ianuarie 2007
Concert Laibach
One Event & Livada prezintă un nou eveniment special: Laibach vin pentru prima dată în România pentru o reprezentaţie live deosebită, joi 15 februarie 2007, la Sala Agronomia din Bucureşti. Concertul face parte din turneul de promovare al celui mai nou produs discografic al trupei, albumul Volk.

Pentru acest concert au fost puse în vânzare 1.500 bilete cu un preţ unic de 60 RON.

"Pop music is for sheep and we are shepherds disguised as wolves / Muzica pop se adresează oilor şi noi suntem păstori deghizaţi în lupi".
(Laibach)

Laibach nu sunt nemţi, ci sloveni. Originari din Trbovlje, dar stabiliţi în Liubliana. De fapt Laibach asta şi înseamnă, Liubliana pe germană. Nu sunt nici nazişti şi nici comunişti, dar sunt fani Wagner. Sau după cum spun, "Suntem la fel de nazişti, pe cît era Hitler pictor".



Cântă din 1980 şi e imposibil să nu fi auzit o piesă cu ei, dar poate n-ai ştiut că e Laibach. Versiunile lor la Life is Life (Opus), One Vision (Queen), Sympathy for the Devil (Rolling Stones), The Final Countdown (Europe), In the Army Now (Status Quo), War (Edwin Starr) sau piesele Beatles, adunate pe albumul Let it Be (1988), sunt excentrice, originale şi inedite.

Laibach fac parte din gruparea NSK - Neue Slowenische Kunst (Noua Artă Slovenă), pe care au înfiinţat-o alături de artiştii colectivi Irwin şi gruparea teatrală Scipion Nasice Sisters în 1982. NSK este iniţiatoarea unei mişcări reactive în pictură, teatru etc, desfăşurată pe un teritoriu simbolic, statul NSK, care se reuneşte de câte ori membrii mişcării sunt prezenţi în teritoriu. La fel concertele Laibach au loc în spaţii NSK, declarate astfel ad-hoc. Trupe precum Rammstein au preluat mult din show-ul şi look-ul lor, ducându-l în mainstream, la început cei de la Laibach fiind o trupă de nişă, avangardistă şi industrială puţin cunoscută în afara unui public fidel, dar elistist.

Primul album în 1985, s-a intitulat chiar Laibach, dar abia Opus Dei (1987), un album de cover-uri le-a adus afirmarea. Alte albume esenţiale sunt Kapital (1993), NATO (1994), WAT (2003) şi în 2004, best of-ul Laibach Anthems, care conţine şi o variantă melodică la evergreen-ul Mama Leone. Noul album Volk (octombrie 2006, Muse) conţine 14 piese, fiecare fiind un imn al câte unui popor (ultima chiar a statului NSK), în versiunea Laibach, politizată şi satirică.

Show-ul lor este unic, la fel ca şi personalitatea aceste trupe legendare, care nu se vrea individuală şi nici individualistă, dar are o misiune social-politico-filosofică la fel de mult cât una muzicală. Laibach se situează în galeria actelor artistice de pionierat, un eveniment care se bucură de un impact imens în toată Europa şi recent în Statele Unite.

Laibach sunt produşi de Mute Records, Londra, alături de nume ca Depeche Mode, Nick Cave and the Bad Seeds, Moby sau Goldfrapp.

Un mega-eveniment, muzical, pe cât şi cultural, pentru prima dată în România. E timpul pentru Laibach!





Vezi clipuri ale formaţiei Laibach:

Tanz Mit Laibach


Anglia (video de pe Volk)


Slovania (video de pe Volk)


Alle Gegen Alle (Live)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus