Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Biloxi Blues

Biloxi Blues: filmul sau piesa?


24-FUN, ediţia Timişoara-Arad, martie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Am scăpat (deocamdată) de armată. De spălat latrine cu periuţa. De înghiţit umilinţe, veşnica fasole şi băşinile de după. Dar am scăpat şi poantele de dormitor. Sau momentele "în care se nasc eroii".

Revăd Biloxi Blues-filmul cu nostalgia-amuzată a celui care n-a avut parte de AMR. Înainte de film a fost piesa. În 1988, regizorul Mike Nichols nu era la prima ecranizare a unei piese de teatru (Cui i-e frică de Virginia Woolf?, Absolventul). Pe scurt, un pluton de recruţi e pregătit în baza din Biloxi (Mississippi) pentru a fi aruncat în războiul mondial. Sarea o dădea tocmai maşina de făcut soldaţi, sergentul Toomey (Cristopher Walken). Şi textul magnific al lui Neil Simon, regele comediei de pe Broadway.

În premieră pe ţară, Iarina Demian naşte aproape singură, prin cezariană, Biloxi Blues-piesa. Prima escală: Timişoara. Sergent Toomey e Tudor Chirilă. Cel mai experimentat din plutonul de tineri actori are partitura cea mai grea. Dar mi-a plăcut mai mult Paul Ipate, care mai are la activ un soldat: Costi din Hârtia va fi albastră. Deşi montarea se bazează pe tehnică, nu pe emoţie, toate personajele devin ataşante (la un moment dat îţi vine să faci şi tu flotări alături de ele). De remarcat debutul în teatru al timişorencei Ioana Barbu (Legături bolnăvicioase). Dar şi decorul minimal. Replicile spumoase (adaptarea în româneşte a avut de suferit). Publicul parcă prea cald. Şi lansarea piesei asemeni unui brand: insigne, tricouri army, căni inscripţionate şi after party.
 Toate articolele despre Biloxi Blues


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Lucian Mircu


Alte articole

 Galerie foto - Biloxi Blues, Alexandra Sandu
 De la cer la pământ - reacţii la Biloxi Blues, Mihnea Columbeanu
 Dans de armată - Biloxi Blues, Cristiana Gavrilă
 Cum mi-am petrecut armata - Biloxi Blues, Răzvana Niţă
 Eu vă urăsc cu toată dragostea...! - Biloxi Blues, Mihnea Columbeanu
 Toate articolele despre Biloxi Blues


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer