Academia Caţavencu / august 2006
Ca să nu-mi iasă vorbe că sînt părtinitor din motive ascunse, am să scot imediat scheletul din dulap: anul trecut, împreună cu trei prieteni, am cîştigat cu un proiect un concurs de seriale de comedie la TVR, iar ziua în care va apărea (chiar pe TVR 1, sperăm, şi nu pe TVR 2) producţia noastră e din ce în ce mai aproape.

N-am să intru în amănunte despre cît poate să-ţi schimbe viaţa o prostie ca asta, ci doar o să vă spun că, de atunci, patru oameni, ziarişti de profesie, avem în cap numai scenarii, structuri, poante, echilibru, balans, dialoguri, Seinfeld, Friends, cut-uri, scene, pregenerice, cadre şi alte mărunţişuri de genul ăsta. Studiem scheciuri de la Saturday Night Live, recitim Caragiale, băgăm un ochi în Aventurile soldatului Svejk, mergem la Café Deko, unde are Chişu trupă de stand-up comedy, şi chiar, Doamne Dumnezeule, am ajuns să ne uităm la La bloc, Meseriaşii şi Vacanţa Mare. Şi, cînd auzim că în clubul La Scena, o altă echipă de scenarişti propune o vizionare a unui episod-pilot de sitcom, Nebuni după tine, pentru care vor votul publicului ca să meargă la o televiziune, chiar ne ducem să vedem.

Despre asta e cronica mea, de fapt. Proiectul respectiv seamănă cu al nostru. Trei băieţi şi două fete. La noi sînt studenţi care stau în cămin, la ei era cumva neprecizat. Le-aş da deja un minus. Au avut vreo două-trei poante OK. Mi-a plăcut, de pildă, cînd un tip şi o tipă se tachinează, dar în acelaşi timp se plac vizibil şi dialogul merge spre stabilirea unei întîlniri amoroase. O altă tipă, interesată de băiatul respectiv, asistă uluită cum i se suflă partida de sub nas şi intervine disperată, chiar înainte ca cei doi să-şi stabilească întîlnirea, cu replica "Nu vă mai certaţi!".

Pe de altă parte, mi-am dat seama cît înseamnă casting-ul. Din cinci actori, patru trebuiau împuşcaţi. Regizorul merita să fie strangulat, iar operatorul legat de patru cai puşi să fugă în direcţii diferite. Episodul acesta părea filmat în stilul filmelor porno. Scenariul avea găuri mari, muzica însă mi-a plăcut. La sfîrşit, cînd ni s-a cerut să punem ce văzusem într-un posibil top, alături de ce mai este pe televizor, am pus Nebuni după tine înainte de Meseriaşii şi Trăsniţi în NATO.

A, şi o sugestie pentru orice producător de sitcom: să cumpere, dacă se poate, nişte rîsete pe bandă de firmă, de bună calitate, din America, nu din astea chinezeşti, de la Europa, sau româneşti, făcute în cadă.

Nebuni după tine, regia: Cristian Bajora; scenariul: Roberta Şerban; cu: Mirela Jienescu, Samira Filios, Raymond Nicolau, Octav Guran, Bogdan Bobocea.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus