Dilema Veche / aprilie 2002
Royal Tenenbaums, The
Unele comedii sînt ca nişte cerşetori care ar face orice pentru un hohot de rîs. Dar The Royal Tenenbaums / O familie genială, realizat de Wes Anderson, după scenariul pe care l-a scris în colaborare cu Owen Wilson (unul dintre cei mai buni comici americani ai momentului; în Zoolander, el era rivalul personajului titular, şi e la fel de bun în rolul său din acest film), e un exemplar rasat dintr-o specie rară: este o comedie despre tristeţe. E vorba despre tristeţea care s-a adunat în familia Tenenbaum - o familie regală, după chipul, asemănarea şi numele tatălui, Royal (Gene Hackman) - în cele "două decenii de eşec, trădare şi dezastru" care au trecut de cînd regele (în realitate, un avocat cam escroc) a plecat, iar prinţişorii, crescuţi ca nişte genii (literare, sportive, financiare) au început să se rătăcească şi să se rateze, fiecare în felul său. Acum, Royal vrea să-şi reîntregească micul regat. Dar ambiţia sa nu are nimic nobil sau măcar sentimental: pur şi simplu a fost dat afară dintr-un hotel cu preţuri pe măsura unui monarh exilat - adică pe măsura sa, numai că el nu mai avea de unde să plătească şi îl enervează peţitorul timid (Danny Glover) care îi dă tîrcoale soţiei sale (Anjelica Huston); şi nu-l descurajează ostilitatea copiilor (Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Luke Wilson); şi nu ezită să-i şantajeze, dîndu-se drept muribund. Royal e un rechin bătrîn şi Hackman nu încearcă să-i ascundă colţii (nici unul nu s-a tocit); dar (poate chiar de-aceea) e simpatic şi este cel mai sănătos personaj din film - forţa unificatoare.

Wes Anderson nu-şi cronometrează poantele ca să corespundă standardelor de eficienţă ale comediei hollywoodiene. Filmul are propriul său puls bizar, cu bătăi întîrziate şi momente în care parcă-ţi fuge de sub degete. E ca şi cum ceasurile personajelor ar fi potrivite la ore diferite, şi oricum, toate au rămas în urmă. Dar ce personaje! Sînt ca o familie de excentrici dintr-o bandă desenată, fiecare cu marca lui inconfundabilă - nelipsita ţigară a lui Gwyneth Paltrow, nelipsita banderolă de tenismen a lui Luke Wilson, ca umbrele unor idei fixe - , dar o familie BD mai profundă, căzută într-o vrajă melancolică, aşa cum Manhattanul în care locuiesc pare, la rîndul lui, căzut într-o vrajă alcătuită din muzica anilor '60 şi o atmosferă de toamnă. E un film de vis.


The Royal Tenenbaums, SUA, 2001

Regia: Wes Anderson
Cu: Gene Hackman, Anjelica Huston, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Owen Wilson
Regia: Wes Anderson Cu: Gene Hackman, Gweneth Paltrow, Anjelica Houston, Ben Stiller, Luke Wilson, Owen Wilson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus