunea unui grafoman încrezut. De remarcat este că regizorul a adăugat povestirii lui Kundera și o complexă simbolistică, introducând elemente subtile și îndrăznețe de critică socială și politică.

 Ultima adaptare după Kundera, I, Mournful God (Antonín Kachlík, 1969, 82'), va putea fi văzută pe 28 noiembrie 2023. Apărut chiar în lunile de ocupație sovietică a Cehoslovaciei, filmul este o incursiune în sufletul și caracterul indivizilor cu tendințe dictatoriale, care trăiesc convinși de superioritatea lor naturală. Kundera însuși consideră acest film cea mai bună adaptare cinematografică a operei sale.

 Seria de proiecții se încheie pe 5 decembrie 2023 într-o notă comică, cu filmul I Dutifully Report (Karel Steklý, 1958, 98'). După ce filmul The Good Soldier Svejk a descris soarta lui Svejk în țară, cea de-a doua parte a romanului lui Hašek continuă cu celebrul marș militar solitar către Budějovice și îl urmărește pe erou spre front. La fel ca în toate ecranizările anterioare, realizatorii au fost nevoiți să se împace cu faptul că principala calitate a schiței este fluxul narațiunii lui Švejk, care distrage constant cititorul de la poveste în sine, în favoarea unor legături și colaje absurde. La fel ca în prima parte, forma cinematografică a acestor povestiri comice, "de cârciumă", este concentrată în interpretarea lui Rudolf Hrušínský, la care se adaugă o imagine care păstrează spiritul ilustrațiilor lui Josef Lada.

 Ușile se deschid la ora 19:45, proiecțiile încep la ora 20:00, iar locurile se ocupă în ordinea venirii. Proiectul este organizat de Centrul Ceh București, cu sprijinul Budweiser Budvar. Mai multe detalii despre proiecții găsiți pe paginile de Facebook și Instagram ale Centrului Ceh, dar și pe site.

 Poster: Andrei Turenici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus