Suplimentul de cultură / octombrie 2006
Capcană fatală / Hard Candy e debutul în lungmetraj al lui David Slade, după ce şi-a făcut mîna în videoclipuri şi reclame. Asta se simte. Nu vă duceţi cu sacul, chiar dacă auziserăţi că ar fi şocant. Nu e filmul-şoc al anului, deşi ar fi putut fi. Dialogurile care poartă semnătura dramaturgului Brian Nelson sînt vii şi de bun-simţ, jocul debutantei Ellen Page (are 17 ani şi joacă o fată de 14) e pervers-rafinat şi veridic, imaginea e elaborată şi complexă, dar reclama / faima supralicitează.

Pînă la urmă, şocantă rămîne ideea că o minoră de 14 ani ar putea fi agăţată pe Net de un tip de 32 şi că raporturile de forţă se inversează pînă la climaxul cu fata care pare să-l castreze pe bărbatul terorizat. E bine să ştiţi: filmul nu-ţi arată totuşi nimic şi chiar dacă de la un moment dat încolo se ofileşte, e de reţinut pentru posibilitatea textului şi a actorilor de a mobila un spaţiu închis şi pentru construcţia mobilă a unui conflict în continuă elaborare.

Dacă filmul de mai sus este reprezentativ pentru cinematograful independent, cu toate găselniţele devenite marote, Sentinel e similar pentru mainstream-ul american. O producţie Twentieth Century Fox şi Regency Enterprises, al enşpe miilea film despre un preşedinte american ameninţat şi despre dulăul de la security care-l apără cu spatele. Clişeele sînt atît de multe şi atît de mărunţite, încît veţi citi filmul din prima, chiar dacă vă par amuzante aceste pelicule bine ritmate - eu mă uit la desfăşurarea de forţe a profesioniştilor ca la un meci de fotbal de calitate. La filmul lui Clark Johnson m-am plictisit copios. La fel o să reacţionaţi cînd o să vă spun că Michael Douglas interpretează un agent al Serviciului Secret care are o legătură (sinceră) cu prima doamnă (Kim Basinger), în vreme ce preşedintele SUA e ameninţat de cineva tot din interiorul Serviciului Secret. Pentru că nu poate dovedi nevinovăţia dezvăluindu-şi legătura cu soţia preşedintelui, agentul care apărase viaţa preşedintelui în urmă cu 20 de ani devine principalul suspect. Parcă aţi mai văzut filmul ăsta, nu? Atunci nu vă obosiţi sinapsele şi nu încercaţi să faceţi o listă cu toate filmele asemănătoare.

Intraţi mai bine la Tipu' de la parcare, care în ciuda titlului idiot (în original e La Doublure) e mai autentic decît dramele badigarzilor îndrăgostiţi de stăpîna care-i hrăneşte. Veteranul (pardon de expresie) Francis Veber nu face un al doilea Mare blond cu pantof roşu, şi chiar dacă Gad Elmaleh nu are nici părul, nici năravul lui Pierre Richard, filmul e "văzubil" şi oarecum relaxant. Un tip ingenuu, proaspăt refuzat de fata pe care o iubeşte, se nimereşte ca musca-n laptele extraconjugal al unui afacerist cuplat cu o manechină (sic). Pentru a evita divorţul de soţia acţionar majoritar, afaceristul îl angajează pe inocent să se afişeze cu manechina. Manevra ajută la cucerirea fetei iubite, iar pentru manechină e catalizatorul limpezirii sentimentale. Reţineţi că filmul nu e o capodoperă, nici măcar un film deştept sau inteligent printre linii, că mecanismele intrigii sînt ca arcurile unui recamier de epocă şi că actorii nu sînt peste măsură de simpatici. Cu toate astea, filmul are bunul-simţ al comediilor de altădată, care n-au mai prins evoluţia American Pie.

Doar tu şi eu. Al treilea e în plus! Prea multe cuvinte, mai ales că nici filmul nu le justifică. You and Me and Dupree este o comedie foarte căznită despre un trăsnit care intră ca o molie în proaspătul mariaj al prietenului său. Prezenţa a trei actori faini pe generic - Owen Wilson, Kate Hudson şi Matt Dillon - nu face decît să-ţi sporească frustrările în faţa replicilor şi a situaţiilor debile şi penibile, demne de "olimpiada handicapaţilor". Dacă vă amuză poantele cu băieţi care beau bere, urlă la meci şi sînt descoperiţi de soţia unuia, care intră buimacă şi înfuriată pe uşă - nimeni nu vă poate opri. Dar poate aveţi propriii prieteni neînsuraţi, mult mai amuzanţi şi cu inimi mult mai mari.


 Capcană fatală / Hard Candy. Regia: David Slade, cu: Patrick Wilson, Ellen Page, Sandra Oh
 Santinela / The Sentinel. Regia: Clark Jonson, cu: Michael Douglas, Kim Basinger, Kiefer Sutherland, Eva Longoria
 Tipu' de la parcare / La Doublure. Regia: Francis Veber, cu: Gad Elmaleh, Alice Taglioni, Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas
 Doar tu şi eu. Al treilea e în plus! / You and Me and Dupree. Regia: Anthony & Joe Russo, cu: Owen Wilson, Kate Hudson, Matt Dillon.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus