Şapte Seri / februarie 2007
Cu posterul e OK, avem pe el citate dintr-o tonă de filme celebre. Cu premiile se ştie, nu e după ce-ţi doreşti şi nici după ce prevezi. Pe mine personal m-a enervat că nu l-au nominalizat pe Jack Nicholson, ce contează că era a enşpea oară (ar fi fost de fapt a treisprezecea oară, mă gîndesc că doar că i-ar fi adus ghinion), la o adică el oricum vine la ceremonie. Şi nici pe Jack Sparrow dacă tot de vorba de Jacks. Dacă aşteaptă Piraţii 3 e belea, că acolo se zvoneşte că Depp apare cam onorific. Şi că Borat, pardon, Sacha Baron Cohen, n-a fost băgat în seamă la categoria cel mai bun actor ci la scenariu adaptat, mare agerime, având în vedere că filmul a fost improvizat. Clasică alegere de Oscar.

Tot pe lista ignoraţilor, Mel Gibson cu Apocalypto, din punctul meu de vedere, un film mai bun ca Braveheart şi Patimile... Acum să luam nominalizările.

La categoria imagine, bucurie pentru fanii lui De Palma, Black Dahlia, pe listă e directorul de imagine Vilmos Zsigmond. Dar tristeţe, la premiile breslei (ASC), a luat operatorul lui Cuaron (Children of Men, marele absent al ediţiei, concurează doar la trei categorii), Emmanuel Lubezki, e la a patra nominalizare (printre care The New World al lui Malick). Iar Zsigmond a luat Oscarul în 1978, pentru Close Encounters of the Third Kind.

Filmul cu cele mai multe nominalizări, Dreamgirls, (8-opt), nu apare la cele mai importante secţiuni. Poate ia Eddie Murphy (rol secundar), poate nu, pentru că premiul îl merită Alan Arkin... Musical anost cu un trio feminin de negrese din anii'60, inspirat de Diana Ross şi The Supremes, etc, singurul alb e regizorul. Aflată în competiţie la cel mai bun rol secundar feminin Jennifer Hudson, e debutantă via show-ul American Idol. Oscar de debut, ar trebui să nu se dea decât după ceva experienţă?!...În fine, Dreamgirls e lung, lat şi colorat.

Babel sau Iñárritu / Arriega TM part trois (după Amores Perros şi 21 Grams, cu patru poveşti intersectate), are şapte nominalizări, fără Pitt şi Blanchett, care în schimb e la rol secundar (pentru Notes on a Scandal). Paul Greengrass cu United 93, are 2 menţiuni, regie şi montaj. Little Miss Sunshine, indie-ul disfuncţional de anul ăsta, este surpriza Oscarurilor, patru nominalizări, cel mai bun film (a câştigat şi Producer's Guild), scenariu, actriţă în rol secundar, fetiţa de 10 ani Abigail Breslin (!) şi Alan Arkin. Un film OK, dar nu din cale afară.

Letters from Iwo Jima - 4 nominalizări, al doilea film al lui Eastwood despre războiul din Pacific (Flags of Our Fathers, primul film, care e excepţional, a fost şuntat pentru această optică originală din perspectivă japoneză şi limbă aşişderea... la Globuri a luat premiu pentru cel mai bun film de limbă străină...!!!) E al treilea an la rând când Eastwood apare la categoriile best director, best film. Challenger-ul lui e din nou Scorsese, la a şasea nominalizare, pentru The Departed (tradus la noi ca un film cu Pierre Richard sau documentar de pe Animal Planet, Cîrtiţa!). Marty trebuie să ia Oscarul, pentru că altfel e buba. Unii zic că e un Scorsese slab, mai slab ca cele din anii '70 dar e mai bun ca anterioarele, Gangs of New York şi Aviator. Iar Mark Wahlberg e actorul surpriză la rol secundar, plus montaj, scenariu adaptat, total 5 nominalizări. Little Children / Mici copii (!), (ca să-l parafrazez pe Johnny Depp în Fear and Loathing in Las Vegas, "they're too small"), filmul lui Todd Field despre o comunitate disfuncţională are 3 nominalizări. Sunt complet sătul de acest gen, mai văzut o tonă de filme la fel, şi sunt chiar la fel.

Despre The Queen nu mai zic, că am tot zis, e un film de Hallmark. Regia lui Frears în loc de cea a lui Cuaron... să fim serioşi. iar Helen Mirren e sigur "regina" Oscarului, no doubt. Venus e a opta nominalizare la Oscar pentru Peter O'Toole, şi corect ar fi să ia, dacă te gîndeşti cine e competiţie te iei de cap, Ryan Gosling în Half Nelson, film atît de obscur că nu a auzit nimeni de el, Will Smith în Pursuit of Happyness (a avut şansa în Ali), DiCaprio în Blood Diamond, ăsta-i film de nominalizat?) şi Forest Whitaker în Last King of Scotland, tot respectul, dar e rol secundar, am mai zis şi scris, James McAvoy e în rolul principal. Acuma Whitaker o să ia probabil, dar O'Toole merita, şi nu cel omagial. La fel cum o să ia Ennio Morricone, nominalizat anterior de 5 ori, de la Days of Heaven la Malena, motivul numărul unu de vizionare anul acesta. For his magnificent and multifaceted contributions to the art of film zice Academia. Pentru că e încă viu se subînţelege.

La film străin se duelează El Laberinto del Fauno (Guillermo Del Toro, Mexic) cu Das Leben der Anderen / Viaţa altora (Florian Henckel von Donnersmarck, Germania) despre STASI, securitatea est-germană şi tehnicile ei de supraveghere, o combinaţie de Trahir cu Conversaţia. And the winner is? (pe vremuri, acum e the Oscar goes to)... se află duminică noaptea, după ora trei!


Notă: Acum şi pe blog la http://www.protv.ro/bloguri/ald-s-movieland

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus