Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Royal Tenenbaums, The

Inteligent şi rafinat - The Royal Tenenbaums


Revista 22, aprilie 2002
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
The Royal Tenenbaums / O familie genială (2001), a fost prezentat la Berlinala de anul acesta, în competiţia oficială. E un film chiar dacă nu de excepţie, oricum unul cu totul deosebit de majoritatea producţiilor ce rulează pe ecranele româneşti. Lui Wes Anderson (regizorul) îi reuşeşte un film foarte fin, descinzând din The Magnificent Ambersons (trimiterea pare evidentă şi în titlu, şi-n scenariu, dar la nivelul parodiei), al lui Orson Welles.

The Royal Tenenbaums e genul de film-frescă urmărind, pe mai multe planuri, pe membrii unei familii destul de extinse şi relaţiile dintre aceştia şi reunindu-i, spre final, în jurul tatălui. Ceea ce e interesant e că latură socială (de obicei dezvoltată în asemenea tip de producţie) rămâne marginală, poate datorită cheii parodice în care e realizat filmul. Accentul cade aproape în totalitate pe personaje, capitol la care pelicula excelează - portretele sunt foarte minuţios executate. Umorul general e foarte coroziv - se insistă pe defectele personajelor, iar puţinele calităţi abordate sunt reduse la gradul de banalitate. Un ritm foarte susţinut, montajul paralel şi o construcţie pe capitole, atmosfera excelent creată şi imaginea căutată (imaginea, de altfel, dă organicitate filmului şi compune un întreg perfect închegat) şi mai ales distanţarea povestitorului faţă de personaje, ca şi lipsa de reacţii a acestora (o apatie à la Aki Kaurismaki), fac din The Royal Tenenbaums unul din cele mai bune filme distribuite anul acesta pe ecranele din România. E o comedie aproape neagră (deşi filmată mai ales într-un foarte sarcastic roz), o peliculă impecabil condusă (ca structură şi ritm aminteşte de Magnolia lui Paul Thomas Anderson, filmul care luase Ursul de Aur în 2000) şi o panoplie de personaje irezistibil de stângace, privite ca nişte marionete, cu mişcări aproape mecanice, interpretate foarte convingător şi armonizându-se de minune: Gene Hackman, Anjelica Huston, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Owen Wilson, Bill Murray, Danny Glover, Luke Wilson. Un film inteligent şi rafinat în egală măsură. Toate articolele despre Royal Tenenbaums, The


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Laurenţiu Brătan


Alte articole

 În familia trăznită - The Royal Tenenbaums, Andrei Gorzo
 Familia răsturnată - The Royal Tenenbaums, Iulia Blaga


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer