Libertatea / iulie 2006
Acum 50 de ani, Vincente Minnelli regiza Designing Woman / Creatoarea de modă, o comedie spumoasă avîndu-i ca protagonişti pe Gregory Peck (în rolul unui reporter sportiv) şi pe Lauren Bacall (în cel al doamnei din titlu); filmul a luat chiar şi un Oscar pentru scenariu, deşi nu era decît o variaţiune adusă la zi (în 1957) a comediilor gen Ego vs Ego cu Katharine Hepburn şi Spencer Tracy.

The Break-Up / >Despărţiţi, dar împreună" mi-a amintit de vechea comedie a lui Minnelli - mai mult decît de filmele cu Hepburn & Tracy -, şi asta e ciudat. Pentru că Jennifer Aniston şi Vince Vaughn sînt un cuplu, precum erau Hepburn & Tracy. Mai mult: Vaughn a colaborat la scrierea scenariului şi tot el l-a găsit pe regizorul Peyton Reed - autorul savurosului Down with Love. Este, adică, un film "de, cu şi pentru cuplu". Dacă era nevoie de un titlu pentru a ştampila relaţia Aniston-Vaughn, acesta este, iată, The Break-Up...

Ciudat titlu, nu? Şi mai ciudat film... Căci, sub aparenţele unei comedii de moravuri (de dormitor şi sufragerie) şi de situaţie (din ce în ce mai albastră), filmul lui Reed-Vaughn-Aniston e cam trist (în orice caz, mai trist decît cel al lui Minnelli). O comedie care NU se termină cu "happy end", deşi protagoniştii îşi zîmbesc la sfîrşit şi-şi fac cu mîna. O poveste care iese din tiparul schemelor de gen, atingînd, fără să insiste, cîteva puncte sensibile ale relaţiilor de cuplu. Pe scurt: un film-terapie. Ciudăţenia provine din faptul că această terapie vine la-nceputul unei relaţii (aceea dintre Jen & Vince) - ceea ce, dacă ne gîndim un pic, nici nu e-o idee rea!

Filmul este mult mai inteligent decît pare la prima vedere. Începînd cu scena (dărîmătoare!) de-nceput, care se-nvîrte în jurul unui hot-dog, The Break-Up se dezvoltă în direcţii destul de imprevizibile, lăsînd în cuier clişeele cunoscute şi probînd ţoale tot mai îndrăzneţe. Aniston se dezvăluie ca o actriţă foarte talentată, care a reuşit să facă pasul (mare, pentru cariera ei) de la TV la cinema. Vaughn e amuzant (în bonomia lui de urs) şi vulnerabil, iar personajele secundare sînt perfecte - cu o menţiune specială pentru mereu-sublima Judy Davis!
Regia: Peyton Reed Cu: Vince Vaughn, Jennifer Aniston, Joey Lauren Adams

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus