mai 2003
Blue Moon / Lună plină (Austria, 2002), 90 min.
Regia: Andrea Maria Dusl. Cu: Josef Hader, Viktoria Malektorovych, Detlev W. Buck.

Occidentalul Johnny Pichler se aventurează pe coclaurii Europei de est în căutarea dragostei, ajungînd într-o Odessa neprimitoare. Filmul e o poveste modernă a iubirii dintre est şi vest, un road movie amplasat în zone ascunse pînă nu demult de Cortina de Fier.
Marele Premiu la Festivalul Filmului Austriac Diagonale (Graz) 2003


Edi (Polonia, 2002), 100 min.
Regia: Piotr Trzaskalski. Cu: Henryk Gołębiewski, Jacek Braciak, Aleksandra Kisio.

Edi, un sărăntoc şi nu foarte apetisant colector de fier vechi, primeşte o ofertă de muncă surprinzătoare: doi fraţi îi propun să-i dea meditaţii surorii lor de 17 ani pe care o închid în casă ca s-o ferească de alţi oameni. Însă ea scapă de sub supraveghere, rămîne însărcinată şi îl acuză pe Edi c-ar fi tatăl copilului.
Marele Premiu la Festivalul de la Varşovia 2002


Long Way Home / Lungul drum spre casă (SUA, 2002), 88 min.
Regia: Peter Sollett. Cu: Victor Rasuk, Judy Marte, Altagracia Guzman.

Victor savurează fiecare clipă a adolescenţei. Locuind într-un apartament înghesuit cu toată familia, Victor se crede cel mai mare playboy din cartier. Însă atunci cînd se află că s-a culcat cu o fată obeză, e în pericol să ajungă de rîsul lumii. Trebuie să seducă o fată frumoasă.
Marele Premiu la Festivalul de la Deauville, 2002. Premiul Made in Spanish la Festivalul de la San Sebastian, 2002


Noi Albinoi / Noi albinosul (Islanda, 2002), 93 min.
Regia: Dagur Kari. Cu: Tómas Lemarquis.

Să fie el idiotul satului sau un geniu deghizat? Într-un îndepărtat fiord din nordul Islandei, Noi, un băiat de 17 ani, trece prin viaţă ca gîsca prin apă. El visează să scape din închisoarea de zapadă împreună cu Iris, o fată de la oraş care lucrează la o staţie de benzină
Cel mai bun film nordic şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Goteborg, 2003


Szep napok / Zile senine (Ungaria, 2002), 85 min.
Regia: Kornel Mundruczo. Cu: Tamas Polgar, Orsi Toth.

Filmul portretizează un grup de tineri perdanţi sufocaţi de plictisul provinciei ungureşti. Peter pleacă dintr-un centru de corecţie pentru a-şi vizita sora, Maria. Cînd ajunge la spălătoria unde aceasta lucrează, vede, şocat, cum o necunoscută naşte şi cum Maria cumpără copilul.
Leopardul de Argint la Festivalul de la Locarno, 2002. Marele Premiu la Festivalul de la Sofia 2003


Remake (Bosnia, 2002), 102 min.
Regia: Dino Mustafic. Cu: Ermin Bravo, Aleksandar Seksan, Francois Berleand.

În ajunul izbucnirii războiului în Bosnia, Tarik trimite la un concurs din Franţa un scenariu despre cel de-al doilea război mondial şi despre tatăl său care e eliberat din lagăr în urma unui schimb de ostatici. Povestea tatălui se repetă în viaţa fiului său, la cincizeci de ani distanţă.


Shake It All About / Care cu care (Danemarca, 2001), 100 min.
Regia: Hella Joof. Cu: Mads Mikkelsen, Troels Lyby, Charlotte Munch.

Doi oameni se îndrăgostesc: Caroline şi Jacob. Nimic mai banal, doar că Jacob are o relaţie cu Jorgen, iar Caroline e căsătorită cu Tom, fratele lui Jorgen. Tom e complet aerian şi nu observă jocul amoros, dar Jorgen se prinde şi îl somează pe Jacob să recunoască.
4 premii la Danish Academy Awards 2002 (printre care si Premiul publicului)


Tan de repente / Hodoronc-tronc (Argentina, 2002), 90 min.
Regia: Diego Lerman. Cu: Carla Crespo, Tatiana Saphir, Veronica Hassan.

Marcia, o vînzătoare solitară şi cam timidă trăieşte cufundată într-o rutină exasperantă. Într-o zi, este urmărită pe stradă de Mao şi Lenin, doua punkiste lesbiene care o provoacă cu francheţea lor brutală: Mao îi sugerează că trebuie să facă o partidă de sex în trei.
Premiul FIPRESCI, Viennale 2002. Leopardul de Argint si o menţiune specială pentru întreaga distribuţie, Locarno 2002


24 Hour Party People / Clubarii (Marea Britanie, 2002), 112 min.
Regia: Michael Winterbottom. Cu: Steve Coogan, Shirley Henderson, Andy Serkis.

Manchester, 1976: Tony Wilson e bulversat de un concert Sex Pistols şi decide să înfinţeze casa de discuri Factory Records, semnînd cu o pleiadă de trupe destinate să ajungă uriaşe. O poveste cu muzica, sexul, drogurile şi personajele extravagante care populau faimosul club The Hacienda.
Cea mai bună producţie la Premiile britanice de film independent, 2002


Breve Traversee / Scurtă întîlnire (Franta, 2002), 80 min.
Regia: Catherine Breillat. Cu: Sarah Pratt, Gilles Guillan.

Un feribot spre Anglia. Thomas, un adolescent francez, face cunoştinţă cu Alice, o englezoaică de vreo treizeci de ani. Femeia intră în vorbă cu Thomas, iar dialogul se transformă într-un joc al seducţiei, în care băiatul se lasă antrenat de bună voie.
Prezentat la Festivalul de la Salonic 2002


Intervention Divine / Intervenţie divină (Palestina, 2002), 92 min.
Regia: Elia Suleiman. Cu: Elia Suleiman, Manal Khader.

În Nazareth, între un palestinian din Jerusalem şi o palestiniancă din Ramallah ia naştere o poveste de dragoste. Bărbatul pendulează între tatăl său falit şi dragostea sa. Însă îndrăgostiţii nu pot fugi de realitatea ocupaţiei.
Premiul juriului şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes 2002


Magdalene Sisters / Surorile de la azilul Magdalene (Marea Britanie, 2002), 119 min.
Regia: Peter Mullan. Cu: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora-Jane Noone.

Azilul Magdalene din Irlanda este condus de surori de caritate catolice. Tinerele de aici, trimise de familii sau de orfelinate, sînt ţinute prizoniere, umilite, bătute şi obligate să muncească ca să-şi ispăşească "păcatele". Filmul este o ficţiune din nefericire adevărată.
Leul de Aur la Veneţia 2002, Discovery Award la Festivalul de la Toronto 2002


Sweet Sixteen / Un băiat de zahăr (Marea Britanie, 2002), 106 min.
Regia: Ken Loach. Cu: Martin Compston, William Ruane.

Mama lui Liam va fi eliberată din închisoare cînd el va împlini 16 ani. De data aceasta însă, Liam e hotărît să schimbe starea lucrurilor. Visează la viaţa pe care n-a avut-o niciodată. Dar mai întîi trebuie să strîngă bani. Planurile lui demente atrag ghinioane teribile.
Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, 2002. Premiul FIPRESCI, Academia Europeană de Film, 2002. Cel mai bun film şi cel mai promiţător debut (Martin Compston) la British Independent Film Awards. Marele premiu la Festivalul de la Valladolid


De l’eau tiede sous un pont rouge / Apă caldă sub un pod roşu (Japonia, 2001), 119 min.
Regia: Shohei Imamura. Cu: Koji Yakusho.

Filmul este povestea unui bărbat care călătoreşte într-un sătuc din Peninsula Noto. Acolo, aproape de rîu, întîlneşte o femeie stranie care o secretă apă atunci cînd are parte de plăcere fizică; bărbatul care se îmbăiază în asemenea ape îşi redescoperă vitalitatea...
Cel mai bun actor (Koji Yakusho) la Festivalul de la Chicago. Inclus în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2001


101 Reykjavik (Islanda, 2001), 100 min.
Regia: Baltasar Kormakur. Cu: Victoria Abril, Hilmir Snaer Gudnason.

Un şomer de douăzeci şi ceva de ani îşi pierde ziua navigînd pe site-uri pornografice iar noaptea bătînd barurile din cartierul şic al Reykjavik-ului cu prietenii şi iubita lui. Pînă se îndrăgosteşte de prietena mamei sale, o profesoară spaniolă de flamenco pe nume Lola.
Premiul juriului tînăr, Locarno - 2000


Jalla! Jalla! (Suedia, 2001), 88 min.
Regia: Josef Fares. Cu: Fares Fares, Torkel Petersson.

Mans şi Roro lucrează ca îngrijitori într-un parc şi sînt cei mai buni prieteni. Roro e îndrăgostit de o suedeză pe nume Lisa, în timp ce Mans are probleme de potenţă care o deprimă pe iubita lui, Jenny. Familia libaneză a lui Roro încearcă să-i aranjeze o căsătorie.
Premiul publicului la Festivalul de la Bratislava, 2002


Okay (Danemarca, 2002), 93 min.
Regia: Jesper Nielsen. Cu: Paprika Steen, Ole Ernst, Troels Lyby.

Nete este preocupată de familie şi de serviciu şi îi vine greu să renunţe la cei dragi. Află că tatăl ei este foarte grav bolnav şi că mai are de trăit cel mult trei săptămîni. Insistă să se mute la ea. Însă bătrînul începe se simtă din ce în ce mai bine. Nu şi familia.
Cea mai bună actriţă (Paprika Steen) la Danish Academy Awards 2002


Ghost World / O lume de fantome (SUA, 2001), 112 min.
Regia: Tery Zwigoff. Cu: Thora Birch, Steve Buscemi.

Filmul pune problema nonconformismului într-o lume în care a fi nonconformist reprezintă mai degrabă regula decît excepţia. Este vară, liceul s-a încheiat, iar Enid şi Rebecca sînt în vacanţă. Mereu în contratimp cu cei din jur, fetele au acum libertatea de a-şi trăi viaţa după pofta inimii.
Premiul special al juriului si Cea mai bun actriţă (Thora Birch) la Festivalul de la Deauville 2001. Cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor într-un rol secundar (Steve Buscemi) la Premiile Independent Spirits, 2001.

Love Liza / Te iubesc. Liza (SUA, 2002), 90 min.
Regia: Todd Luiso. Cu: Philip Seymour Hoffman, Kathy Bates.

Wilson Joel este distrus de sinuciderea soţiei sale. Nu îşi poate reveni din şoc şi refuză să deschidă scrisoarea lăsată de Liza. În loc să se înece în alcool sau droguri, alege o soluţie nu mai puţin eficientă: se-apucă de inhalat aurolac şi de teleghidat jucării.
Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Sundance, 2002


Carnages / Carnagiu (SUA, 2002), 130 min.
Regia: Delphine Gleize. Cu: Lucia Sanchez, Angela Molina, Chiara Mastroianni, Jacques Gamblin.

În Spania, se crede că rozmarinul are puteri vindecătoare. Romero ("rozmarin", în spaniolă), un taur, moare în arenă... Noaptea următoare, coarnele, oasele, ochii şi carnea acestuia sînt luate de la abator şi livrate în toată Europa, unde tulbură existenţe aparent obişnuite.
Prix de la Jeunesse la Festivalul de la Cannes, secţiunea Un Certain Regard, 2002. Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Stockholm. Cel mai bun film de debut la Festivalul de la Londra


Parlez-moi d’amour / Vorbeşte-mi de dragoste (Franţa, 2002), 98 min.
Regia: Sophie Marceau. Cu: Judith Godreche, Niels Arestrup.

Justine şi Richard s-au despărţit: au fost împreună timp de 15 ani şi au trei copii. La un an de la separare, cei doi se revăd pentru prima dată. E Crăciunul, timpul prin definiţie al rememorărilor sentimentale, iar cei doi sînt suspendaţi între trecut şi viitor...
Cea mai bună regie la Festivalul de la Montreal 2002


Le Doux amour des hommes / Tandreţea bărbaţilor (Franţa, 2002), 85 min.
Regia: Jean Paul Civeyrac. Cu: Renaus Becard, Claire Perot.

Raoul se îndrăgosteşte şi dez-îndrăgosteşte de pe o zi pe alta, în căutarea iubirii adevărate şi a femeii ideale. Într-o zi o cunoaşte pe Jeanne, care a ales să ducă o existenţă liberă, dar tragică. O salvează de la înec, dar Jeanne dispare la scurt timp.


Novo (Franţa, 2002), 97 min.
Regia: Jean Pierre Limosin. Cu: Anna Mouglalis, Eduardo Noriega, Paz Vega.

Graham are o rară maladie a creierului. O traumă i-a afectat memoria: nu-şi mai poate aduce aminte ce s-a întîmplat în urmă cu zece minute. Iubita lui crede că soluţia este să-şi amintească ea pentru amîndoi, pînă cînd lui Graham îi trece boala. Dar asta durează.


La Vie nouvelle / O nouă viaţă (Franţa, 2002), 102 min.
Regia: Philippe Grandrieux. Cu: Anna Mouglalis, Zack Knighton.

Seymour este un tînăr soldat american care se află în Sofia - oraş măcinat de sărăcie şi corupţie. Soldatul cunoaşte o prostituată, pradă uşoară a sclaviei sexuale şi se angajează să o salveze de la moarte sigură, precum un Orfeu modern sacrificînd totul pe altarul dorinţei.
Prezentat la Festivalurile de la Toronto, Sitges, Viena, Stockholm


Demonlover (Franta, 2002), 129 min.
Regia: Olivier Assayas. Cu: Connie Nielsen, Chloe Sevigny, Charles Berling, Gina Gershon.

Două firme se bat pentru supremaţia imaginii Volf pe Internet: Mangatronics şi Demonlover. Prima companie o angajează pe Diane să distrugă concurenţa din interior. Singura ei şansă este să se abandoneze realităţii virtuale din care, dealtfel, face parte de la bun început.
Prezentat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2002


Dark Water / Ape tulburi (Japonia, 2001), 101 min.
Regia: Hideo Nakata. Cu: Hitomi Kuroki, Rio Kanno.

Yoshimi este divorţată şi speră să obţină custodia fetiţei sale de şase ani. Vrea să înceapă o nouă viaţă, dar apartamentul pe care şi-l permite se află într-un bloc amărît. Clădirea mai ascunde un secret bizar: pe acoperiş, lîngă rezervorul de apă, fetiţa găseşte un ghiozdan roşu plin cu jucării.
Corbul de Argint la Festivalul de film fantastic de la Bruxelles. Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Gerardmer. Prezentat la Festivalul de la Berlin, 2002


Choses secretes / Chestiuni secrete (Franţa, 2002), 115 min.
Regia: Jean Claude Brisseau. Cu: Sabrina Seyvecou, Coralie Revel.

Sandrine şi Nathalie ştiu să manipuleze bărbaţii prin jocurile erotice şi îşi folosesc farmecele pentru a reuşi. Se angajează la o bancă unde îi vînează pe perverşi. Ajung la Cristophe, fiul şefului cel mare, care însă le vine de hac; fetele vor trebui să joace după regulile lui.
Prezentat la Festivalul de la Rotterdam, 2003


Polissons et galipettes / Năzbâtii şi ghiduşii (Franţa, 2002), 67 min.
Regia: Michel Reilhac.

Încă de la primele filme mute, aparatul de filmat a fost instrumentul ideal de surprindere a actului sexual. O reţea interlopă de producere a filmelor porno s-a pus pe picioare rapid, oferindu-le colecţionarilor voyeurişti ocazia de a-şi satisface viciul secret.
Prezentat la Festivalurile de la Cannes (Quinzaine des realisateurs) si Londra, 2002


Spun (SUA, 2002), 101 min.
Regia: Jonas Akerlund. Cu: Mickey Rourke, Jason Schwartzman, John Leguizamo, Mena Suvari, Patrick Fugit, Deborah Harry, Eric Roberts, Brittany Murphy.

Meth este amfetamina numărul 1 în SUA şi omoară comunităţi întregi. Ross e un loser care ajunge să petreacă trei zile drogîndu-se, cumpărînd reviste porno, pierzînd noţiunea timpului, ideea de moralitate şi propriul sine. Are vreo şansă să recupereze toate astea?
Prezentat la Festivalul de la Toronto, 2002.


Erotic Tales / Povestiri erotice, 84 min.
Can I Be Your Bratwurst, Please
? / Cian de Crăciun (Germania)
Regia: Rosa von Praunheim.
On Top Down Under / Deasupra...Dedesubt... (Islanda-Australia)
Regia: Fridrik Thor Fridriksson.
The Gas Station / Staţia de benzină (Olanda)
Regia: Jos Stelling

Trei povestiri: o comedioară canibală în care joacă legendarul star porno Jeff Stryker, în primul său rol serios; o poveste de iubire între doi îndrăgostiţi aflaţi fiecare la capătul celălalt al lumii şi un raid sexi de zile mari, pe o autostradă la oră de vîrf .


Fucking Amal / Al naibii Amal (Suedia, 1998), 89 min.
Regia: Lukas Moodysson
Cu: Alexandra Dahlstrom, Rebecka Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust, Stefan Horberg.

Amal e un orăşel uitat de lume unde şi moda ajunge cu mare întîrziere. Tînăra Elin are o reputaţie proastă vizavi de băieţi, dar adevărul e că este virgină. Agnes e îndrăgostită în secret de ea, neavînd însă curajul să-şi mărturisească sentimentele.
Premiul MovieZone la Festivalul de la Rotterdam, 1999. Premiul publicului şi Premiul FIPRESCI, Karlovy-Vary, 1999. Premiul Teddy pentru cel mai bun film, Berlin, 1999


Tillsammans / Împreună (Suedia, 2000), 106 min.
Regia: Lukas Moodysson
Cu: Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Emma Samuelsson, Sam Kessel, Gustaf Hammersten, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg, Ola Norell, Axel Zuber

E 1975. Elizabet îşi ia cei doi copii şi pleacă de acasă. Fratele ei trăieşte într-o comunitate permisivă şi le oferă un acoperiş deasupra capului. Membrii acestei stranii comunităţii trăiesc în comun, iar principiile lor îi şochează nu numai pe vecini, ci şi pe copiii Elizabetei.
Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Stockholm. Cel mai bun film la Festivalurile de la Troia, Flanders, Gijon, Newport


Cinemania (SUA-Germania, 2002) - film documentar, 80 min.
Regia: Angela Christlieb şi Stephen Kijak.

Cinemania e un documentar de lungmetraj despre 5 dintre cei mai învederaţi şi excentrici cinefili din New York, obsedaţi care văd zilnic filme nu doar din plăcere, ci şi dintr-o necesitate fiziologică. De cele mai multe sînt şomeri sărăntoci, dar stau zi şi noapte în cinematografe, indiferent de cost.
Prezentat la Festivalurile de la Seattle, Munchen, Locarno, Edinburgh, Palm Springs, Rotterdam


Zur lage / Starea unei naţiuni (Austria, 2002) - film documentar, 85 min.
Regia: Barbara Albert, Ulrich Seidl, Michael Glawogger, Michael Sturminger.

Ca să fii la curent cu evenimentele din Austria poţi să citeşti ziarele. Sau să vorbeşti cu oamenii din baruri, să încerci să explici Austria străinilor sau să călătoreşti de-a lungul şi de-a latul ţării, pretinzînd că încerci s-o cunoşti pentru prima dată. Filmul le bifează pe toate acestea.
Menţiunea Juriului la Festival dei Popoli, Florenza, 2002. Prezentat în cadrul Festivalurilor de la Locarno şi Londra 2002

Scurt metraje

17 minute întârziere (România, 2001), 10 min.
Regia: Cătălin Mitulescu
Scenariul: Andreea Vălean şi Cătălin Mitulescu
Cu: Andrei Vasluianu, Maria Dinulescu

Uneori o întârziere de 17 minute nu înseamnă nimic. Alteori poate fi fatală...
Marele Premiu şi premiile de interpretare masculină (Andrei Vasluianu) şi feminină (Maria Dinulescu) la Festivalul CINEMAIUBIT, 2002. Selecţionat la secţiunea scurt-metraj la Cannes, 2002


Mâna lui Paulişta (România, 1998), 15 min.
Regia şi scenariul: Cristian Mungiu
Cu: Valeriu Andriuţă, Hanno Hofer, Cristian Răduţă

Unde poate duce excesul de fantezie şi telenovele...
Marele Premiu, premiul criticii şi premiul de interpretare masculină (Hanno Hofer) la Festivalul CINEMAIUBIT, 1998. Selecţionat la festivalurile de la Munchen, Dresda şi Vila do Conde (Portugalia). Scenariul acestui scurtmetraj se poate citi în cartea 7 scenarii, o carte semnată Cristian Mungiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus