Revista 22 / august 2001
Final Fantasy
Final Fantasy: The Spirits Within / Final Fantasy: Spiritele ascunse (2001) e debutul în lungmetrajul pentru cinema al realizatorului de jocuri video Hironobu Sakaguchi. Date fiind antecedentele lui Sakaguchi, Final Fantasy nu e un film oarecare, ci unul realizat 100% pe computer şi în care actorul în carne şi oase e înlocuit cu o copie digitalizată.

Desigur că filmul e un SF clasic, pe structură de basm, despre bunii care salvează lumea (şi pe extratereştri) de la pieire, dar fără final fericit (el moare). O poveste de dragoste articulată pe toate efectele speciale, clişeele de rigoare, penibilul pe ici, pe colo, care să pigmenteze cum se cuvine ansamblul şi să iasă un film destul de mediocru, în care singura curiozitate posibilă sunt actorii digitalizaţi, ce se mişcă oarecum cu încetinitorul. Evident că toţi arată bine, chiar şi moşul savant - un bătrîn îmbătrînit frumos. Un american dream al erei digitale, realizat de japonezi (coregizor tot un japonez - Motonori Sakakibara), pentru o societate cu gusturi ce tind la uniformizare.
Regia: Hironobu Sakaguchi Cu: voci: Ming-Na Wen, Alec Baldwin, Steve Buscemi, Donald Sutherland, James Woods

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus