august 2003
Hulk, The
Un film de ANG LEE

CU :

ERIC BANA
JENIFER CONNELLY
SAM ELLIOTT
JOSH LUCAS
şi NICK NOLTE

Producători.....GALE ANNE HURD
...................AVI ARAD
...................JAMES SCHAMUS
...................LARRY FRANCO

Scenariul :......JOHN TURMAN
...................MICHAEL FRANCE
...................JAMES SCHAMUS

Durata : 137' minute




SINOPSIS :

"Nu ştiu cine sunt. Nu ştiu în ce mă transform. Dar un lucru ştiu sigurnu v-ar plăcea să mă vedeţi când sunt furios."
Bruce Banner, om de ştiinţă



Cum ar fi să ai întotdeauna pe cineva care să te păzească în permanenţă? Să te apere de oamenii puşi pe ceartă, de şoferii furioşi său de tâlhari? Cum ar fi ca în momentele de furie şi violenţă să apară cineva – un etern răzbunător, mânios şi extrem de puternic – care să echilibreze balanţa, să îndrepte răul. Fără remuşcări. Fără urmări. Fără memorie.

Cum ar fi ca acel cineva ... să fii chiar tu?

După mai bine de 4 decenii, una din cele mai apreciate reviste de benzi desenate ale Marvel Comics este ecranizată, continuând seria eroilor din benzi desenate ajunşi pe ecrane: Blade, X-Men, Spider-Man, Daredevil. Este acum rândul uriaşului Hulk.

Omul de ştiinţă Bruce Banner (Eric Bana) are probleme legate de stăpânirea nervilor. Viaţa liniştită, pe care o are ca cercetător lucrând cu tehnologia de vârf din domeniul geneticii, ascunde un trecut dureros aproape uitat. Betty Ross (Jennifer Connelly), fosta sa prietenă, lucrează în acelaşi domeniu. Sătulă de felul în care Bruce îşi ascunde sentimentele, ea preferă să rămână o simplă observatoare a vieţii liniştite pe care acesta o duce.

Aceasta este postura în care se afla Betty în timpul unui experiment foarte important. O neglijenţă minoră duce la o situaţie explozivă şi Bruce ia o decizie într-o fracţiune de secundă; impulsul său eroic salvează o viaţă şi îl lasă aparent nevătămat deşi corpul său a absorbit o doză de radiaţii gamma care în mod normal este fatală.

Totuşi, ceva se întâmplă. Efectele încep să se simtă dimineaţa următoare: pierderi temporare de memorie, radiaţii neaşteptate provenite de la experimentul ratat. Banner începe să simtă în interiorul său o prezenţă străina şi în acelaşi timp familiară, periculoasă şi totuşi foarte incitantă.

Între timp, o creatură uriaşă, extrem de puternică, îşi continuă apariţiile sporadice, provocând mari distrugeri. Armata intră în acţiune, fiind condusă de tatăl lui Betty, generalul Ross (Sam Elliott), ajutat de rivalul lui Banner, Glenn Talbot (Josh Lucas). În joc intră atât legăturile de familie cât şi răzbunările personale, amplificându-se astfel pericolul.

Betty Ross are o teorie diferită, fiind convinsă că figura din umbră a tatălui lui Bruce (Nick Nolte) are o legătură cu tot ce se întâmplă. Ea poate fi singura care înţelege legătura dintre omul de ştiinţă şi Hulk dar eforturile ei de a opri ameninţarea armatei, care încearcă cu orice preţ să captureze monstrul, ar putea veni prea târziu pentru a salva şi omul şi creatura.




PRODUCŢIA

Personajul Hulk a apărut în 1962 într-o serie de şase numere Marvel Comics, scrise de Stan Lee şi desenate de Jack Kirby. Poveştile despre Hulk au atras tot mai mulţi cititori, popularitatea personajului crescând continuu. S-a ajuns chiar la un serial de televiziune difuzat de CBS între 1977 şi 1982, în care rolul uriaşului era deţinut de un culturist. De-a lungul timpului, Hulk a suferit numeroase modificări. La început era gri, nu verde, şi apărea numai noaptea. Însă a existat întotdeauna legătura între creatură şi Bruce Banner. Se spune că această legătură a atras atâţia fani, conducând la ecranizarea acestor benzi desenate.

Producătorii filmului consideră că momentul ecranizarii lui Hulk este cel oportun mai ales datorită progresului înregistrat de tehnologie. "În ultimii 12 ani cât a durat dezvoltarea proiectului, tehnologia a progresat enorm. Acum suntem capabili să redăm personajul Hulk exact aşa cum şi l-au imaginat Stan Lee şi Jack Kirby," a spus producătoarea Gale Ann Hurd.

"De la început l-am inclus pe Ang Lee pe lista posibililor regizori. Ne-am gândit că Ang va accepta propunerea întrucât nu există un personaj mai complex decât Banner / Hulk. Este vorba despre doi indivizi care intr-un fel sau altul trebuie să convieţuiască. Sunt legaţi genetic dar vor să se distrugă unul pe celalalt. Privind către filmele lui Ang Lee, am sesizat interesul său către latura spirituală, simţul umorului, preocuparea pentru relaţiile familiale, inventivitatea pe care a dovedit-o în Crouching Tiger, Hidden Dragon. Are toate ingredientele pentru a realiza un film de excepţie," a adaugat Hurd.

Deoarece uriaşa creatură urma să fie creată cu ajutorul computerului, un aspect foarte important l-a reprezentat alegerea actorului potrivit pentru personajul Bruce Banner. A fost ales Eric Bana mai ales datorită primului său film, Chopper, povestea unui criminal foarte atrăgător. "Eric juca rolul unui monstru uman. Cu o simplă privire dădea dovadă de furie şi inteligenţă în acelaşi timp. Mi s-a părut omul potrivit pentru rolul lui Banner care-şi ascunde această energie până când nu mai poate," a spus Ang Lee.

Jennifer Connelly a primit rolul lui Betty Ross, colega lui Bruce şi fosta sa prietenă. Ea reprezintă singura legătura umana între Banner şi creatură. Şi acest personaj a suferit numeroase modificări de la apariţia benzilor desenate cu Hulk, dar dragostea şi simpatia pentru Banner au rămas intacte. Jennifer este cunoscută pentru rolul din A Beautiful Mind, rol care i-a adus Oscar-ul, dar Ang Lee a ales-o datorită unui alt film, Requiem for a Dream.

În ceea ce-l priveşte pe David Banner, tatăl lui Bruce, lista de actori a fost destul de restrânsă iar Nick Nolte s-a dovedit omul cel mai potrivit. Actorul povesteşte: "Am văzut Crouching Tiger, Hidden Dragon şi mi s-a părut un film foarte reuşit. Am fost curios să vad ce va ieşi din combinaţia între Ang Lee şi un film bazat pe benzi desenate. Este ca o căsătorie între est şi vest."

A fost de la început evident că monstrul va fi generat cu ajutorul computerului, Eric Bana reprezentând punctul de plecare. Mişcările lui Banner şi ale monstrului trebuiau să fie pe cât posibil aceleaşi iar Bana a fost antrenat special pentru mişcările pe care le face în timp ce se transformă în uriaş. Prestaţia lui Bana a dat naştere emoţiilor şi reacţiilor monstrului, fiind imposibil ca tânărul actor să furnizeze şi capacitatea de distrugere de care dă dovadă creatura. Deşi creatura are câteva elemente umane, aceasta nu se poate mişca asemeni unui om. Mişcările generate de computer dau mai multa veridicitate uriaşului.

Întrucât cel mai mare dintre protagoniştii filmului nu putea apărea pe platourile de filmare alături de celelalte personaje, a fost necesară intervenţia programatorilor pentru generarea fiecărui muşchi al creaturii şi a efectelor vizuale. Dennis Muren, responsabilul pentru efectele speciale, a rezumat eforturile depuse de echipa sa pentru crearea monstrului astfel: "Am dat naştere unei creaturi care poate ridica 2,5 tone, poate sări 5 km, poate alerga cu 160 km/h şi care atinge o înălţime de 5 metri. Această creatură îi face pe cei mai puternici oameni să se simtă anorexici. Publicul de astăzi nu ar dori să vadă un actor într-un costum verde chiar dacă ar fi ajutat de roboţi.

Au fost create 100 de straturi de piele reprezentând culoarea pielii, ridurile, venele, rănile, etc, 1165 de forme de muşchi pentru a reda întreaga mişcare a uriaşului. Au fost utilizate 2,5 milioane de ore-computer şi 6 terrabytes (6000 gigabytes) de date pe parcursul unui an şi jumătate cât a durat întregul proces.




DISTRIBUŢIA

ERIC BANA (Bruce Banner) a devenit cunoscut publicului american o dată cu rolul lui Mark "Chopper" Read din filmul Chopper, apărut în 2001. Filmul a fost lansat în SUA datorită succesului de care s-a bucurat în Australia. Bana a interpretat rolul sergentului Gibson în Black Hawk Down, un film regizat de Ridley Scott. Din distribuţie au mai făcut parte Josh Hartnett, Ewan McGregor şi Tom Sizemore. Vocea lui Eric Bana poate fi recunoscută în filmul Finding Nemo. Următorul film în care va juca Bana este Troy, bazat pe Iliada lui Homer. El deţine rolul lui Hector. Din distribuţie mai fac parte Brad Pitt, Orlando Bloom şi Sean Bean.

JENNIFER CONNELLY (Betty Ross) şi-a dovedit versatilitatea ca actriţă. A primit Globul de Aur, premiul BAFTA şi Oscar-ul pentru cel mai bun rol secundar feminin cu filmul A Beautiful Mind, în regia lui Ron Howard. Foarte recent a terminat filmările pentru producţia The House of Sand and Fog. Connelly a jucat în Requiem for a Dream, un film foarte apreciat, în regia lui Darren Aronofsky. A mai făcut parte din distribuţiile filmelor Pollock, regizat de Ed Harris şi Walking the Dead, alaturi de Billy Cudrup. Lista filmelor în care a jucat Jennifer Connelly este completată de Inventing the Abbotts, Mulholland Falls, Higher Learning, Of Love and Shadows, cu Antonio Banderas, The Rocketeer, Career Oportunities şi Once Upon A Time in America.

SAM ELLIOTT (Generalul Ross) a jucat recent în filme ca We Were Soldiers, Top Secret, The Contender, The Hi-Lo Country, The Big Lebowski, Tombstone şi Gettysburg. Elliott a devenit cunoscut după rolul principal din filmul Lifeguard. De atunci, a mai jucat în filme precum Mask, Fatal Beauty, Prancer şi Rush. Primul film în care a apărut Sam Elliott a fost Butch Cassidy and the Sundance Kid, unde a avut un rol minor. Elliott este considerat unul din principalii exponenţi ai genului Western.

JOSH LUCAS (Glenn Talbot) este un actor tânăr, aflat în plină ascensiune. Recent a terminat filmările pentru Wonderland, unde joacă alături de Val Kilmer, Christina Applegate şi Dylan McDermott. În prezent, Lucas se află pe platourile de filmare pentru filmul Unfinished Life, cu Robert Redford şi Jennifer Lopez. Două filme recente ce l-au avut pe Lucas în distribuţie sunt Sweet Home Alabama, cu Reese Witherspoon şi The Weight of Water, cu Sean Penn şi Elizabeth Hurley. În 2001, Lucas a apărut în A Beautiful Mind, filmul lui Ron Howard distins cu premiul Oscar. Alte filme ce l-au avut ca protagonist pe Josh Lucas sunt Session 9, The Deep End, American Psycho, You Can Count on Me, Drop Back 10, Harvest, Restless şi Alive.

NICK NOLTE (David Banner), de două ori nominalizat la Oscar, a avut o carieră ascendentă, fiind unul din actorii de referinţă de la Hollywood şi totodată un producător foarte apreciat, aflându-se în fruntea companiei Kingsgate Films. Capabil să întruchipeze o gamă largă de roluri, Nolte a putut fi urmărit recent în filmele The Good Thief şi Investigating Sex. În anii care au trecut, Nolte a adăugat palmares-ului său roluri în filme precum Affliction (pentru care a primit nominalizări la Globul de Aur şi Oscar), U-Turn în regia lui Oliver Stone, Afterglow produs de Robert Altman, Jefferson în Paris, Cape Fear în regia lui Martin Scorsese şi The Prince of Tides, film în care a jucat alături de Barbra Streisand şi care i-a adus o nominalizare la Oscar-ul pentru cel mai bun actor în rol principal şi Globul de Aur pentru cel mai bun actor.

A mai jucat în filme ca I Love Trouble alături de Julia Roberts, în Blue Chips, I’ll Do anything şi Lorenzo’s Oil, alături de Susan Sarandon. Nolte a cunoscut consacrarea internaţională datorită rolului din legendarul serial Rich Man, Poor Man (Om bogat, om sărac). A urmat debutul pe marile ecrane cu filmul The Deep. Diversitatea rolurilor îl caracterizează pe Nick Nolte: traficant de droguri în Who’ll Stop The Rain, fotbalist deziluzionat în North Dallas Forty, scriitor în Heart Beat, biolog în Cannery Row, vagabond în Down and Out în Beverly Hills, politist dur în 48 Hrs., jurnalist în Under Fire, jurist în Extreme Prejudice sau fost condamnat devenit dramaturg în Weeds.




ECHIPA DE PRODUCŢIE

ANG LEE (regia) este originar din Taiwan şi locuieşte în Statele Unite din 1978. Primul său film, intitulat Pushing Hands, datează din 1992 şi reprezintă prima parte a trilogiei "Father Knows Best". Următorul film, The Wedding Banquet, a fost nominalizat la Oscar şi Globurile de Aur la categoria "cel mai bun film străin". Este al doilea film al trilogiei mai sus menţionate. Filmul cu care se încheie trilogia a apărut în 1994 şi este intitulat Eat Drink Man Woman.

Ang Lee este regizorul filmului Sense and Sensibility (Raţiune şi simţire), o adaptare după romanul lui Jane Austen, cu Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman şi Hugh Grant în distribuţie. Filmul a avut 7 nominalizări la Oscar, câştigând la categoria "cel mai bun scenariu al unei adaptări". Producţia a fost distinsă şi cu 2 Globuri de Aur: pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun scenariu adaptat. La festivalul de la Berlin din 1996, pelicula a primit cel mai înalt premiu al festivalului.

Următoarele filme regizate de Lee au fost The Ice Storm şi Riding with the Devil. Cel mai recent film al său este Crouching Tiger, Hidden Dragon (Tigru şi dragon), care i-a adus lui Ang Lee Globul de Aur pentru cel mai bun regizor. Filmul a câştigat 4 premii Oscar, între care Oscar-ul pentru cel mai bun film străin.

JAMES SCHAMUS (scenariul / producţia) a colaborat cu Ang Lee la toate filmele regizate de acesta. Schamus a fost scenarist şi producător executiv pentru Crouching Tiger, Hidden Dragon, fiind nominalizat la Oscar-ul pentru cel mai bun scenariu. În 1991 Schamus a pus bazele companiei Good Machine împreună cu Ted Hope. Recent, numele companiei s-a schimbat în Focus Features, fiind o divizie a Universal. Între filmele produse de Focus Features amintim Far From Heaven (cu patru nominalizări la Oscar) şi The Pianist, filmul lui Roman Polanski distins cu trei premii Oscar (pentru Polanski, pentru Adrien Brody şi pentru scenariu).

JOHN TURMAN (scenariul) este un împătimit al revistelor de benzi desenate, având o colecţie de peste 10.000 de numere. Colecţia sa cuprinde şi câteva numere din Hulk, astfel că acest proiect i se potriveşte de minune. Hulk uriaşul reprezintă prima peliculă pentru care Turman scrie scenariul. A mai realizat adaptări după cărţi de benzi desenate dar numai pentru televiziune.

MICHAEL FRANCE (scenariul) s-a afirmat o dată cu scenariul pentru filmul Cliffhanger, ce l-a avut pe Sylvester Stallone în rol principal. În 1995, France a readus în prim plan personajul James Bond realizând scenariul pentru Goldeneye. A urmat în 1999 scenariul pentru The World Is Not Enough. După Hulk uriaşul, France mai pregăteşte un scenariu pentru The Punisher, un alt personaj cunoscut din benzile desenate.

Regia: Ang Lee Cu: Eric Bana, Jennifer Connoly, Nick Nolte, Sam Elliott

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus