România Liberă / mai 2003
A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania debutează pe 23 mai la Cluj-Napoca. Va fi, spune directorul acestuia, Tudor Giurgiu, mai bine decît anul trecut (deşi nici atunci nu a fost rău deloc). Sunt filme mai multe acum şi mai bune. Faţă de 43 în 2002, vor fi acum peste 60. Pe lîngă secţiunea Supernova, cu delicatese culese de la mari festivaluri, secţiunea competitivă, adaugă Mihai Chirilov, directorul artistic, s-a străduit să nu facă distincţie între ceea ce îndeobşte sunt numite filme de artă şi filmele aşa-zis comerciale, privilegiind forma şi mai puţin conţinutul (să reamintim că în competiţie intră filme de debut şi al doilea film). Vor fi şi de şase ori mai mulţi invitaţi decît anul trecut. În premieră s-a realizat un parteneriat cu TVR, ceea ce înseamnă că seara premierii (31 mai) va fi transmisă în direct la TVR1, de la ora 18. Tot în premieră se vor acorda un premiu de excelenţă pentru o personalitate a filmului românesc şi un premiu pentru un tînăr actor român.

Însă poate cea mai mare noutate şi izbîndă a festivalului o constituie ambiţia de a acorda o atenţie mare cinematografului românesc. Tudor Giurgiu: "Nu vrem să avem, aşa, o adunare de filme străine nemaipomenite, ci să facem ceva şi pentru filmul românesc". Acest lucru se va traduce la Cluj-Napoca într-o secţiune intitulată "Zilele filmului românesc, 29-31 mai". Vor fi proiectate 10 lungmetraje româneşti, dintre care multe în avanpremieră: Milionari de weekend de Cătălin Saizescu, Tancul de Andrei Enache, Raport despre starea naţiunii de Ioan Cărmăzan, Faraonul de Sinişa Dragin, Examen de Titus Munteanu, Maria de Călin Netzer. Vor mai avea proiecţii Binecuvîntată fii, închisoare de Nicolae Mărgineanu, Trei păzeşte de Ovidiu Georgescu, Turnul din Pisa de Şerban Marinescu, Furia de Radu Muntean (care este în competiţie).

Pentru că vreo 20 de invitaţi străini sosesc la Cluj-Napoca de-abia după Cannes, aceştia fiind selecţioneri de la Berlin, San Jose, Rotterdam, Sarajevo, Sofia, Belgrad, Skopje şi alţii, producători, jurnalişti de la "Screen International", "Moving Pictures", "Filmkrant" ş.a., aceste zile consacrate cinematografului românesc au fost trase către coada festivalului. Va exista o videotecă cu copii ale majorităţii filmelor realizate din 2001 pînă acum (toate genurile), au fost invitaţi şi factori de decizie din CNC, regizori, producători de pe la noi şi se vor organiza mai multe întîlniri, seminarii, ateliere: despre coproducţii, despre promovarea filmului românesc, despre starea cinematografiei române. Barry Gifford, membru al juriului (scriitor şi scenarist celebru, a lucrat cu David Lynch), va ţine un seminar de scenaristică.

Un alt român, Lucian Pintilie, este prezent în secţiunea 3x3 cu Duminică la ora 6, Balanţa şi Terminus Paradis (ceilalţi doi colegi la 3x3 fiind Pedro Almodovar şi Lukaş Moodysson). Festivalul îl va omagia şi pe Andrei Blaier la împlinirea vîrstei de 70 de ani. TIFF se deschide aşadar cu City of God de Fernando Meirelles (care va fi distribuit ulterior de Independenţa Film) şi se va încheia pe 31 cu The Hours de Stephen Daldry (film care şi el va rămîne la cinematografe). O parte din filmele prezentate vor fi reluate ulterior la Institutul Francez din Bucureşti.

Faţă de anul trecut, filmele se vor proiecta la trei cinematografe - Republica, Victoria şi Arta. Biletele s-au pus în vînzare din 17 mai. Un bilet obişnuit costă 45.000 de lei, dar există ca şi anul trecut sistemul avantajos al abonamentelor: pentru 5 filme - 200.000 de lei, pentru 8 filme - 280.000 lei şi cardul TIFF în valoare de 600.000 de lei, care conţine 30 de bilete la preţ redus pentru oricare film din festival şi care permite accesul şi la petreceri (care nu sunt puţine). Există însă doar 50 de carduri.

Dacă anul trecut ne minunam cum o mînă de tineri energici reuşeau să pună pe picioare un festival, fără să dea impresia că fac o treabă cumplit de grea, în acest an vedem că ei au ridicat ştacheta cu centimetri buni. Merită să le ţinem pumnii. Şi să nu uităm să spunem că sponsorii şi partenerii festivalului sunt: Nescafe, Consiliul Local Cluj-Napoca, Graffiti BBDO, Pro Helvetia, MOL Romania, Centrul Naţional al Cinematografiei, RADEF România Film, Independenţa Film, Institutul Francez, Kodak Cinelabs România, Ministerul Culturii şi Cultelor, Euro GSM.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus