septembrie 2024
Romeo și Julieta
Teatrul Municipal "Lucia Sturdza Bulandra", București
Romeo și Julieta de William Shakespeare
Traducerea și adaptarea scenică: Eugen Gyemant
Regia: Eugen Gyemant
Decor: Nina Brumușilă
Costume: Maria Miu
Light design: Florin Manu
Motion design: Irina Bako
Regia tehnică: Alina Manu
Sunet: Vlad Stan / Andrei Amariei
Sufleor: Mădălina Ignat
Distribuție: Ștefan Radu (Romeo), Ana Avram (Julieta), Cornel Scripcaru (Lorenzo), Daniela Nane (Doica), Gheorghe Ifrim (Capulet), Manuela Ciucur (Lady Capulet), Profira Serafim (Lady Montague), Radu Amzulescu (Ducele Veronei), Mihai Bisericanu (Paris), Vlad Ionuț Popescu (Mercuțio), Iosif Paștina (Benvolio), Matei Constantin (Tybalt), Cătălin Vîlcu (Gregory), Filip Popescu (Sampson), Tiberius Zavelea (Balthasar)

"De peste 400 de ani, Romeo și Julieta rămâne cea mai faimoasă (și controversată) poveste de dragoste a tuturor timpurilor, soarta tristă a (prea) tinerilor îndrăgostiți continuând să fascineze și astăzi generații întregi. Pentru prima sa montare la Teatrul Bulandra, regizorul Eugen Gyemant alege să redescopere frumusețea tragică a piesei shakespeariene, într-un spectacol electrizant, îndrăzneț și poetic, gândit și simțit pentru secolul XXI.

Sfâșiată de vrajba fără sfârșit dintre rivalele case Capulet și Montague, de luptele de spadă și de cuvinte ascuțite, Verona este o lume întunecată, în care iubirea prinde rădăcini din cenușa vechilor orânduiri și lumina se strecoară furiș prin marmura crăpată. Într-un amfiteatru abstract, la granița dintre ruinele trecutului și un viitor postapocaliptic, dintre epoca elisabetană de ieri și gen Z de azi, o scânteie e de ajuns să dezlănțuie atât miracolul, cât și haosul. Din prea multă iubire sau din prea multă ură, deopotrivă fără măsură. Și fără rațiune.

Clasica și tulburătoarea poveste a lui Shakespeare capătă, în viziunea lui Gyemant, un suflu nou, proaspăt și curajos, o dinamică fascinantă, păstrând, totodată, poezia textului, completată de una a imaginilor și de un captivant univers sonor al disperării, îndrăgostirii, iubirii, fericirii, doliului și împăcării supreme. Cu stelele și cu cetatea.

Romeo și Julieta este un spectacol tulburător despre un prea plin de viață și de moarte, despre pasiuni formidabile, despre inimi care iubesc și urăsc fără măsură. Și despre cât de important rămâne echilibrul, în toate ale lumii, ale minții și, mai ales, ale inimii." (din prezentarea spectacolului)

Fotografii de Dinu Lazăt (realizate la repetiția din 12 septembrie 2024)

( Click pe o fotografie pt slideshow.)













Eugen Gyemant






























































































































































































































































































































































































































































































































De: William Shakespeare Regia: Eugen Gyemant Cu: Ștefan Radu, Tiberius Zavelea, Ana Avram / Ilinca Neacșu, Cornel Scripcaru, Daniela Nane / Anca Sigartău, Gheorghe Ifrim, Manuela Ciucur, Profira Serafim, Radu Amzulescu, Mihai Bisericanu, Vlad Ionuț Popescu, Iosif Paștina, Matei Constantin, Cătălin Vîlcu, Filip Popescu

1 comentariu

  • Romeo si Julieta altfel
    Dumitru Drinovan, 23.09.2024, 16:04

    Stau si ma intreb cum se nu e nici un comentariu la asa ceva? Ceva-ul fiind articolul de fatza, un urias efort de a pune cap la cap vizualul emotional al unei piese celebre, pusa in scena moderna de o trupa incredibila, regizor, cu tot staff-ul si actori care traiesc scenele cu bucuria unor "dimineti" perpetue, cu maturitate chiar daca sunt asa tineri. Nu am cum sa vad spectacolul dar vazand abundenta de fotografii superbe, facite de maestrul Lazar, e ca si cum as fi fost acolo, aievea. Un act cultural de rafinament. Daca am norocul sa se mai joace cand ajung acolo as fi foarte bucuros sa pot sa il vad direct, completand cronicile citite tot aici cu fotografii grozave (Dinu Lazar si Dan Moruzan, multumiri cu aplauze!).

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus