A 11-a ediţie a Festivalului Filmului Britanic va debuta pe 27 octombrie la Bucureşti. Festivalul are format de caravană şi va prezenta peste 20 de filme în 4 oraşe, în parteneriat cu reţelele locale de distribuţie de film: la Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi, datele şi locaţiile urmează să fie anunţate ulterior.
Selecţia de filme făcută de criticul Mihai Chirilov reuneşte filme de lung şi scurtmetraj, documentare, producţii al ultimilor doi ani, precum şi filme de animaţie premiate în Marea Britanie - British Animation Awards. "Festivalul Filmului Britanic înseamnă, în viziunea noastră, o întâlnire spectaculoasă cu o cultură cinematografică recunoscută pentru nonconformism şi cutezanţă. Ca de fiecare dată, agenda festivalului include filme din registre diferite: dramă, comedie, thriller, science fiction, şi abordează subiecte actuale în peisajul social şi cultural britanic - multiculturalism, tensiuni interrasiale, eliberare sexuala, drepturile femeii şi ale copilului, terorismul şi victimele sale, şi multe altele", spune Oana Zidaru, Director Comunicare şi Arte, British Council.
La Bucureşti, festivalul va fi prezent pe ecrane în perioada 27 octombrie - 5 noiembrie 2006: la Cinema Studio în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie 2006, iar scurt-metrajele şi filmele de animaţie vor fi prezentate la Cinema Elvira Popescu. În deschiderea festivalului va avea loc un spectacol de gală, pe data de 27 octombrie, cu filmul Children of Men, o coproducţie britanico-americană din 2006, care poartă semnătura regizorului Alfonso Cuarón şi îi are în distribuţie pe Clive Owen, Julianne Moore şi Oana Pellea. Children of Men se anunţă un favorit al Oscarurilor de anul viitor şi este povestea unei lumi haotice, proiectată în anul 2027, în care oamenii nu mai pot procrea. Un fost activist acceptă să ajute o femeie rămasă gravidă într-un mod miraculos să ajungă la un sanctuar pe mare, unde naşterea copilului i-ar putea ajuta pe savanţi să salveze viitorul omenirii.
Un alt film din lista festivalului are în palmares Oscarul pentru Cel mai Bun Film Străin: Tsotsi, dramă realizată în 2005 de regizorul Gavin Hood, bazată pe cartea celebrului scriitor şi scenarist Athol Fugard. Filmul este un portret frapant, dar realist, al vieţii de ghetou din împrejurimile Johannesburg-ului.
În Bucureşti, festivalul se încheie cu filmul biografic The Queen, pentru care regizorul Stephen Frears a fost laureat cu premiul FIPRESCI, iar Helen Mirren cu trofeul Volpi Cup pentru cea mai bună actriţă, ambele la Festivalul Internaţional de la Veneţia 2005. Când vestea morţii prinţesei Diana loveşte poporul britanic, Regina Elisabeta se retrage în spatele zidurilor Castelului Balmoral, fără a fi capabilă să înţeleagă răspunsul publicului la tragedie. Tony Blair, proaspăt desemnatul şi popularul prim-ministru, simte însă în mod palpabil nevoia poporului britanic de consolare şi suport. Pe măsură ce furtuna publică de emoţii ia proporţii, Blair trebuie să găsească o cale de a reface legătura dintre Regină şi poporul său. Filmul este bazat pe mărturiile experţilor şi interviuri cu apropiaţi ai familiei regale.
Pentru prima dată, conceptul Festivalul Filmului Britanic extinde puţin sfera limbajului strict cinematografic către o zonă de avangardă artistică. Pe 5 octombrie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, programul festivalului va include un screening şi un workshop Addictive TV, realizat în colaborare cu Avmotional. Addictive TV reprezintă o altă faţetă a creativităţii britanice, recunoscută pentru îndrăzneala cu care împinge permanent limitele şi găseşte noi modalităţi de fuziune între arte.
La Cluj-Napoca, agenda festivalului va include în perioada 9 - 14 noiembrie un atelier de animaţie, susţinut de un trainer britanic şi 2 traineri români. Filmele realizate vor fi prezentate în cadrul galei locale din 15 noiembrie.
Toate filmele prezentate în Bucureşti, la Cinema Studio, şi în Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca vor fi subtitrate în limba română.