Time Out Bucureşti / februarie 2007
Pe hîrtie suna ca un pariu sigur... Pe de o parte, subiectul: un călugăr mexican şi durduliu se visează wrestler, pardon, luchador. Pe de altă parte, fabricanţii: regizorul Jared Hess (Napoleon Dynamite) şi scenaristul Mike White (Chuck & Buck, School of Rock). Cireaşa de pe tort: Jack Black, în rolul titular, adică fratele Ignacio, complet cu perucă, mustăcioară, colanţi bleu şi accent. Presupun că producătorii (în speţă, Paramount) s-au bătut pe umeri şi s-au gîndit că vor avea comedia anului - caramba!, atunci cred că inconştienţa asumată cu care cei sus-menţionaţi au, pardon, micţionat, pe speranţele studiourilor (dacă e să judecăm strict după produsul final) ar merita cumva salutată... măcar din spirit de frondă, dacă nu din respect.

Ce păcat că cei trei s-au mulţumit, juvenil, cu gluma iniţială a subiectului, şi nu s-au străduit să-i dea o formă, o coerenţă, o poantă - Nacho Libre pare, asemeni anteriorului (şi inexplicabil aclamatului) Napoleon D., doar o colecţie de scene static / colorate, lipite între ele doar de un soundtrack (ce-i drept) memorabil, cu alte cuvinte un film pe care autorii s-au hotărît să-l considere cult încă din stadiul de idee, uitînd că filmele cult devin ca atare după ce publicul le percepe în consecinţă. Între straniu şi ridicol, între plat şi caraghios, între Jack şi... Black, filmul regizorului Hess, la care se rîde mai mult din reflex, e un produs imposibil de încadrat într-o categorie. Asta admiţînd că cineva şi-ar bate capul să-l încadreze undeva...

Dacă e să ne luăm după bonusuri, nici n-ar trebui încercat: în loc de comentariu audio, avem o cină şi o conversaţie cu Black, White, Hess şi doamna Hess; plus un making-of (pardon, Detras la Camara!), unde cam aceiaşi îşi amintesc ce minunată a fost filmarea (vacanţa?) în Mexic; plus Lucha Libre, un featurette despre (aţi ghicit!) luptele mexicane; plus Moviefone Unscripted, unde Black şi simpaticul Hector Jimenez se intervievează unul pe altul; plus Jack Sings, unde jumătatea cu păr a duo-ului Tenacious D. se produce în stilul clasic; plus, în fine, niscai scene tăiate, de unde aflăm ce s-a întîmplat cu rolul lui Peter Stormare, una dintre apariţiile cu adevărat suprarealiste ale filmului.

Nacho Libre
Regia: Jared Hess, SUA 2006.
Cu: Jack Black, Hector Jimenez, Ana de la Reguera, Troy Gentile, Peter Stormare.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus