Săptămâna Financiară / martie 2005
Phantom of the Opera, The
De ce avem nevoie de filmul The Phantom of the Opera?

Fiindcă musicalul lui Lloyd Webber, pus în scenă pentru prima oară în West End, Londra, la Her Majesty's Theatre în 1986 şi la Teatrul Majestic de pe Broadway în 1988, trebuia să fie văzut de un public mai larg decât cei 80 de milioane de spectatori pe care i-a avut în 19 ani de reprezentaţii oferite în 18 ţări. Singurul spectacol mai longeviv decât acesta este celebrul Cats, al cărui autor este tot Andrew Lloyd Webber.

Fiindcă era păcat ca un libret atât de generos precum romanul lui Gaston Leroux să nu beneficieze de avantajele vizuale ale unei turnări marcate de stilul lui Schumacher, un regizor cu o flexibilitate absolut uimitoare, care trece cu nonşalanţă de la Batman la Phone Booth.

Fiindcă recuzita unui teatru este insuficientă pentru imaginaţia debordantă a lui Webber, ale cărui viziuni muzicale şi dramatice necesită abordări specifice superproducţiilor.

Fiindcă tema principală a musicalului, cunoscută în toată lumea, se potriveşte de minune atât cu scena în care candelabrul aflat la poziţia 666 din catalogul unei licitaţii readuce la viaţă un teatru părăginit, cât şi cu scena în care Fantoma ce bântuie coridoarele Operei îşi poartă muza în subteranele tenebroase, transformând relaţia stăpân-sclav imaginată de Leroux într-una de dragoste.

Pentru că Andrew Lloyd Webber împreună cu Joel Schumacher ne învaţă cu har cum să vedem muzica. Preţ de aproape două ceasuri şi jumătate, cât durează filmul, nu eşti tentat să închizi ochii pentru a simţi muzica, ci simţi nevoia să-i deschizi bine, să vezi.

The Phantom of the Opera este o capodoperă care ne va bântui multă vreme după ce o vom fi vizionat. Dar cu aşa fantome, să tot ai coşmaruri!


The Phantom of the Opera - Fantoma de la Operă
SUA, 2004
Regia: Joel Schumacher
Scenariul: Andrew Lloyd Webber, după romanul omonim al lui Gaston Leroux
Muzica: Andrew Lloyd Webber
Distribuţie: Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Miranda Richardson, Minnie Driver.

Regia: Joel Schumacher Cu: Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Gerard Butler

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus