Academia Caţavencu / august 2006
Obaba
Aş vrea să-l prind eu pe-ăla care mi-a recomandat filmul Obaba... Nu mai ştiu cine a fost, însă ştiu exact ce i-aş face: l-aş obliga să stea pînă la sfîrşit în sală la un alt film, cel puţin la fel de stupid, Click.

Ce e cu Obaba ăsta? Nu, nu este vorba despre o doamnă mai în etate, ci din contra. Obaba este numele unui cătun din nordul Spaniei în care o tînără studentă alege să-şi realizeze documentarul - temă pentru cursul de regie. Aşadar, gagica se înarmează cu o cameră video de mînă, se urcă în maşină şi porneşte înspre destinaţia cu pricina. Drumul este destul de scary, noaptea, prin pădure şi cam din momentul ăsta filmul începe să-mi aducă aminte de un altul foarte asemănător, văzut ceva mai demult. Fata ajunge, în sfîrşit, la destinaţie, fără multe peripeţii, îşi cazează camera mică, japoneză, într-o cameră mult mai mare, de pensiune rurală, după care începe interacţiunea cu localnicii.

Locul e extrem de bizar şi oamenii par a ascunde cîte ceva. Acum îmi dau seama şi de care anume film îmi aduce aminte Obaba: este leit Blair Witch Project, înainte ca puştii ăia să intre cu camerele de filmat în pădure. Bine, nu vă aşteptaţi acum ca sătucul spaniolesc să ascundă cine ştie ce zonă bîntuită de fantome sau monştri teribili care mănîncă studente de la oraş la micul dejun. Nici pe departe. Singurele fantome care bîntuie minţile localnicilor sînt cele ale trecutului. Trecut pe care tînăra îl tulbură oareşicum cu camera ei de filmat agasantă.

De-altfel, perfect normal... Ia imaginaţi-vă pe voi aterizînd din senin pe uliţa principală din comuna Păuşeşti-Măglaşti, judeţul Vîlcea, în blugi şi adidaşi, cu o cameră video în mînă. Eu cred că nici n-aveţi cum să plecaţi de-acolo fără material, nu pentru unul, ci pentru patru filme documentare pentru la şcoală: unchieşu' Săndel aude extratereştri umblîndu-i noaptea în hambar, tanti Safta are un cocoş care e reîncarnarea lui Ceauşescu, fata primarelui cică se culcă cu băiatul popii în altar, iar cîrciuma din sat e clădită pe un fost cimitir, din care cauză toţi clienţii pleacă de-acolo noaptea morţi de beţi.
Regia: Montxo Armendáriz Cu: Pilar López de Ayala, Juan Diego Botto, Bárbara Lennie, Eduard Fernández

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus