Şapte Seri / ianuarie 2007
S-au dat Globurile (cele de aur), un premiu care pe mine mă enervează progresiv, până ce anul ăsta m-a adus la paroxism (staţi liniştişi că nu m-am uitat, mi-ajunge că am făcut spume citind lista). După ce că e jumate Emmy (adică premii de filme TV), nu au luat nici "the usual suspects" (mă refer la The Departed / Cârtiţa, Di Caprio, Jack Nicholson, Johnny Depp aka Jack Sparrow), dar a luat, normal, The Queen / Regina. Filmul ăsta apare peste tot, de la premiera de la Veneţia, cu ovaţii în picioare cu risc de varice, aşa că deja mă enervează.

În plus Helen Mirren, adică regina, Elisabeth II, a mai luat premiul şi la actriţă TV în rolul Elisabeth I (aceiaşi Elizabetă, dar în plină epocă elisabetană). Povestea în sine e destul de tabloidă şi a fost lâna de aur a ziarelor de atunci, după moartea prinţesei Diana reacţia reginei Angliei blowing like a candle in the wind... cred că din cauza ultra-buzz-ului, regizorul, Stephen Frears a fost numit noul preşedinte al juriului la Cannes... Helen Mirren, pe care o iubeam pe vremuri în Excalibur, Caligula şi The Long Good Friday, şi da, Comfort of Strangers, a devenit acum o respectabilă femeie de 61 de ani, adică dame, la fel ca Judy Dench (adică regina... Elizabeta în Shakespeare in Love, rol pentru care a luat... Oscarul). Mirren e şi eroina poliţioată a serialului britanic Prime Suspect (ajuns la seria a VI-a, cu care a fost nominalizată la alt Glob de aur). E anul ei, pentru că va lua sigur şi Oscarul, şi premiul BAFTA (Academia de film engleză).

Dar The Queen a luat şi premiul de scenariu, nu-mi închipui cum faţă de Babel şi Departed, dar Children of Men de exemplu, a fost nominalizat la... nimic. În plus, votează Asociaţia presei străine de la Hollywood şi cine sunt oamenii ăştia, zău nu ştiu, şi categoriile sunt împărţite în două, distincte, care de fapt sunt...trei (muzical / comedie şi dramă).

Neaşteptat, dar binevenit, Borat a primit recunoaşterea pentru cel mai bun actor, Sacha Baron Cohen, care a venit de data asta în persoană şi nu în personaj şi a mulţumit celor care nu l-au dat în judecată... Babel al lui Iñárritu a fost declarat cel mai bun film dramatic (din şapte nominalizări). Dreamgirls, cel mai bun film la categoria comedie/muzical, despre un trio muzical feminin gen The Supremes în anii '60, rasism şi showbiz, vise şi iluzii, a luat şi premiile de rol secundar (Eddie Murphy, Jennifer Hudson)... Şi în fine, Scorsese a luat premiul de regie pentru The Departed (al doilea Glob după Gangs of New York), aşteptăm finalmente Oscarul.

Forest Whitaker, care ar fi trebuit să ia pentru rol secundar, a primit la rol principal pentru Idi Amin în Last King of Scotland, iar Letters of Iwo Jima a plecat cu laurii pentru film în limbă străină (Apocalypto a pierdut, la fel şi Labirintul lui Pan şi Volver, noroc că la Oscar nu e aşa, ci filmul străin e chiar din străinătate...)

Warren Beatty a venit să ia premiul Cecil B. de Mille, pentru întreaga carieră. Îi dăduseră înainte la Oscaruri premiul Thalberg (în 2000) şi acum nu s-a adresat decât contemporanilor săi Jack, Dustin şi Clint, deh, Reds... Pe 30 martie Warren Beatty face 70 de ani, multă splendoare în iarbă şi mai mult shampoo... aşa, iar la animaţie a luat Cars, e drept nu varianta dublată dibaci în limba romănă. La noi s-au dat globurile de tablă perforată, în scandalul CNC care se dezice de orice matrapazlâcuri. Mesaj pentru Cristi Puiu, Puiule, du-te matale în altă parte şi fă film acolo, poate te vedem şi pe tine la un Glob ceva, că aici cică e ocupat, ca la closet.

P.S. The Good, The Bad and The Queen este o trupă nouă, a cărui muzică am ascultat-o, scriind aceste statistici / panseuri, categoria dramă, comedie şi muzical.

Notă: Acum şi pe blog la http://www.protv.ro/bloguri/ald-s-movieland

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus