septembrie 2024
How to Have Sex
Trei adolescente care tocmai au dat bac-ul se duc în vacanță, pe banii părinților. Nu au primit încă rezultatele, însă, teoretic, vor să se relaxeze. Practic, le-ați dedus deja scopul din titlu. Probabil că examenul a fost foarte greu, pentru că și cheful de distracție le este de-a dreptul monstruos.

Aventura începe promițător. Cele trei grații moderne se împrietenesc rapid cu alți trei căutători de distracție, dintre care se remarcă Badger (Shaun Thomas) și Paddy (Samuel Bottomley). Împreună rup barurile și discotecile din satul de vacanță. Băutura curge șiroaie, iar idilele încep să se facă și să se desfacă nonșalant, pe plajă sau în pat, în piscine sau pe ringurile de dans. Slavă Domnului că nu sunt prezente și drogurile, ar zice orice părinte de modă nouă care ar privi îngrijorat, dar îngăduitor, scenele de dezmăț.

Montajul taie adesea din zgomotul orgiastic al petrecerilor pentru a arăta tăcerea asurzitoare a consecințelor beției și destrăbălării: vomă, mahmureală, prostrație. Și, mai ales, sentimentul ciudat că nu asta este ceea ce trebuie, că prețul plătit pentru această așa numită distracție este puțin cam mare, sau, oricum, ratele scadente sunt prea dese.

Pentru că este, totuși, o poveste serioasă, apar și probleme. Nu o complicație clasică, vreo altercație cu poliția sau un conflict violent, ci protagonista, Tara începe să descopere, prin trial and error, că a face sex, principala sa motivație de vacanță, nu este neapărat un lucru plăcut sau facil. Nu este nici măcar un rit de trecere modern care trebuie parcurs pentru a fi acceptat de către colegii de generație, ci un act care te angajează total și care, astfel, poate să te expună în toată fragilitatea vârstei și a sexului ei.

Chiar dacă, în mod clar, publicul țintă este constituit de persoane emancipate, pentru care sexul nu este altceva decât o distracție la care au dreptul fără prea multe restricții adulții, tonul este adesea amar.

Rolul Tarei este jucat foarte bine de Mia McKenna-Bruce. O ușoară încruntătură de-a sa, o filmare din profil pentru a i se contura mai bine umbrele, un zâmbet care nu este forțat, dar care nici natural nu este, exprimă conflictul interior al personajului pe care îl interpretează.

Mai mult, pentru a întări senzația de alienare dintre frământările interioare, dintre nevoia de tandrețe aflată în contrast cu afișarea unei dezinhibiții exterioare obligatorii, fetele sunt obligate de o mână nevăzută, dar tiranică, să arate bine conform standardelor de frumusețe impuse de capitalismul industriei de "beauty": să aibă gene, unghii și bronz false.

Vacanța începe noaptea, cu fetele pline de vervă și chef de petrecere, pentru a se termina ziua, cu protagonistele la fel de vesele, dar mult mai conștiente de ele însele. Așa cum se întâmplă adesea în alegerea titlurilor prea directe, prea promițătoare, și de data aceasta avem de-a face cu o ironie. Titlul corect ar fi fost, bineînțeles: "cum nu ar trebui să faci sex" sau "la ce ar trebui să ai grijă înainte de a te arunca cu capul înainte și cu sufletul fragil".

How to Have Sex / Cum să faci sex este un coming of age story din perspectivă feminină, exprimat cu un ochi îngăduitor, care își păstrează avertismentele în umbră, pentru a le lăsa apoi să iasă la lumină prin empatia cu protagonista care începe, încet, să își dea seama că nu tot ce zboară se mănâncă, adică nu toate riturile de trecere moderne sunt și o sursă de plăcere sau întărire a eului. Pentru mulți adolescenți și mai ales adolescente povestea poate să livreze o lecție de viață și maturizare care nu judecă, care se conectează la fricile și nesiguranțele lor, dar care, în același timp, oferă o măsură despre ce este bine și rău, despre ce este autentic sau manipulant în relațiile dintre sexe. Așadar, în pofida dezmățului tineresc și de bon ton care domină filmul, mesajul rămâne ușor moralizator.



Regia: Molly Manning Walker Cu: Mia McKenna-Bruce, Lara Peake, Samuel Bottomley, Shaun Thomas, Enva Lewis, Laura Ambler

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus