aprilie 2024
Cel mai bun copil din lume
Data viitoare când ești pe cale să spui ceva despre "țigani", amintește-ți asta: nu spune ceva despre "țigani" până nu vezi Cel mai bun copil din lume, un spectacol găzduit, începând din ianuarie 2022, de Teatrul Național București (Sala Mică).

Un one woman show autobiografic scris, regizat și interpretat de actrița de etnie romă Alina Șerban, spectacolul folosește inteligent o scenografie minimalistă și dispune de o coloană sonoră inspirată pentru a ne face să simțim cum e să fii rom în România contemporană.


Copilăria petrecută în sărăcie, hărțuirea de la școală ("Ne-a venit o cioară-n clasă!"), rușinea indusă de mediu, dezicerea de sine și rasismul internalizat, umbra lungă a infracționalității și brațul și mai lung al nedreptății, microagresiunile de zi după zi după zi, din pruncie până la facultate - toate aceste realități autobiografice capătă, în Cel mai bun copil din lume, forța de a se transforma în factori de conștientizare pentru orice gadjo de bună credință.


Atingând suferințele din spatele realităților trăite, spectacolul ar fi putut glisa cu ușurință spre un gen de "melodramă propagandistică" - dacă Alina Șerban nu ar fi o scenaristă deșteaptă. Însă mixând cu perspicacitate stereotipuri despre "țigani", ca și despre "români", temeri, prejudecăți și prăpăstii care umplu adesea, în lipsa cunoașterii reale, spațiul dintre "noi" și "ei", autoarea obține o rețetă estetică unică, ce lasă comicul și tragicul să respire alternativ în spectacol, la locul cuvenit fiecăruia dintre ele.


Și deci cum a ajuns o fetiță romă crescută într-o cocioabă cu pământ pe jos (acoperit cu cartoane acoperite c-un covor uzat, ca să devină "podea") să câștige Deutscher Schauspielpreis (2020) și Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler (2024)? E întrebarea pe care trebuie să și-o pună spectatorul, indiferent de etnie, vârstă sau gen. Iar spectacolul îi răspunde: pedalând de zece ori mai tare decât românul obișnuit. Depășindu-și de zece ori mai hotărât deznădejdile, sperând de zece ori mai încăpățânat, încercând de zece ori mai dârz. Făcând eforturi de voință înzecite.

 

Într-adevăr, ce răzbate mai presus de orice din acest spectacol este energia aproape supraomenească a protagonistei - atât a protagonistei show-ului, cât și a protagonistei vieții. La final, Alina Șerban își lasă spectatorii revitalizați. Pentru c-au asistat la o strălucită demonstrație de devenire; ba mai mult, de răzbire. O demonstrație vivace, prețioasă pentru orice copil.

Iar la reprezentația din 14 martie 2024 sala a fost plină de copii. Fie aduși de părinți, fie aduși în grup de școală sau de vreun ONG. Bucuria pe care le-au provocat-o povestea și prestația Alinei Șerban era aproape palpabilă. Cu acest bagaj cultural, sigur vor putea construi o Românie mai puțin rasistă și mai echitabilă - sigur vor putea deveni cei mai buni copii din lume.

(foto: Florin Ghioca)
De: Alina Șerban Regia: Alina Șerban Cu: Alina Șerban

0 comentarii

În programul cultural

Teatrul Național - Sala Mică
08.05.2024 19,00
09.05.2024 19,00

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus