Media & Advertising / aprilie 2007
300
Termopile, 480 î.e.n. 300 de spartani, conduşi de regele Leonidas, ţin piept unei armate "cîtă frunză, cîtă iarbă" de persani conduse de Xerxes. Legendara bătălie a rămas simbolul rezistenţei îndîrjite şi luptei duse până la capăt pentru un ideal, pentru libertate.

Dacă banda desenată este mitologie modernă, atunci un roman grafic (termen adult, respectabil, al comics-ului), despre un eveniment mitologic antic este însăşi esenţa ei. Iar Zack Snyder, cel care o adaptează, vrea să creeze mitologie cinematografică. Fie că îţi place sau nu, filmul lui este un EVENIMENT în sine, unul din cele mai aşteptate ale momentului, nu doar datorită subiectului, ci a modului în care a fost realizat. Stilizat la extreme, hiper-grafizat, realizat în decoruri artificiale, create pe computer, cu o mână de oameni într-un studio, virtual. Arta secolului XXI? Viitorul cinematografului? Lucas a prezis-o, dar poate e doar o variantă de lucru, care din păcate va face prozeliţi găunoşi (să sperăm că e doar o fază şi lucrurile se vor normaliza odată cu acomodarea tehnologică, acum e entuziasmul furibund al unei jucării noi).

Cuvântul-cheie în prezentare e "feroce", cuvântul de bază în look e "legendă". Este un film de design, cu ralanti-uri, culori aprinse, între stencils & spray paint, cu violenţă hiperbolizată, un GRAFLICK (de la grafică şi flick-film). Plus elemente fantastice, cvasi-supranaturale, naraţia, punctele forte ale sursei literare-grafice, totodată verigile slabe. Un Gladiator sau Alexander făcut à la Lord of the Rings, dar mie mi s-a apărut mai mult un album Manowar pus în imagini în mişcare. Film de băieţi, adrenalina să gâlgâie, sângele să curgă, săbiile să taie, arcurile să zbârnăie, muzica să duduie.

Snyder a făcut anterior Dawn of the Dead / Dimineaţa morţii, remake-ul la filmul clasic de George A. Romero, iar în varianta sa zombiile au devenit rapide, acum s-a alăturat trendului de benzi desenate-film - Casshern, Sky Captain and the World of Tomorrow, Sin City (tot din universul creativ al lui Frank Miller), Renaissance. 300 este noua culme din gen, pictural şi operatic, excesiv-paroxistic, dar în orice formă, original, intrigant şi 300 de mii de ani distanţă de epic-uri obosite gen Troy.


300, SUA 2007.
O producţie Warner Bros / Virtual Studios.
Regia: Zack Snyder,
Scenariul: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Michael Gordon, după romanul grafic de Alan Moore şi Lynn Varley,
Producători: Gianni Nunnari, Jeffrey Silver, Mark Canton,
Imaginea: Larry Fong,
Muzica: Tyler Bates.
Cu: Gerald Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Rodrigo Santoro.


Regia: Zack Snyder Cu: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, Rodrigo Santoro, David Wenham, Vincent Regan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus