Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Flags of Our Fathers

War nestins - Flags of Our Fathers


Academia Caţavencu, martie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În timp ce turna un film în insula Iwo Jima, regizorul Clint Eastwood a asistat la descoperirea unui uriaş depozit de scrisori în care soldăţeii japonezi din al doilea război mondial povesteau celor de acasă cum merge treaba cu războiul; poşta n-a reuşit să le extragă din insulă până în 2005. O mină de aur pentru un arheolog al războiului, cum era pe cale să devină Eastwood, care tocmai reconstituia în insulă povestea altei mărturii: romanul Flags of Our Fathers, scris de James Bradley, fiul unui participant la bătălia înverşunată din insula niponă. O bătălie, altfel, considerată a fi fost mult prea costisitoare: 26.000 de americani morţi sau răniţi. La aşa un carnagiu, sentimentul succesului este cam ca o aspirină pentru un muribund.

O asemenea aspirină şi-au acordat, ca o defulare tragi-ludică, şase soldaţi copleşiţi de crimele la care participau, plantând un frumos drapel american pe vârful insulei. Nu era înregistrarea simbolică a unei victorii: bătălia a mai durat, câţiva dintre "stegari" fiind, de altfel, ucişi după aşa-zisa victorie. Dar imaginea drapelului era prea preţioasă pentru propaganda războiului, aşa că trei dintre "stegarii victoriei" sunt plimbaţi pe stadioanele din Statele Unite ca să stoarcă lacrimi şi bani din poporul american.

Manipularea fraierului american este cu atât mai grotescă cu cât cei obligaţi să o instrumenteze se simt ca nişte criminali glorificaţi. Flags of Our Fathers, chiar dacă e cam lung, este un film antirăzboi şi antistat. Şi un film despre solidaritatea inamicilor: soldaţii americani şi japonezi, care s-au măcelărit fără să ştie ceva unii despre ceilalţi, se cunosc acum, în traducerea lui Eastwood, cu participarea românilor care au să vadă amândouă filmele. (notă: celălalt film e Letters from Iwo Jima) Toate articolele despre Flags of Our Fathers


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mircea Toma


Alte articole

 Eroi trişti - Flags of Our Fathers, Andrei Gorzo
 Varianta oficială a bătăliei de la Iwo Jima - Flags of Our Fathers, Iulia Blaga
 Re:gal - Steaguri pline de glorie - Flags of Our Fathers, Alin Ludu Dumbravă
 Iluzia cea mare, Andrei Creţulescu
 Afacerea Steagul - Flags of our Fathers, Loreley Petroiu
 Toate articolele despre Flags of Our Fathers


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer