Spider-Man 3 / Omul-Păianjen 3 s-a lansat la noi în acelaşi timp în care s-a lansat în lumea întreagă. Orgoliul gîdilat sabia nu-l taie, deşi filmul are nişte lungimi nepermise spre final şi cîteva momente lacrimogene în care Tobey Maguire plîngînd nu e cea mai înduioşătoare imagine de pe lume. Dar: efectele speciale fac toţi banii, mai ales Sandman, care curge, se taie, se topeşte, pe care îl ia vîntul sub ochii noştri. El e marea victorie a filmului, mai ales că Tobey Maguire şi Kirsten Dunst îmbătrînesc, asemeni personajelor.

Distribuţia s-a împrospătat cu Bryce Dallas Howard. Din păcate, James Haden Church (care îl joacă pe Sandman) iese din distribuţie la final. Filmul a fost foarte scump, costînd după unele estimări 250 milioane de dolari, după altele 350 milioane. Este şi cel mai lung film al seriei. Şi cel care mi s-a părut cel mai reuşit. Cică Sony Pictures a mai propus trei filme din serie. Mare e reţeaua Mayei.

A ajuns la noi şi Teenage Mutant Ninja Turtles / Ţestoasele Ninja - Reţeaua . Nu mă omor după ele şi regret faptul că şobolanul sau ce-o fi Splinter, în chip de maestru de arte marţiale din American Ninja combinat cu Obie Wan Kenobi, nu are un rol mai consistent. Nimic nou în faptul că şi ţestoasele Ninja salvează lumea, chiar dacă sînt complet lipsite de sex-appeal. Partea bună o reprezintă, iarăşi, efectele speciale şi foarte frumoasa scenografie. New Yorkul arată ca de-adevăratelea, iar lumina şi umbrele pică frumos. Şi mai e un monstru mic şi isteric. În rest, mulţi monştri mari şi miză puţină, înghesuită.

Zece semne rele / The Reaping este un "heciumpeci" (dacă mai ţineţi minte termenul) de clişee din alte ţîşpe mii de filme americane. Hilary Swank e o fostă misionară a cărei familie a fost ucisă în Sudan şi care se confruntă cu problema credinţei investigînd ştiinţific nişte fenomene dintr-o comunitate izolată, care trimit spre mesaje divine. Degeaba are regizorul Stephen Hopkins bunăvoinţă şi voinţă de a încerca ceva nou cînd scenariul se dă bogat amestecînd frecvent planurile sale scheletice. Dacă e să te alegi cu ceva din film nu e paralela inversă a tentaţiei de a asemăna prezentul cu trauma trecutului şi de a învinovăţi greşit pe cineva, ci cîteva sperieturi sănătoase. Cînd vine vorba de semne rele, bufnituri în casă, lumini care se sting şi figuri care apar în oglindă, mijloacele scuză scopul.

Quelques jours en septembre / Cîteva zile în septembrie a fost prezentat întîi în cadrul Festivalului de Film B-EST, după care a intrat în exploatare. Este debutul argentinianului Santiago Amigorena, un film care plictiseşte şi nelămureşte asupra motivului pentru care a fost realizat. E şi puţin film de spionaj, şi puţin vag politic, dar are şi o conotaţie realist-metaforică cu atît mai aspră cu cît acţiunea se opreşte pe 11 septembrie 2001. E şi el făcut din clişee, mai precis din cioburi de clişee, bucăţi insuficiente pe care nu reuşeşte să le pună la un loc. Juliette Binoche este un fost spion. Singură şi misterioasă, fumează probabil din această cauză. Ea trebuie să-i ducă pe doi tineri, un american şi o franţuzoaică, la tatăl lor comun, care e şi el spion. Pe urmele lor e un ucigaş dement, interpretat de un John Turturro luat din alt film. Spionul-tată, spionul-alfa este Nick Nolte, care nu face de fapt decît să dea ortul popii la final, deşi e primul pe generic.

Cel mai bun film dintre toate este totuşi Coeurs / Inimi, pentru care Alain Resnais a luat Premiul pentru regie anul trecut, la Veneţia. Resnais face în iunie 85 de ani. Încă mai poate. Coeurs e un nou act al epopeii resnaisiene, în care actorii preferaţi ai cineastului, ca şi On connaît la chanson, ordonează tema amorului pe gama spaţiului locativ. Nu, de astă dată fără să cînte. Deşi nu un film perfect, Coeurs leagă elastic firele a şase destine şi ceee ce împleteşte în pas de jersé e cîntecul trist al unor oameni care caută dragoste şi nu găsesc decît singurătate.


Omul-Păianjen 3 / Spider-Man 3 de Sam Raimi, cu: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco
Ţestoasele Ninja - Reţeaua / Teenage Mutant Ninja Turtles de Kevin Munroe, cu: Mikey Kelley, Nolan North, James Arnold Taylor
Zece semne rele / The Reaping de Stephen Hopkins, cu Hilary Swank, David Morrisey, Idris Elba
Cîteva zile în septembrie / Quelques jours en septembre de Santiago Amigorena, cu: Juliette Binoche, John Turturro, Nick Nolte
Inimi / Coeurs de Alain Resnais, cu: Sabine Azéma, Pierre Arditi, André Dussolier.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus