mai 2006
Din "sex, drugs and rock'n roll" sintagmă atribuită de multe ori atmosferei anilor '60, România a luat contact doar cu ultima. Revoluţie sexuală nu, droguri - nici atât. Rămâne muzica, singurul domeniu racordat în acel moment la schimbările din Occident şi America.

În seara aceasta, la ora 18:00, evenimentele 60's o'clock CeAi pierdut continuă de data aceasta în Club A cu proiecţii din documentarul 'Şi eu am fost hippie....' a lui Doru Ionescu, un documentar despre ecouri ale fenomenului hippie în România şi din festivalul 'Isle of Wight', după care de la ora 19:00 urmează o dezbatere despre muzică.

Ştim că în România anilor 60 muzica venită 'de afară' era unul dintre puţinele mijloace prin care tinerii de aici prindeau ceva din euforia ce cuprinsese întreg Occidentul. Ştim că atunci încep să apară şi la noi primele trupe rock ce mobilizează tinerii şi îi aduce împreună la concerte, la faimoasele petreceri din Club A, îi aduce împreună mai ales la nivel ideologic pentru că muzica rock începe să transmită un anumit mesaj, începe să însemne în primul rând o evadare din sistem.

Ne propunem să descoperim câte ceva din ce se întâmpla atunci pe la petreceri (ceaiuri) şi pe la concerte alături de oameni care au trăit şi au gustat acea perioadă, sau care sunt pasionaţi de ea: Mihai Plămădeală(moderatorul acestei seri), Mircea Vintilă, Doru Ionescu, Nelu Stratone şi în acelaşi timp să pornim o dezbatere despre ce se întâmplă azi cu muzica rock românească, dacă mai are ea un mesaj social sau nu, dacă este în pas cu rockul occidental sau dacă putem vorbi despre un anacronism.

De asemenea vom discuta despre celebrele festivaluri ale anilor 60: Woodstock, Monterey, Isle of Wight încercând să facem o paralelă cu Stufstock, festival care mobilizează mari mase de tineri. Vom încerca să aflăm părerea lor despre acest fenomen şi despre fenomenul Vama-Veche - 2 Mai în general.

Vom vorbi despre ecouri hippie în România, despre semnificaţia pe care o avea acest fenomen în anii '60, despre cei ce se consideră astăzi post-hippie sau neo-hippie într-o societate anilor 2000.

Vă invităm la această dezbatere pentru a afla mai multe despre toate acestea şi sperăm ca invitaţii noştri să reuşească să vă clarifice orice nelămurire legată de acest subiect.

Intrarea liberă.

(Grupul InterArte)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus