Academia Caţavencu / octombrie 2006
Hârtia va fi albastră
Vine o vreme în viaţa oricărui regizor român cînd simte nevoia să facă un film despre Revoluţie. Coincidenţa face ca, anul acesta, nevoia asta să fi fost resimţită nu de unul, ci de trei regizori deodată! Îi poftim să intre în scenă, în ordinea numerelor de pe tricou, pe următorii: Corneliu Porumboiu de la A fost sau n-a fost?, Cătălin Mitulescu - Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii, şi Radu Muntean - Hîrtia va fi albastră.

Din cauza abordărilor total diferite, filmele de mai sus nu se pot compara sub nici o formă. Dacă însă v-aţi alocat o singură vizionare pentru toate cele trei lungmetraje şi dacă aţi reuşit să vă depăşiţi prejudecăţile de genul "Aoleu, e film românesc!" sau "Iar, bre, despre Revoluţie? N-a epuizat maestrul Sergiu tot?", dacă aţi reuşit, ziceam, să depăşiţi aceste obstacole, atunci eu vă recomand să mai faceţi un efort mic, să treceţi şi peste titlul cam neinspirat şi să alegeţi ultima variantă, pe cea a lui Radu Muntean.

Acum ar fi trebuit să vă spun ce fel de film e, însă Hîrtia va fi albastră nu poate fi încadrat la un gen anume. L-aş numi aşa: tragicomedie dramatică de acţiune şi aventuri cu valoare documentară. Numai că încadrarea contează foarte puţin. Ceea ce contează este că am văzut, în sfîrşit, un film consistent, cu o poveste credibilă care se ţine de una singură pe picioare, plus o serie de personaje verosimile susţinute pe nişte dialoguri atent şlefuite (mîna lui Răzvan Rădulescu).

Pe foarte scurt, Hîrtia va fi albastră este despre Revoluţia română, aşa cum n-aţi mai întîlnit nicăieri pînă acum, şi anume, văzută din interiorul unui TAB al MI, care în prima noapte de Revoluţie avea misiune de patrulare prin Bucureşti. Titlul provine de la parola folosită pentru identificarea echipajelor din teren, lucru de care te prinzi abia în a doua jumătate a filmului.

Dacă titlul ţi-l explici abia la o oră după ce ai intrat în sală, în schimb, de final te prinzi încă din primele cinci minute, prin grija scenariului. Apropo, e foarte important să nu întîrziaţi la acest film! Pentru a nu strica ziua spectatorilor cu un final trist, regizorul a folosit o metodă ingenioasă: a plasat măcelul personajelor principale la început, pentru ca apoi restul filmului să se deruleze milimetric pînă în secunda cu pricina. Tarantino, frate!



Vezi trailerul filmului Hârtia va fi albastră:
De: Răzvan Rădulescu, Alex Baciu şi Radu Muntean Regia: Radu Muntean Cu: Paul Ipate, Dragoş Bucur, Andi Vasluianu, Tudor Istodor, Gabriel Spahiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus