Time Out Bucureşti / septembrie 2006
1973 - Terrence Malick, scenarist şi regizor de origine libaneză, debutează în regie cu Badlands, un soi de Bonnie & Clyde mai poetic, influenţă esenţială pentru două scenarii de Quentin Tarantino (True Romance şi Natural Born Killers) şi unanim considerat unul din cele mai de impact debuturi americane.

1978 - Terrence Malick semnează Days of Heaven, triunghi amoros damnat pe fundal "depression", premiat la Cannes pentru regie, Oscarizat pentru imagine, unanim considerat unul din cele mai frumoase filme dintotdeauna.

1978 - Terrence Malick dispare, pur şi simplu, nu numai din cinema, dar şi din societate, pentru 20 de ani... Zvonurile sînt confuze şi contradictorii - singura certitudine este că a predat cîţiva ani buni filosofie la Paris. Prin comparaţie, Stanley Kubrick pare un party-monster...

1998 - Terrence Malick revine cu The Thin Red Line, ecranizare după James Jones şi manifest stupefiant anti-război, cu o distribuţie cît cartea de telefon (fanii încă aşteaptă versiunea director's cut, cu naraţiunea lui Billy Bob Thornton şi cu partiturile unor Mickey Rourke sau Gary Oldman, căzute integral la montaj), film premiat la Berlin (Ursul de Aur) şi unanim considerat cel mai senzaţional come-back din istorie.

2005 - Terrence Malick realizează, în fine, The New World, poem în imagini în faţa căruia cuvintele pălesc, bazat e un scenariu scris în anii '70 ce retrasează zorii întunecaţi ai istoriei americane (povestea de dragoste dintre John Smith şi Pocahontas) exact în locul (Virginia) unde s-a întîmplat, la 1607, poem acompaniat de o multi-naraţiune devenită de-acum trademark şi de, probabil, cea mai amplă partitură compusă vreodată de James Horner, potrivită de minune imaginilor dureros de frumoase. Cineva, foarte drag mie, a găsit sentinţa perfectă: "Sînt de acord să aştept cîte 10 ani pentru un nou film semnat T.M., atîta vreme cît mi se oferă aşa ceva!". Nu încercaţi să-l căutaţi pe regizor în documentarul care însoţeşte acest film incomparabil - şi să nu credeţi că veţi afla explicaţii altfel decît tehnic / impresionante. Singurele "unelte" de care aveţi nevoie pentru a simţi acest film sînt ochii şi urechile - vorbim despre CINEMA.


Lumea nouă / The New World
Regia: Terrence Malick, 2005
Cu: Colin Farrell, Christan Bale, Q'Orianka Kilcher

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus