Şapte Seri / iulie 2006
Superman Returns
Mai are cineva nevoie de Superman azi? Unde era el oare când au explodat turnurile? La origine o reinterpretare a poveştii mitice a lui Moise, se pot face conotaţii cu Iisus Hristos şi salvarea omenirii. Mai ales că Superman nu mai luptă pentru "justice, truth and the american way", care a devenit "and all that stuff".

Noul film, pentru care Bryan Singer a părăsit franciza X-Men, a venit după 19 ani de aşteptare şi development hell, e poate prea lung la două ore jumătate, dar continuă povestea acolo de unde o lăsase Superman 2. Superman a plecat în căutarea rămăşiţelor planetei sale natale, undeva în spaţiu. Între timp Lois Lane a luat premiul Pulitzer pentru un articol despre faptul că nimeni nu are nevoie de Superman, s-a măritat cu fiul şefului ei şi are un băieţel. Iar Lex Luthor se pregăteşte de dominaţia mondială, cu schemele lui tipice.

Noul Superman, Brandon Routh, este irezistibil şi incoruptibil, din umbra irepetabilului Christopher Reeve, iar filmul e complet cu tot cu vocea lui Marlon Brando, un Jor-El cu adevărat postum. Kevin Spacey este un Lex Luthor amuzant şi ludic, efectele sunt de efect (mai ales cel în care Kal-El opreşte glonţul pe pupilă, de la Matrix bullet time la Krypton bullet time. Doar că timpul a trecut, lumea s-a schimbat şi te întrebi, mai e nevoie de un alien din spaţiu care să se lupte pentru noi, care să fie perfect?

În noul film Superman e cam singur şi momentele Cary Grant ale lui Clark Kent s-au cam dus. Şi el, şi noi ne-am schimbat, pământul nu mai poate fi dat înapoi ca în 1978 pentru a întoarce timpul şi a repara cataclismele, fie doar şi pentru a o învia pe Lois Lane. Aş fi dorit să mai am 8 ani, aşa cum am avut atunci, când am aflat că se poate zbura, acum filmul e fantastic şi omagiul este minunat, o continuare perfectă la filmul lui Richard Donner, dar au mai trecut peste noi un om-liliac, un hobbit, un Neo, un Jar-Jar Binks, o viaţă de om, pardon, cinefil. Unii vor piraţii din Caraibe, alţii preferă kryptonianul, alţii ştirile din Irak sau de pe Fashion TV. Superman zboară din nou şi dacă asta te face să te simţi mai naiv, e foarte bine.
Regia: Bryan Singer Cu: Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey, James Marsden, Parker Posey

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus