Academia Caţavencu / ianuarie 2007
Anul 2007 a fost plin de filme bune şi foarte bune. Am avut multe surprize, dar şi multe chestii pe care le-am aşteptat încă din 2006. De pildă, Alien versus Predator 2, un film pe care am ţinut neapărat să îl văd la Mall, s-a dovedit a fi o dezamăgire. Am fost foarte fericit că numărul de maşini care încap în parcare s-a dublat. În schimb, în film nici urmă de Ripley sau Sigourney Weaver şi probabil că aşa va fi pe vecie. Ripley e deja prea bătrînă ca să mai poată fi produsă din ADN. Iar alienii o duc la fel de rău: parcă au sîngele tot mai puţin concentrat, nu mai sînt capabili să topească nimic, actorii sînt mai degrabă carne de tun decît genul de care te ataşezi. Am văzut şi Shrek 3, care a fost mai bun decît Shrek 2 (nici nu avea cum să fie mai slab). La Shrek a fost clar pentru toată lumea că tehnologia 3D continuă să avanseze. Deja i se vedeau porii şi prin căpăţîna aia verde, iar vinişoarele de sînge i se plimbă mai ceva ca unui om bătrîn. Deja totul devine atît de realist încît oamenii care lucrează la măgar îi aduc pacheţele dimineaţa.

La fel de mediu ca Shrek 3 a fost şi Ratatouille, un film animat cu şoricei al cărui singur merit e că introduce un personaj nou şi are un frate gras. Altă animaţie la care am fost convins că va fi un fel de Final Fantasy a fost Arthur and the Invisibles, prima animaţie a lui Luc Besson, colorată şi pufoasă, dar lipsită complet de orice fel de ingeniozitate europeană.

Partea a II-a din Fantastic Four a fost fix la fel ca partea I, iar partea a III-a din Spider-Man a fost fix ca partea a doua. Adică chestii pe care poţi să aştepţi să ţi le închiriezi pe DVD. În schimb, chiar m-am dus la Ghost Rider, cu Nicholas Cage schelet motociclist în rolul principal. Şi a meritat. Pentru sunetele de motor foarte puternice şi bass-ul susţinut. În rest, dacă doream să văd scenele de motociclism vertical pe zgîrie-nori puteam să închiriez Spider-Man 3.

Una peste alta, 2007 va rămîne în istoria filmului drept anul în care artiştii de la Pixar au descoperit o metodă nouă de a randa unghiurile în timp record. Pentru români, 2007 precede 2008, anul în care vom avea un film foarte bun despre viaţă, un film bunuţ despre gay şi trei filme geniale despre mineriade.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus