Europa FM / ianuarie 2003
The Others este un film făcut de un spaniol de doar 30 de ani care a reuşit să-i vândă Vanilla Sky lui Tom Cruise cu tot cu Penelope şi să o primească la schimb pe Nicole Kidman, plus un film produs integral la Hollywood. Un spaniol - Alejandro Amenabar - care-i are drept modele pe Hitchcock, Kubrick şi Spielberg şi care-l iubeste pe "Fincer, Fincer, Fincer" (David Fincher este regizorul filmelor Fight Club, The Game şi Seven).


În timp ce îşi aşteaptă soţul să se întoarcă acasă de pe front (acţiunea se petrece în 1945), Grace (Nicole Kidman) are grijă de casa ei mare, în stil victorian si de cei doi copii ai săi care suferă de o boală rară: sunt sensibili la sursele de lumină şi îi afectează grav orice rază de soare. Casa e prea mare doar pentru trei persoane, aşa că Grace angajează trei servitori ciudaţi care sunt învăţaţi să respecte regulile impuse de boala copiilor: fiecare din cele 50 de uşi trebuie închise înainte ca o alta să fie deschisă, iar draperiile trebuie trase mereu. La puţin timp de la sosirea servitorilor, Grace începe să audă sunete ciudate şi după o investigaţie amănunţită descoperă un secret straniu care îi va urmări familia pentru totdeauna.

O poveste cu fantome

Fantomele sunt prezente în cele mai vechi basme din lume, apar în Biblie, la Shakespeare, la Dickens sau la Conan Doyle, iar filmele sunt pline de ele. Pe imdb.com sunt peste 400 de filme în al căror titlu e inclus cuvântul fantomă. Ca să faci un film de suspanse cu fantome ai nevoie de un scenariu bun, de decoruri, costume şi efecte bine realizate şi de interpretări actoriceşti credibile.

Filmul The Others nu conţine nici măcar un strop de sânge; nu sunt foarte multe secvenţe care să te sperie, dar simţi pericolul la fiecare colţ, aşa că ai foarte puţine momente de linişte până la sfârşit.

E un film clasic de groază, gotic, realizat - în cel mai bun sens al cuvântului - ca pe vremuri: paşi ameninţători, un pian care cânta singur într-o cameră goală şi uşi care scârţâie. Un film al cărui final rivalizează cu surprinzătorul The 6th sense.

Kidman - O Grace Kelly modernă

A venit vremea lui Nicole Kidman să strălucească. Dar nu ca în sclipicioasa-muzicala-poveste de dragoste- Moulin Rouge. Filmul The Others o arată pe Kidman la adevărata ei valoare, poate în cea mai bună performanţă a ei de până acum. Şi poate că nu întâmplător personajul lui Kidman se numeşte Grace: în film ea e coafată precum Grace Kelly, are graţia, feminitatea, inteligenţa şi rafinamentul acesteia. O performanţă spectaculoasă care stă alături, dacă nu în faţa, celor din Portret of a Lady şi Eyes Wide Shut.

Este, de fapt, rolul pentru care Nicole Kidman şi-a dorit să fie nominalizată la Oscar. Academia Americană de film a preferat-o însă în Moulin Rouge.
Regia: Alejandro Amenabar Cu: Nicole Kidman, Christopher Eccleston

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus