Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Royal Tenenbaums, The

În familia trăznită - The Royal Tenenbaums


Dilema Veche, aprilie 2002
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Unele comedii sînt ca nişte cerşetori care ar face orice pentru un hohot de rîs. Dar The Royal Tenenbaums / O familie genială, realizat de Wes Anderson, după scenariul pe care l-a scris în colaborare cu Owen Wilson (unul dintre cei mai buni comici americani ai momentului; în Zoolander, el era rivalul personajului titular, şi e la fel de bun în rolul său din acest film), e un exemplar rasat dintr-o specie rară: este o comedie despre tristeţe. E vorba despre tristeţea care s-a adunat în familia Tenenbaum - o familie regală, după chipul, asemănarea şi numele tatălui, Royal (Gene Hackman) - în cele "două decenii de eşec, trădare şi dezastru" care au trecut de cînd regele (în realitate, un avocat cam escroc) a plecat, iar prinţişorii, crescuţi ca nişte genii (literare, sportive, financiare) au început să se rătăcească şi să se rateze, fiecare în felul său. Acum, Royal vrea să-şi reîntregească micul regat. Dar ambiţia sa nu are nimic nobil sau măcar sentimental: pur şi simplu a fost dat afară dintr-un hotel cu preţuri pe măsura unui monarh exilat - adică pe măsura sa, numai că el nu mai avea de unde să plătească şi îl enervează peţitorul timid (Danny Glover) care îi dă tîrcoale soţiei sale (Anjelica Huston); şi nu-l descurajează ostilitatea copiilor (Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Luke Wilson); şi nu ezită să-i şantajeze, dîndu-se drept muribund. Royal e un rechin bătrîn şi Hackman nu încearcă să-i ascundă colţii (nici unul nu s-a tocit); dar (poate chiar de-aceea) e simpatic şi este cel mai sănătos personaj din film - forţa unificatoare.

Wes Anderson nu-şi cronometrează poantele ca să corespundă standardelor de eficienţă ale comediei hollywoodiene. Filmul are propriul său puls bizar, cu bătăi întîrziate şi momente în care parcă-ţi fuge de sub degete. E ca şi cum ceasurile personajelor ar fi potrivite la ore diferite, şi oricum, toate au rămas în urmă. Dar ce personaje! Sînt ca o familie de excentrici dintr-o bandă desenată, fiecare cu marca lui inconfundabilă - nelipsita ţigară a lui Gwyneth Paltrow, nelipsita banderolă de tenismen a lui Luke Wilson, ca umbrele unor idei fixe - , dar o familie BD mai profundă, căzută într-o vrajă melancolică, aşa cum Manhattanul în care locuiesc pare, la rîndul lui, căzut într-o vrajă alcătuită din muzica anilor '60 şi o atmosferă de toamnă. E un film de vis.


The Royal Tenenbaums, SUA, 2001

Regia: Wes Anderson
Cu: Gene Hackman, Anjelica Huston, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Owen Wilson Toate articolele despre Royal Tenenbaums, The


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Andrei Gorzo


Alte articole

 Inteligent şi rafinat - The Royal Tenenbaums, Laurenţiu Brătan
 Familia răsturnată - The Royal Tenenbaums, Iulia Blaga


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer