Revista HBO / iunie 2007
Gwoemul / The Host
Am tot încercat, după Cannes-ul trecut, să definesc genul filmului care avea să dărâme întreg box-office-ul coreean într-un cuvânt, două şi a ieşit aşa ceva: un horror politic, un manifest social, o satiră absurdă, o comedie neagră, o dramă de familie, un basm ecologic, un thiller SF, o metaforă hiper-actuală şi anti-americană. Am fost privit chiorâş. Am încercat atunci cu exemplificări: "un soi de Alien altoit cu Hoţii de biciclete". Am fost privit cu milă. Am renunţat.

Vouă, însă, cei care aveţi şansa să-l vedeţi la cinema, nu pe calculator, vouă, cei care nu prea gustaţi cinema-ul coreean (ceilalţi se presupune că au bifat deja Memories of Murder, anteriorul opus al regizorului, şi abia aşteaptă) şi vouă, cei care nu ştiţi încotro s-o apucaţi, vouă vă spun: eviscerările sunt stilizate, umorul e nebun, senzaţiile tari sunt extreme, efectele sunt speciale, suspence-ul e insuportabil, substraturile variate şi, mai ales, pertinente, iar creatura din titlu e mortală, la propriu.

Mergeţi la cinema sau mergeţi cu Dumnezeu!

Regia: Bong Joon-ho Cu: Kang-ho Song, Hie-bong Byeon, Hae-il Park, Du-na Bae

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus